Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hooggevoelig: een van God gegeven talent!

'Je kunt niet alle hooggevoelige mensen over één kam scheren'

Marion houdt van mensen, feestjes, leuke dingen doen en avontuur, maar ze is ook hooggevoelig. Dat is soms een lastige combinatie.

Deel:
hooggevoelig

‘High Sensation Seeker’heet het met een officiële term. Of in het Nederlands: ‘hooggevoelige spanningszoeker’. Misschien denk je bij hooggevoelig gelijk aan introverte en rustige mensen, maar er is ook nog een andere kant.

Marion is coach en is gespecialiseerd in hooggevoeligheid. “Je kunt niet alle hooggevoelige mensen over één kam scheren, maar over het algemeen heb je eigenlijk twee soorten hooggevoelige mensen. Aan de ene kant heb je de rustzoeker, aan de andere kant de spanningszoeker. Dat zijn de twee uitersten, daartussen zit ook nog van alles.”

Ineens heel moe

“Ik ben zelf een hooggevoelige spanningszoeker. Dat is ook wel te zien aan mijn leven. Midden in de crisistijd stopte ik met mijn baan bij de EO en begon een eigen bedrijf. Ik plande altijd heel veel cliënten op een dag. Daarna ging ik vaak nog even naar de stad en voor ’s avonds maakte ik nog een afspraak om samen te eten. Ik vond alles leuk en propte mijn dagen veel te vol. Maar dan zat ik ’s avonds bij dat eetafspraakje en was ik ineens heel erg moe.”

Marion legt uit dat dit juist een kenmerk is van hooggevoelige spanningzoekers. “Een spanningszoeker wil dingen doen, een kick krijgen, avonturen beleven, maar opeens kan het te veel worden. Je voelt je grens niet aankomen. Eigenlijk gaan spanningszoekers voortdurend over hun grens heen. Vandaag een verjaardag, morgen een verjaardag en die dag daarna even naar de markt. Maar dan sta je op die markt en dan denk je: het is te veel.”

Wat je moet weten als je hooggevoelig bent

“Toen ik ontdekte dat ik hooggevoelig was moest ik heel veel dingen zelf uitzoeken. Geen enkel boek wat ik las, was gericht op christenen. Ik besloot om zelf zo’n boek te schrijven. In het boek staat alles waarvan ik dacht: had ik dat maar eerder geweten.” De titel van Marions boek is ‘Durf te gaan!’.

“Mensen komen vaak bij mij, omdat ze tegen de moeilijkheden van hun hooggevoeligheid aanlopen. Ze kunnen dingen niet aan, krijgen te veel prikkels of hebben het gevoel dat ze anders zijn. Met mijn boek wil ik die problematiek bespreekbaar maken, maar ik wil ook laten zien dat hooggevoeligheid een talent is dat je van God hebt gekregen.”

“Veel hooggevoelige mensen durven niet te gaan. Ze kunnen niet voluit leven zoals ze werkelijk zijn. Met mijn boek wil ik zeggen: Ga maar! Durf te gaan met het talent wat God gegeven heeft. Vertrouw erop dat het goed komt!”

Lees in dit interview hoe Marion erachter kwam dat ze hooggevoelig is.

--:--