Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe ver laten we kunstmatige intelligentie toe in ons leven?

Mediawetenschapper Eric van den Berg te gast in 'Open Huis'

Deel:

Kunstmatige intelligentie rukt op in onze maatschappij. Het gaat zo ver, dat er zelfs een kerk gesticht is die kunstmatige intelligentie verheerlijkt. Kan techniek ‘God’ worden? In Open Huis sprak Yvonne Sprunken daarover met mediawetenschapper Eric van den Berg.

Kunstmatige intelligentie is allang geen ver-van-je-bedshow meer. Want inmiddels kennen we zelfrijdende auto’s en bestaan er computers die de voorraad van de koelkast bijhouden. Er bestaan robots die kunnen redeneren en op grond daarvan beslissingen nemen. “Het is mogelijk een gesprek met een computer te voeren,” vertelt Eric van den Berg. “Zoek maar eens op YouTube. Daar vind je een film waarin acteur Wil Smith met een robot – een Android – spreekt die zelf kan nadenken. Saoedi-Arabië gaf vorig jaar zelfs het burgerschap aan een human Android.”

Verschillende reacties

De reacties op deze oprukkende verandering zijn divers. Zo is Anthony Levandowski, voormalig Google-medewerker en medewerker van Uber, er een uitgesproken voorstander van dat de mens ondergeschikt wordt aan computers, zegt Eric. “Levandowski voorspelt dat dit binnen tien jaar gebeurt. Tegenover hem staat Elon Musk, de man van de Tesla’s. Hij waarschuwt daarvoor.”

Vermoeiende operatie

Ook Van den Berg reageert terughoudend. “Neem de situatie waarin een chirurg een vermoeiende operatie moet uitvoeren, die hij maar een aantal uur kan volhouden. Een robot zou die operatie kunnen overnemen. Die wordt immers niet moe en kan zelf beredeneren wat een goede snee of oplossing is. Maar op basis van beredenering zou een robot kunnen besluiten een operatie te stoppen, terwijl een chirurg vanuit menselijke waarde zou doorgaan. Hij zou denken: de kans van slagen is statistisch misschien maar 20 procent, maar ik doe het wel, omdat ik denk dat het lukt."
Van den Berg vindt het dan ook te ver gaan als beslissingen over leven en dood aan een computer overgelaten worden."

Beluister hier het hele gesprek met Eric van den Berg.

Lees ook: Wordt jouw baan binnenkort overgenomen door een robot?
Lees ook: Wordt jouw baan binnenkort overgenomen door een robot?
--:--