Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe lees je de Bijbel met tieners aan tafel?

Met tips van Corjan Matsinger

'Mijn man en ik willen het Bijbellezen aan tafel nieuw leven inblazen. Het is wel echt een uitdaging; ons dochtertje geniet ervan, maar onze tienerzonen vinden die kinderbijbel natuurlijk vreselijk. Hoe kan onze keukentafel een plaats worden waar we over het geloof praten?'

Deel:

Het is mooi om het nieuwe jaar in te gaan met goede voornemens. Maar pubers betrekken bij de Bijbel is inderdaad best een uitdaging. In mijn tienertijd klonk na het Bijbellezen nog weleens de vraag: “Corjan, wat was het laatste woord?” Gelukkig zijn er meer opties om gezinsrituelen te ontwikkelen aan de keukentafel, en de geestelijke groei van je tieners te stimuleren. Zo kun je de aandacht ook leggen op het bidden. Zet eens een pot met gebedsbriefjes neer, waarbij je tieners een briefje uit de pot laat halen met het gebedspunt van de dag. Maar je kunt ook Bijbelse gerechten op tafel zetten, of eenzame mensen uitnodigen voor de maaltijd

Bijbelexpeditie

Terug naar het Bijbellezen. Het is belang- rijk je tieners mede-eigenaar te maken. Leg bijvoorbeeld eens drie vormen van Bijbellezen voor aan je zonen en kies samen met welke Bijbel of methode je aan de slag gaat. Zo creëer je eigenaarschap bij je tieners voor het Bijbellezen. Maak samen een leesplan: welk boek gaan jullie de komende maand lezen? Welke vragen willen je tieners beantwoord zien door het lezen? Daag elkaar uit voor een Bijbelexpeditie en laat jezelf verrassen door de vragen en antwoorden van je tieners.

Tips:

1. Lees meteen na het hoofdgerecht uit de Bijbel. Dit zorgt ervoor dat je tiener wil blijven zitten, omdat het toetje nog moet komen!
2. Varieer in de soorten bijbels die je gebruikt. Waarom niet het Matteüs-evangelie luisteren via mp3-fragmenten in straattaal?
3. Durf te kiezen. Als er door het sporten rond het avondeten bijvoorbeeld te veel chaos is, kies dan een ander moment. Of neem twee dagen in de week de tijd waarop je wat langer bezig bent met de Bijbel.
4. Je kunt ook iedereen zijn eigen bijbel laten gebruiken. Laat de tieners bijvoorbeeld meelezen in een Engelse bijbel of hun eigen tienerbijbel. Je jongste kind leest één of twee verzen en vervolgens leest vader of moeder het gedeelte of het hoofdstuk uit, terwijl je tieners meelezen in hun eigen bijbel. Op deze manier wordt de eigen bijbel vaker gebruikt en worden je zonen sneller wegwijs in hun eigen bijbel.
5. Durf kleine verwerkingsvormen of spellen te doen rond het Bijbellezen. Je kunt bijvoorbeeld werken met de dobbelstenen van Faithblocks en je tiener het Bijbelverhaal laten samenvatten met de pictogrammen die staan afgebeeld op de stenen.
6. Durf een Bijbelverhaal eens om te zetten naar een popsong. In de veertigdagentijd draai ik zelf het muziekproject 40xHeiligeherrie. Elke dag koppelen we een lezing uit het Bijbelrooster aan een popsong. Op Facebook kunnen deelnemers onder het bericht de door henzelf bedachte popsong delen.
7. Je kunt ook kiezen voor een korte inspirerende video over een Bijbelgedeelte. De website Opkijken.nl bevat bijvoorbeeld de zogenoemde Denkstof-filmpjes waarin jongerensprekers iets vertellen over de Bijbel en het geloof.

Tik op YouTube ‘straatbijbel’ in en laat je verrassen. Je kunt natuurlijk ook gewoon ouderwets voorlezen uit de Torrie van Mattie. Ik ben benieuwd of het jullie als vaders en moeders lukt om deze Bijbel met de juiste ‘tone of voice’ voor te lezen!

Geschreven door

Corjan Matsinger

--:--