Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe vind je de ware in christelijk Nederland?

Vissen naar die ene vis in de vijver

De tijd dat Piet trouwde met Marietje van om de hoek, is voorbij. Maar hoe ziet daten anno 2018 er in christelijk Nederland uit? 6 ervaringsverhalen.

Deel:

Tegenwoordig vinden mensen hun geliefde vaker via datingsites en -apps zoals Tinder en Happn. Christenen vormen daarop misschien een kleine uitzondering: zij lopen hun grote liefde nog vaak tegen het lijf op school, catechisatie, jeugdclub of studentenvereniging. Maar zo’n eigen kring biedt geen garantie op een geschikte partner, dus ook christenen zoeken steeds vaker hun heil op internet. FunkyFish, SamenChristen, ChristianMatch, Opzoeknaarjou, IchtusDates, het zijn nog maar een paar voorbeelden van christelijke datingsites. Inmiddels is er ook een christelijke datingapp voor op de telefoon: Ohallo.

Hoe ziet dat eruit, daten in christelijk Nederland? Via verschillende kanalen plaatsten we een oproep en vroegen we naar verhalen over afspraakjes met onbekenden. Wat was de mooiste date? Wat is een typisch christelijke date? Hier volgt een selectie uit alle reacties die we binnenkregen.

Ik probeerde het op Tinder en Parship, maar zonder succes

Spannend

“Nadat mijn relatie na negen jaar, inclusief huwelijk en drie kinderen, was geëindigd, ging ik via internet op zoek naar een nieuwe partner. Mijn niet-christelijke kennissen vertelden me dat ik via de app Tinder snel een nieuwe date zou vinden. Ik twijfelde: ik ben zelf gelovig en bovendien best serieus. Ik zocht echt een christelijke wederhelft, daarom ging ik gericht zoeken. Toch probeerde ik het op Tinder en Parship, maar zonder succes. Uiteindelijk kwam ik terecht op een christelijke datingsite. Nu is de klus dus echt begonnen: enerzijds vissen naar singles die mij aanspreken en anderzijds singles afhouden waar je mondhoeken van naar beneden schieten. Ik heb nu een aantal dates gehad met iemand. In de tussentijd appen we. Ik vind het spannend en ben benieuwd hoe het verder gaat.”

Pedro (44)

Lees ook: 45 Bijbelteksten over de liefde
Lees ook: 45 Bijbelteksten over de liefde

Spaargeld

“Mijn ervaring met een christelijke datingsite is echt verschrikkelijk. Dat lag niet aan het karakter van de site, wel met het zeer geraffineerd opgestelde profiel van een dame. Ik had alleen contact met haar via e-mail en Skype. Op een gegeven moment vroeg ze me geld over te maken. Ze had beloofd het bedrag binnen een paar weken terug te storten. Vrijwillig leende ik haar 2500 euro, al mijn spaargeld. Daarna stokte het contact. Ik was hartstikke beetgenomen, mijn geld was verdwenen. Ben ik slachtoffer geworden van een oplichtersorganisatie? Daar heb ik nog steeds geen antwoord op. Nu vind ik het uitermate stom van mezelf dat dit is gebeurd. Ik was echt veel te goed van vertrouwen. Toch ontkomen ook christelijke datingsites niet aan dit soort verderfelijke praktijken. Maar ik heb mijn les wel geleerd.”

Tom (62)

Goed bedoelde tips

geldovermaken

“Een jaar of tien ben ik nu aan het daten. Ik heb geleerd dat het iets is wat je gewoon moet doen. Soms blijft het bij één date. Of het komt niet eens zover: het app-contact bloedt dood, na één telefoongesprek is duidelijk dat het niks wordt of de ander komt ineens iemand anders tegen. Anderen ontmoeten is niet het probleem, je met hen verbinden wel. Het doel is iemand te vinden die bij je past, en dat valt niet mee. Niet iedereen snapt dat, en er zijn genoeg mensen die allerlei goed bedoelde tips geven: ‘Sta ervoor open’, ‘leg er geen druk op’, of nog erger: ‘wees niet te kritisch’. En dan zijn er nog de christelijke opvattingen over daten, zoals: ‘God heeft echt iemand voor je op het oog, betrek Hem bij het daten, de rest volgt op Zijn tijd… of niet, net wat het beste voor je is.’ Een huwelijk is niet alleen maar leuk, ik weet het. En als single kan ik doen wat ik wil. Maar toch geloof ik dat mijn leven met een relatie over de hele linie beter wordt. Dat een relatie hard werken is, neem ik voor lief. Daarom date ik door, tot het moment van daten overgaat in een gedeeld leven.”

Tamara (30)

Ik dacht: waarom zoek ik niet naar een mooi visje voor mezelf?

Internetprins

“Vorig jaar meldde ik me aan op een christelijke datingsite. In eerste instantie voor een vriendin, zodat we een leuke man voor haar konden uitzoeken. Totdat ik bedacht: waarom zoek ik niet naar een mooi visje voor mezelf? Vanwege mijn kieskeurigheid vond ik pas op de vierde pagina een profiel dat mij aansprak: een prachtige man met een schitterende lach. Ik stuurde een bericht en kreeg de volgende dag een lang antwoord terug. Vanaf het eerste moment hadden we een klik. Echt iets waar je als klein meisje van droomt: een internetprins. Na anderhalve week gingen we als eerste date wandelen over de hei. Echt genieten. Bij de auto sloeg hij een arm om me heen en ik legde mijn hoofd tegen zijn borst. Toen pas wist ik hoe het voelde om écht bij iemand thuis te komen. Inmiddels zijn we ongeveer een halfjaar bij elkaar en we groeien nog steeds naar elkaar toe. Voor alle meiden en vrouwen die zich afvragen waar hun man blijft: soms komt hij op het moment dat je het niet verwacht. Hij komt, houd moed!”

Nienke (23)

Lees ook: Valentijnsdag is de moeite waard, zelfs wanneer je wordt afgewezen
Lees ook: Valentijnsdag is de moeite waard, zelfs wanneer je wordt afgewezen

Bos

boswandeling

“Volgens mij is een boswandeling een typisch christelijke date. Lekker rustig, ver weg van alle dingen die je bezighouden en dicht bij Gods schepping. Ik doe het ook regelmatig. Nog niet zo lang geleden liep ik met mijn nieuwe aanwinst door het bos. Noortje, heet ze. Wat een prachtige naam, en wat een prachtige vrouw! Allebei zijn we hoogbegaafd en barsten we van de energie, maar ons hart is op Jezus gericht. Een perfecte match! Terwijl ik dacht dat het niet zou werken omdat ik een heftig jaar achter de rug heb. Ze geeft me steeds meer zekerheid over onze toekomst samen. We blijven zeggen hoe bizar het is dat we elkaar ontmoet hebben, omdat we zo goed bij elkaar passen. Zo blijven we stappen zetten en genieten we van wat God ons gegeven heeft: elkaar. Boswandelingen helpen daar enorm bij. Lieverd, als je dit leest: ik hoop dat we nog vaak een ‘typisch christelijke date’ mogen hebben.”

Christan (20)

Beeld: Unsplash en Pixabay

--:--