Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Ik was geen mens meer, maar een product’

Vera werkte in de seksindustrie

Vera (25) werd van jongs af aan misbruikt, mishandeld en verkracht en kwam als tiener in handen van een loverboy terecht. Omdat ze niet langer afhankelijk wilde zijn van jongens of instanties, stapte ze de seksindustrie in. Vera: “Ook al kiezen sommige mensen zelf voor dit werk; dat betekent niet dat ze niet gedwongen worden.”

Deel:

Misbruikt

“Ik was vijf jaar toen ik voor het eerst werd misbruikt, door een jongen uit de buurt die een stuk ouder was. Vijf jaar later misbruikte mijn ex-stiefvader mij. Sommige beelden blijven in flitsen terugkomen. Omdat ik op die leeftijd niet beter wist, besefte ik niet echt dat zulke dingen verkeerd zijn. Op school merkte niemand iets aan me, want ik was een vrolijk kind. Mijn moeder was woest toen ze erachter kwam. Ze zocht een ander huis, maar omdat dat even duurde, moest ik nog een tijdje met mijn misbruiker onder één dak wonen. Met een psycholoog kon ik er makkelijk over praten, maar emoties tonen kon ik niet.”

Alleen naar de kerk

“Toen ik op een zondagochtend wakker werd, wilde ik naar de kerk. Mijn moeder, die christelijk is opgevoed, had niks meer met het geloof. Ik was weleens met onze buren mee naar de Gereformeerde kerk geweest, wat ik een fijne ervaring vond, maar ik wilde ook eens bij een andere kerk kijken. Ik was negen jaar toen ik in mijn eentje bij een Pinkstergemeente naar binnen stapte. De dochter van de voorganger zat bij mij op school. Ik vond het er super. De sfeer was harstikke fijn en de verhalen over Jezus trokken mij heel erg aan.”

Verliefd op de Bijbel

“Ik wilde niets te maken hebben met de kinderbijbel, maar wilde de échte Bijbel begrijpen. Ik werd verliefd op de verhalen die erin stonden. Toen ik elf jaar was, liet ik mezelf dopen. Eigenlijk was ik te jong, maar omdat God tegen één van de oudsten in de kerk had verteld dat Hij een groot plan met mijn leven had, keurde de kerk het goed. Ik vond het prachtig. Ik zong mee in de band en werd uiteindelijk zangleider. Toen mijn moeder ziek werd, een goede vriendin voor haar om genezing bad en ze beter werd, gaf ook zij haar leven aan de Heer.”

Al snel moest ik seks hebben met zijn broer en daarna met zijn vrienden

Verliefd op een loverboy

“Ondertussen kreeg mijn moeder een nieuwe vriend, die mij mishandelde. Ik ging rebelleren en werd verliefd op een jongen die een loverboy bleek te zijn. Thuis had ik het zwaar; hij bood mij een luisterend oor. Hoe slechter het thuis ging, hoe afhankelijker ik van hem werd. Van de één op de andere dag veranderde hij compleet. Tegen mijn zin in wilde hij seks met me, dus verkrachtte hij mij. Ik durfde het niet aan mijn moeder te vertellen, dus vertelde ik het in vertrouwen aan mijn stiefvader. Die vertelde aan mijn moeder dat ‘haar dochter een vrouw was geworden’, zonder te vertellen hoe dat was gebeurd. Ik voelde de afwijzing van mijn moeder, dus gaf ik mij over aan de loverboy.”

Onderduiken

Al snel moest ik seks hebben met zijn broer en daarna met zijn vrienden. Toen ik tegenstribbelde, achtervolgde hij me. Ik vluchtte en kwam bij een opvanghuis terecht, waar ik een jaar lang onderdook. Ik mocht met bijna niemand contact hebben en kreeg elke dag therapie. Omdat ik me er niet veilig voelde, besloot ik terug naar mijn moeder te gaan, waarna ik al snel op mezelf ging wonen. Ondertussen twijfelde ik steeds meer aan God: waarom liet Hij dit allemaal gebeuren? Als hij bestond, concludeerde ik, gaf Hij in ieder geval niks om mij. Ik was 18 jaar toen ik stopte met de kerk. Het was zo druk in mijn hoofd, dat ik het niet meer kon aankon.”

Dame van plezier

“Omdat ik niet meer afhankelijk wilde zijn van jongens of organisaties, koos ik ervoor om de werkzaamheden als dame van plezier te doen. Eerst werkte in clubs, maar omdat ik daar drank of drugs moest gebruiken om mijn werk te kunnen doen, stapte ik over naar een privéhuis. Ik werkte voor mezelf, maar omdat het huis ook aan mij verdiende, moest ik zo veel mogelijk klanten ontvangen, tot wel tien per dag. Ik was een gewild meisje, dus maakte ik dagen van 11 of 12 uur. Aan het einde van de dag was ik helemaal kapot en had ik overal pijn. Ik moest slapen en proberen om het daar beneden te verkoelen, want de volgende dag moest ik weer.”

Geen mens meer

“Ineens had ik heel veel geld en was ik van niemand afhankelijk. Ik had een mooi huis, zocht mijn geluk in uitgaan, lekker eten en veel kleren kopen. Ondertussen was ik best eenzaam, omdat ik alleen collega’s als vriendinnen had. Tegen mijn moeder hield ik lang vol dat ik in een casino werkte. Toen ik haar de waarheid vertelde, was ze in shock. Omdat ik steeds meer lichamelijke klachten kreeg, kon ik minder werken.

Psychisch werd het werk ook steeds zwaarder. Ik werd door klanten, die over het algemeen heel egoïstisch zijn, continu naar beneden gehaald. Ik voelde me nutteloos en waardeloos. Ik was geen mens meer, maar een product. Omdat ik er zo klaar mee was, wilde ik van mijn balkon af springen. Ik had muziek in mijn oren en hoorde een poetry van Clayton Jennings: ‘Please don’t kill yourself’. Was dit God die tot mij sprak?"

Ik moest het afleren om veel geld en veel seks te hebben

Afkicken

“Ik vertrouwde niemand, maar omdat ik toch niets te verliezen had, stapte ik naar een christelijke organisatie die prostituees helpt om te stoppen met het werk. Met veel strijd is dat gelukt. Ik kreeg een betaalbare woning, een uitkering en daarmee tijd om op adem te komen. Ik moest het afleren om veel geld en veel seks te hebben. Na een tijdje begon ik weer met God te praten. Ik vroeg hem om het plan dat hij al over mijn leven had uitgesproken nog wel door zou gaan, nadat ik zoveel foute keuzes had gemaakt.

Nog diezelfde nacht kreeg ik een droom, dat zijn grote plan met mijn leven bevestigde. Ik weet zeker dat God me heeft vergeven. Nu moet ik mezelf nog leren vergeven en veel gaan verwerken, met hulp van een psycholoog. Ik ben er heilig van overtuigd dat God mij kan genezen en dat hij mij gaat gebruiken, op zijn tijd.”

Weer zingen

“Door alles wat ik heb meegemaakt, heb ik geleerd om geen vooroordelen te hebben over meiden of mannen die in de seksindustrie werken. Ook al kiezen sommige mensen zelf voor dit werk; dat betekent niet dat ze niet gedwongen worden. Ik heb nu zelf wekelijks gesprekken met meiden die dit werk doen. Ik hoop dat ze beseffen dat er genoeg organisaties zijn die hen kunnen helpen om te stoppen, zonder dat zij er slechter uitkomen. Ik heb nu een vriend die goed voor me is en ga weer naar de kerk. Ik kan niet wachten tot ik weer durf te zingen. Het maakt niet uit waar je vandaan komt of wat je gedaan hebt; als je Gods naam aanroept, is hij er voor je. Ik heb God aan mijn zijde.”

Ook Lisa was slachtoffer van een loverboy: "Je wordt echt gehersenspoeld.”

BEELD: Unsplash (het meisje op de foto is niet Vera)

Geschreven door

Charlotte van Egmond

--:--