Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Huizenruil: ‘Ik heb alleen maar goede ervaringen’

Nelleke viert vakantie in het huis van een ander

Huizenruil wordt steeds populairder. Het concept is heel eenvoudig: je wisselt voor een periode van woning en bespaart duizenden euro`s aan vakantie op jaarbasis. Nelleke Strijbis is dolenthousiast over deze manier van vakantie vieren en ruilt jaarlijks haar huis met mensen uit het buitenland.

Deel:

Zeven jaar geleden hoorden Nelleke en haar man voor het eerst van het concept huizenruil. “We hadden een jong gezin met drie opgroeiende kinderen en zochten een manier waarop wij op vakantie konden gaan, zonder meteen veel geld kwijt te zijn. Een collega van mijn man vertelde dat hij huizenruil de ideale manier van vakantievieren vond. Het was gratis en je kwam op plekken waar je normaal nooit zou komen.”

Hun interesse werd meteen gewekt en ze gingen op zoek naar informatie. “We werden steeds enthousiaster en besloten ons aan te melden op de site Homeexchange.com, dat is een soort combinatie van Marktplaats en Funda. Je zet hier je huis als het ware in de etalage, waarbij je vertelt wat voor soort huis je hebt en wat er bij jou in de omgeving zoal te doen is. Je geeft aan wat je voorkeuren zijn en waar je zelf naar op zoek bent en daarna is het zoeken naar de juiste match om je huis mee te ruilen.”

Ik heb alleen goede ervaringen met huizenruil

“De eerste reactie die we vaak krijgen als we vertellen dat we aan huizenruil doen, is een mengeling van verbazing en nieuwsgierigheid. Het idee dat iemand in je bed slaapt of aan je persoonlijke spullen zit, roept bij veel mensen weerstand op. Ik denk dan bij mezelf: Heb je ook maar enig idee wie er allemaal in dat bed van het vakantiehuisje of het hotel waar je zomers verblijft, slaapt? Als je het daarnaast een lastig idee vindt dat mensen in persoonlijke papieren kunnen snuffelen, zou je die tijdelijk ergens anders kunnen onderbrengen.”

Nelleke hangt niet aan haar spullen. “Ik heb een mooi huis met mooie spullen, maar ik heb er geen problemen mee als andere mensen hier gebruik van maken; alles is vervangbaar. Bezit heb je om te delen. Ik ben nog nooit thuisgekomen in een afgeleefd of vervuild huis. Het enige wat ik weleens heb aangetroffen is een achtergelaten pak melk in de koelkast of wat bestek op de verkeerde plek. Ik heb dus alleen goede ervaringen met woningruil. Ook andersom is het me nooit tegengevallen. De foto`s op de site waren tot nu toe een eerlijke afspiegeling van wat we ter plaatse aantroffen."

Meerdere malen per jaar op vakantie

Nelleke vindt het een groot voordeel om in een compleet ingericht huis op vakantie te gaan. “Toen onze kinderen nog klein waren, zochten we vaak naar een huis waar ook jonge kinderen woonden, zodat onze kinderen speelgoed hadden om mee te spelen. We hebben meerdere keren een huizenruil gedaan met mensen met een groot huis en een trampoline in de tuin. Onze kinderen hebben genoten, want zelf hadden we dat niet.”

Deze manier van vakantie vieren bevalt haar prima, want afgezien van het geld dat zij voor een abonnement van de site kwijt zijn, houden zij veel geld in hun zak nu ze met gesloten beurs op vakantie kunnen. “We zijn in januari nog een midweek naar Brugge geweest. Wat een bijkomend voordeel van huizenruil is, is dat ik voor vertrek het hele huis brandschoon maak en ervoor zorg dat alles op orde is. Als er iets kapot is of er zit een plint los, wordt dat nog snel even gemaakt. Een mooie stok achter de deur om de klusjes te doen waar je normaal gesproken niet aan toe komt of voor je uitschuift.”

Het is belangrijk dat er wederzijds vertrouwen is

Op het moment dat er op de site een match is, stellen de huizenruilers zich aan elkaar voor en gaan zij met elkaar in gesprek. ““Het is belangrijk dat er wederzijds vertrouwen is; jij zit in hun huis en zij in dat van jou. Aan de hand van de foto`s die zij beschikbaar stellen heb je al gauw door wat voor vlees je in de kuip hebt. Je belooft elkaars huis netjes te houden en als je tot een akkoord bent gekomen, hoef je in principe geen contact meer met elkaar te hebben. Ik vind dit veel fijner dat dat ik mijn huis met bekenden zou ruilen.”

Nellekes man zei voor de grap dat ze niet te enthousiast moet doen over huizenruil naar anderen toe, omdat het aanbod in Nederland anders te groot wordt en ze straks zelf niet meer kunnen ruilen “Ik denk dat dat wel meevalt, want je moet er wel het type voor zijn. Veel mensen haken af bij het idee. Ik vind het juist zo mooi dat je onderdeel van het land bent. Je ontmoet buren, kunt de fietsen uit de schuur pakken en leert lokale gebruiken kennen.”

Amsterdam

Nelleke wil aankomende zomer graag haar huis ruilen met mensen aan de Spaanse kust. “We hebben dat al eerder gedaan en vonden het heerlijk om aan zee te zitten. We vroegen ons wel af waarom iemand die daar woont ervoor zou kiezen om van woning te ruilen met mensen met een middenwoning in Amersfoort. Toch is Nederland een geliefd vakantieland. Amsterdam trekt veel toeristen en het voordeel van Nederland is dat alles zich binnen één à twee uur rijden bevindt.”

Voordat Nelleke vertrekt maakt zij een top-10 van leuke uitstapjes. “We geven tips en delen informatie over bijvoorbeeld het parkeren op locaties. Ook leggen we een oer-Hollandse zak drop en stroopwafels klaar, iets wat andersom ook gebeurt. Het is leuk om de gasten te laten kennismaken met een aantal typische streekproducten. We zijn als het ware gastvrij op afstand.”

We lezen altijd nauwkeurig de reviews

Na elke huizenruil kun je een review achterlaten op de site. “Deze reviews komen bij jouw huis te staan. Goed of slecht, ze kunnen niet worden gewijzigd. Als je eenmaal een slechte review te pakken hebt, kom je er niet meer vanaf. Gelukkig hebben wij tot nu toe alleen maar positieve reviews gekregen. Voor ons is dat ook een referentiekader om te bepalen of we het huis willen ruilen. Wij lezen altijd nauwkeurig de reviews en bekijken de foto`s goed, zodat we een volledige indruk van het huis krijgen en van de mensen die er wonen. Als we zien dat het verwaarloosd, rommelig of vies is, past het niet goed bij ons en zullen we niet overgaan tot huizenruil. Ook wil ik niet ruilen als ik het huis vol Boeddhabeelden zie staan, daar voel ik mij als christen niet thuis.”

Soms krijg Nelleke opmerkelijke verzoeken. “Zo kreeg ik een keer een verzoek voor woningruil met een piepklein appartementje in the middle of nowhere, niet erg logisch voor een gezin met drie kinderen. Ik zit voor de gein ook weleens te spieken bij de huizen in Zuid-Afrika. Als je de foto`s ziet die daarbij staan, denk je echt dat het te mooi is om waar te zijn. Maar in dit geval is het echt waar! Gigantische landhuizen, met een inrichting die regelrecht uit een woonmagazine lijkt te komen. Veel Zuid-Afrikanen hebben familie in Nederland die ze willen bezoeken, vandaar dat zij op zoek zijn naar een woning in Nederland, waar ze gedurende hun familiebezoek kunnen verblijven.”

Lees ook: "Ketting Kledingruil: De Zwolse Lisette ruilt haar kleding met meer dan honderd vrouwen"

Geschreven door

Rita Maris

--:--