Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoeveel kan Oekraïne nog hebben nu het winter wordt?

Tom Middendorp en Arjan Lock in 'Op1' over de vraag hoe Oekraïne de winter door gaat komen

De winter breekt aan en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne duurt voort. De NAVO-bondgenoten zijn bang dat de Russische president Poetin de winter gaat gebruiken als oorlogsmiddel door de energietoevoer te saboteren. Ze willen meer doen om Oekraïne door de winter te helpen. Maar hebben we nog wel middelen om Oekraïne te steunen?

Deel:

"Nood breekt wet"

In Op1-vertelt oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp hoe de NAVO-landen Oekraïne blijven steunen, ook met wapens. Hoewel de wapenvoorraad in een aantal landen – waaronder Nederland - beperkt is, blijven ze Oekraïne steunen. Daarvoor schalen ze de gereedheid van hun eigen eenheden af: “Nood breekt wet, Oekraïne heeft het nodig”. Ook medische voorraden en kleding worden als steun naar Oekraïne gestuurd om de Oekraïners door de koude winter heen te helpen.

"Zonder bevoorrading geen oorlog"

Aan de andere kant, bij de Russen, lopen de voorraden in rap tempo terug. De Russische soldaten hebben geen winterkleding, moeten een slaapzak met iemand delen en mogen van geluk spreken als ze een wapen met een paar kogels krijgen. “Zonder bevoorrading kan je geen oorlog voeren.”, aldus Tom Middendorp. “Bevoorrading is iets wat Oekraïne goed op orde heeft en Rusland niet.”

Moreel bij de Russen

Bij de Russische troepen zien we, vooral op social media, dat de gemobiliseerde soldaten openlijk klagen over de manier van leiding geven en de omstandigheden waaronder ze moeten werken. De Russen zijn aan het einde van hun latijn. “Dat gaat alleen maar erger worden in de winter” zegt Middendorp. In de Donbas hebben de Russische troepen zich ingegraven, vooral om geen grond te verliezen. De enige groep die nog actief aan het vechten is, is de Wagner Group. Deze groep bestaat uit huurlingen, waaronder veel criminelen. Het lijkt alsof deze groep zich wil bewijzen tegenover het reguliere leger; een soort prestigestrijd.

Gewenning in Oekraïne: "Je moet niet zeuren"

EO-directeur Arjan Lock is in Oekraïne en vertelt dat de bevolking die nog in Oekraïne is inmiddels gewend is geraakt aan het luchtalarm. Ze raken gewend aan de oorlog. “Blijkbaar kan je oorlog ook onderdeel maken van je ‘gewone’ leven.” Arjan geeft als voorbeeld dat het licht in de supermarkt uitviel en mensen niet in paniek raakten, maar gewoon hun telefoon pakten en met de zaklamp verder gingen. Als Arjan aan de mensen vraagt of ze het niet moeilijk hebben met het wegvallen van de elektriciteit en de kou zeggen veel Oekraïners: “Je moeten niet zo zeuren, de soldaten aan het front hebben het pas zwaar.” 

Weersverandering 

Het wordt winter en dat gaat gevolgen hebben voor de oorlog. Voor de soldaten wordt het vechten in hevige kou. De grond, die nu drassig en blubberig is door de herfst, gaat bevriezen. Nu moeten alle voertuigen over normale wegen omdat ze anders vast komen te zitten in de natte grond. Als deze grond gaat bevriezen, kunnen de voertuigen ook over het land heen en is er meer bewegingsruimte. Oud-Commandant der Strijdkrachten Middendorp denkt dat dit in het voordeel van Oekraïne gaat werken. Vooral omdat de Russen niet veel durven te bewegen waar het Oekraïense leger dat wel doet.

Kijk het item van Op1 op NPO Start.

--:--