Hoe ga je om met conflicten?
Stoomcursus Praktisch Geloven #2
We zijn het als mensen nergens echt over eens. Elke dag heb je wel een klein of groot conflict uit te vechten. Hoe doe je dat? Nummer #2 in deze tiendelige stoomcursus Praktisch Geloven.
Conflicten zijn onvermijdelijk. Je kunt wel met niemand omgaan en kluizenaar worden, maar dan nog heb je conflicten met je zelf: niemand is het altijd met zichzelf eens… Mensen zijn zo complex, ontdekken zoveel nieuwe dingen: voor elke mening die er is kunt je tig alternatieven vinden. Er is domweg niets waarover we het als mensheid allemaal eens zijn.
Een conflict kan je wereld openen
En vaak zijn conflicten productief. Het kan een van de manieren zijn waarop God je iets laat ontdekken. Een conflict kan je wereld openen. Je beseft opeens dat er ook andere kanten aan de kwestie zitten. Dat je te beperkt hebt gedacht. Dat het leven nog groter is. Conflicten kunnen verrijken.
Houd het klein
En veel kapot maken natuurlijk. Meningsverschillen escaleren regelmatig. Het begint bij: zullen we roomsoesjes doen of kaasblokjes, en voor je het weet zit je bij: jij interesseert je ook nooit voor mij, je hebt een hekel aan mij! Het begon specifiek en concreet, maar het wordt steeds groter in je hoofd: je gaat woorden als ‘altijd’ en ‘nooit’ en ‘steeds’ en ‘overal’ gebruiken, en je gaat de ander steeds naardere motieven toeschrijven.
Dat soort ‘ultieme’ woorden (nooit, altijd, steeds, overal, nergens, enzovoorts) dat zijn signalen. Als die vallen in een gesprek, of als je dat gaat denken, dan weet je: dit gaat mis, dit loopt uit de hand, nu is er een time-out nodig.
Dé manier om met conflicten om te gaan is dan ook: houd het klein. Praat specifiek en precies. Bewaak de grenzen van het gesprek. Het gaat over roomsoesjes of kaasblokjes. Nergens anders over. Dat is het enige dat telt. Die roomsoesjes en die kaasblokjes. Verder niks. Dat is alles wat bestaat. Daarbuiten is er geen wereld.
En als je er niet uitkomt, oké, laat het dan even bezinken en stap eruit. Helemaal. Er bestaan überhaupt geen roomsoesjes en kaasblokjes meer. Spreek wellicht een moment af waarop je het er weer wel over hebt. Meestal ben je onbewust heel creatief en heb je zomaar een oplossing gevonden.
Conflicten maken dus kapot als ze groter worden dan ze zijn
Het gaat niet over jou
Conflicten maken dus kapot als ze groter worden dan ze zijn. En een van de manieren om een conflict op te blazen is als we denken dat het ons als persoon raakt. Natuurlijk doet het ertoe als jij geen gelijk hebt of verliest. Dat is vervelend of misschien zelfs pijnlijk. Maar raakt het jou echt? Ben jij nu niet meer waardevol?
Het evangelie vertelt dat je sowieso waardevol bent. God heeft je gemaakt, houdt van je en brengt je tot je bestemming. Liefde omringt je. Je bent geliefd. Als je dat beseft, dan voelt elk conflict opeens heel anders. Natuurlijk, het geeft een knauw. Maar je blijft staan. Je bent er nog steeds. Je bent nog steeds oké.
Het is nuttig jezelf dat in te prenten bij elk conflict: God houdt gewoon van me. Ik blijf bestaan. Ik blijf geliefd. Je zult merken dat het heel anders werkt.
Vorige week deel #1 in deze stoomcursus Praktisch Geloven: hoe blijft het gezond in mijn kerk?
Geschreven door
Reinier Sonneveld