'Ik zie de kerk nu verscheurd worden, dat doet me intens veel verdriet'
22 november 2021 · 11:52
Update: 15 november 2024 · 11:01
Rondom het coronavirus lopen de ideeën, ook in de kerk, steeds vaker ver uiteen. Hoe ga je om met die verschillen? En hoe zorg je dat je de verbinding blijft houden? In de podcast 'Kerk en ik' gaat Elbert Smelt hierover in gesprek met Desiree Prins, predikant in Staphorst, en Jan Pool, spreker, schrijver en drijvende kracht achter HrtLink.
Jan Pool vertelt aan Elbert dat hij te maken heeft met extremen: "Ik heb in mijn omgeving te maken met mensen die echt helemaal gaan voor de maatregelen en de overheid daarin in alles volgen, en met mensen die die doorslaan in complotdenken. Ik hou van mensen uit beide groepen.
Ik heb een enorm hart voor de kerk en ik zie de kerk nu verscheurd worden. Dat doet me intens verdriet. Omdat die kerk juist in eenheid zou moeten opstaan. Wij zouden juist de boodschap moeten uitstralen: wij kunnen je brengen bij Iemand Die je hoop kan geven. Maar wij lopen elkaar te bevechten. Ik heb daar letterlijk diverse keren om gehuild."
Jan Pool: 'De kerk zou juist in eenheid moeten opstaan'
Desiree Prins is sinds 2018 deeltijd-predikant in de hervormde gemeente De Rank in Staphorst. Juist in Staphorst liggen de meningen rondom corona steeds verder uit elkaar. Desiree: "Mensen gaan er heel verschillend mee om. In het begin leken we er nog hetzelfde in te staan, maar toen het op het vaccin aankwam, kwam de verdeeldheid. Ook in mijn gemeente heb je veel niet-gevaccineerde mensen. Zij vertrouwen het vaccin niet of hebben überhaupt nooit een vaccin genomen, dus waarom nu wel? Maar in de gemeente zitten ook mensen die zich wél hebben vaccineren, omdat ze uit de crisis willen komen. Dan merk je discussie. Het leidt tot best wel moeilijke gesprekken.
Soms gaan mensen niet in discussie, omdat ze er niet op vertrouwen dat je er met elkaar goed kunt uitkomen, ook als je het niet met elkaar eens bent. Verbinding zoeken, dat is het moeilijkste van het hele gebeuren. Sommige mensen proberen dat gesprek wel te zoeken, maar ik zie ook dat mensen het gesprek mijden. Dat is heel jammer."
Wantrouwen
Desiree: "Soms verwachten gemeenteleden dat ik laat zien welke keuze ze moeten maken. Dat wil ik natuurlijk niet, maar het brengt je als voorganger in een heel lastig parket. Ik zit nog midden in die zoektocht om common ground te vinden. Het is een discussie die je raakt, zeker als je mensen niet meer kunt bereiken met Gods evangelie en ze denken dat er een controleplan achter het vaccin zit. Ik maak me wel eens zorgen over de aanzuigende kracht van filmpjes op internet. Als je alleen maar dat soort informatie krijgt, dan kan de boodschap van de kerk niet meer doordringen. Hoe kan de boodschap van Jezus in die situatie hoop bieden?"
Desiree Prins: 'Verbinding zoeken, dat is het moeilijkste van het hele gebeuren'
Volgens Jan kom je niet verder met argumenten: "Je moet vragen stellen en luisteren. Ik heb heel veel vragen gesteld aan mensen. Dat wordt gerespecteerd en daar gaan ze dan op in. Laat weten: ik hoor je en heb begrip voor jouw mening. Dan kunnen we met onderling respect met elkaar spreken."
Over de podcast Kerk en ik
De podcastserie Kerk en ik is een virtuele thermometer in de kerk van 2021. Hoe reageert de kerk op veranderende omstandigheden. Heeft de opgroeiende generatie straks nog iets met de kerk? Hoe ziet de kerk van morgen eruit? Welke positieve ontwikkelingen zijn er te zien? De presentatie is in handen van Elbert Smelt.
Beluister de aflevering van de podcast Kerk en ik met Desiree Prins en Jan Pool hieronder:
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Meest gelezen
- Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
Elbert over alle kinderprogramma's die zijn gezin kijkt
Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
- Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
‘Een van m’n zussen riep: ‘Jezus, red onze broertjes!’’
Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
- Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
'Het graf van Rachel': 6 mei om 22.20 uur bij de EO op NPO 2.
Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
Lees ook
- Moeder en dochter onder één dak: 'Als ik aan het werk ben, vouwt mijn moeder de was op'
Hoe is het om samen met je moeder te wonen?
Moeder en dochter onder één dak: 'Als ik aan het werk ben, vouwt mijn moeder de was op'
- Het weekend van Anne-Mar Zwart
Presentatrice Anne-Mar Zwart over haar weekend
Het weekend van Anne-Mar Zwart
- Moeder en dochter onder één dak: 'We zijn bij elkaar, maar niet op een kleffe manier’
Hoe is het om samen met je moeder te wonen?
Moeder en dochter onder één dak: 'We zijn bij elkaar, maar niet op een kleffe manier’
Schrijf je hier in voor de Eva-nieuwsbrief
Eva is het magazine voor vrouwen van de EO. In de Eva nieuwsbrief ontvang je wekelijks een selectie van de mooiste artikelen: levensverhalen, artikelen over mentale weerbaarheid, gezondheid en liefde & relaties.
Lees onze privacyverklaring.