Ga naar submenu Ga naar zoekveld

EO-evergreen De Muzikale Fruitmand krijgt een nieuw jasje

‘Ik zie de luisteraar bijna voor me’

Vorig jaar vierde De Muzikale Fruitmand dat ze een halve eeuw in de ether is. Dit jaar is het radioprogramma deels in een nieuw jasje gestoken, want zelfs EO’s evergreen gaat met haar tijd mee.

Deel:

Sinds jaar en dag was De Muzikale Fruitmand een programma dat twee uur duurde. Gerja Wolf en Tjitske Volkerink maakten vorig jaar echter een jubileumuitzending van vier uur lang. En die smaakte naar meer. Normaliter was Gerja redacteur en invalpresentator, terwijl Tjitske het programma wekelijks presenteerde. In 2022 is ervoor gekozen om het zo te gaan doen als in de jubileumuitzending van vorig jaar. Sinds januari zijn Tjitske en Gerja samen presentator.

Nieuwe rubrieken

Vier uur presenteren is geen sinecure, erkent Gerja, maar het werkt. “De laatste twee uur draaien we de muziek die iedereen van ons kent: mannenkoren, samenzang, mooie geestelijke liederen. De korte overdenking van dominee Arie van der Veer hebben we behouden, evenals de pastorale rubriek ‘Ik zou wel eens willen weten’, waarin Tjitske met een gast in gesprek gaat over een bepaald thema. Mensen stellen het erg op prijs. De eerste twee uur hebben we een live-artiest en draaien we moderne gospels. Ook hebben we allerlei nieuwe rubrieken bedacht, zoals ‘Toekomstmuziek’, waarin we een rondje langs Nederlandse koren maken om te kijken hoe zij zich momenteel staande houden en hoe zij de toekomst zien. In de rubriek ‘EO Kijk & Luistertips’ bellen we met iemand over een nieuw televisie- of radioprogramma, of een nieuwe podcast. Tabitha van Krimpen, de Jonge Theoloog des Vaderlands, sluit elk programma af met een inspiratiemomentje van drie minuten. Dat doet ze erg leuk. Maar het hart van De Muzikale Fruitmand blijft de verzoeken, de felicitaties en bemoedigingen.”

Alsof je met een kop koffie bij iemand op de bank ploft

Juist die verzoekjes en bemoedigingen roepen bij veel mensen een nostalgisch gevoel op, merkt Gerja. Of je nu iets met het christelijk geloof hebt of niet. “Het doet hen denken aan hun ouders of grootouders. Alsof je met een kop koffie bij iemand op de bank ploft en zegt: ‘Ik heb hier een kaartje van je zoon, hij wil je feliciteren met je tachtigste verjaardag.’ Ieder mens heeft bemoediging nodig; niet voor niets zagen we tijdens de coronacrisis het aantal verzoeken enorm stijgen.”

Verjongen

De Muzikale Fruitmand is lange tijd een programma voor ouderen geweest. Gerja: “Steeds vaker worden ook zestigers of zelfs vijftigers gefeliciteerd met hun verjaardag. Die leeftijd willen we nog wat verder naar beneden halen door kleinkinderen op te roepen een lied voor hun ouders, opa of oma aan te vragen. Dat is zó leuk. We spraken laatst Elbert Smelt over zijn podcast Kerk en ik, over het belang van het geloof door de generaties heen beleven. Dat faciliteren we graag.”

De ander laten weten dat-ie niet alleen is

Een andere manier om te verjongen is door de muziekkeuze aan te passen, zegt de Fruitmand-presentator. “Met name in de eerste twee uren draaien we vaker muziek van Sela, LEV, het ADEM-project, Christian Verwoerd en Lucas Kramer. Mensen vinden het prachtig; Sela wordt bijvoorbeeld wekelijks aangevraagd. En de live-artiest brengt ook wat reuring met zich mee.”

‘Slechte christen’

Tijdens de uitzendingen reageren luisteraars steeds vaker via de Radio 5-app. Daar komen de mooiste verhalen of pastorale vragen binnen. “Laatst belde een mevrouw van 89 die vertelde dat haar man onlangs was overleden. Nu moest ze het huis opruimen en liet ze al zijn spullen door haar handen gaan. Ze zei: ‘Wat ben ik toch een slechte christen dat ik me vooral druk maak om zijn spullen, daar gaat het toch helemaal niet om?’ Op zo’n moment gaat mijn hart naar zo iemand uit en denk ik: ach lieverd, je mag ook gewoon rouwen, wees mild voor jezelf. De week daarop was ik aan de beurt om een lied voor de zondag uit te kiezen. Ik koos ‘Gods hart klopt voor jou’ van Joke Buis, waarin ze zingt: ‘Stel je eens voor dat jij een dag zou kunnen zien wat Jezus zag. Zou je dan durven stralen?’ Toen dacht ik aan deze mevrouw. We draaiden dit lied voor haar.”

‘Ik zie de luisteraar’

De belangrijkste eigenschap die een Fruitmand-presentator nodig heeft? Empathie, weet Gerja. “Ik zie de luisteraar bijna voor me. Het voelt alsof je éven bij iemand in de huiskamer bent.”

Op de vraag welk luisteraarsverzoek Gerja bijblijft: “Er is een man die een goede vriendin heeft. Hij vraagt geregeld een lied voor haar aan. Elke zondag luisteren ze, apart van elkaar, naar de Fruitmand. Na afloop bellen ze elkaar, lezen ze samen een stukje uit de Bijbel en bidden ze. Zo sluiten ze hun zondag af.”

Lees ook: Jan Willem Wesselink voert diepgaande gesprekken in 'De Nacht van EO'
Lees ook: Jan Willem Wesselink voert diepgaande gesprekken in 'De Nacht van EO'

Bestaat het programma over nóg eens vijftig jaar nog steeds? Gerja denkt van wel. “We bewegen mee met de tijd, en aan het hart van de Fruitmand – de ander laten weten dat-ie niet alleen is en ertoe doet – zal altijd behoefte blijven.”

Geschreven door

Wilfred Hermans

--:--