Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Internationale Dag tegen Homo-Bi-Transfobie

Iedereen veilig zichzelf in het openbaar

Op 17 mei schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten en daarom is 17 mei uitgeroepen tot Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie.

Deel:

Discriminatie van mensen vanwege hun seksuele gerichtheid en genderidentiteit komt nog altijd voor in Nederland. Dat wordt onderstreept in de rapportage van het Bureau van de Europese Unie voor de Grondrechten. Op de Internationale Dag tegen Homo-Bi-Transfobie staat het College voor de Rechten van de Mens stil bij het recht van LHBTI’s om veilig zichzelf te zijn in het openbaar.

Op deze dag moet ik denken aan de documentaire 'Hemel, Hel en Regenboog' waarin we John Lapré (toen 35) volgen op zijn missie om homoseksualiteit bespreekbaar te maken en zo de refo- en evangelische wereld van binnenuit te emanciperen.

Kijk de docu
Kijk de docu

In veel protestantse kerken is homoseksualiteit geaccepteerd. Dat geldt nog niet voor de orthodox-protestantse wereld, waar de Nashvilleverklaring uit 2019 op veel instemming kon rekenen. Toch borrelt en schuurt het nu ook in de reformatorische en evangelische gemeenschappen, zowel in kerken als op reformatorische scholen. Documentairemaker Noud Holtman volgt homo en ex-refo John Lapré op zijn missie om deze wereld van binnenuit te veranderen.

Segers en het Pieter Zandt

‘Hemel, hel & regenboog’ geeft een intieme inkijk in een wereld die veelal gesloten blijft voor buitenstaanders. In de EO-documentaire is te zien hoe Lapré in gesprek gaat met ChristenUnie voorman Gert-Jan Segers over zijn kijk op de omstreden conversietherapie. Ook wordt John uitgenodigd op het reformatorische Pieter Zandt College in Kampen, zijn oude middelbare school. De school wil graag van John leren hoe zij lhbti-jongeren een veilige omgeving kunnen bieden.

Wij-zij-denken overstijgen

Nadat John Lapré eerder meewerkte aan de EO-documentaire ‘De kast, de kerk & het koninkrijk’ is ‘Hemel, hel & regenboog’ een persoonlijk portret. Lapré: “Geloof en lhbti staan nogal eens op gespannen voet met elkaar, niet alleen in de kerk, maar ook in gezinnen, politiek, gesprekskamers en op scholen. Juist daar waar het schuurt, probeer ik mee te denken hoe elkaar vast te houden ten gunste van hen om wie het draait: de lhbti’ers zelf. Tijdens deze missie ontdekte ik dat ontmoeting, elkaar in de ogen kijken en een open gesprek van wezenlijk belang zijn. Dat er, ook al hebben mensen verschillende meningen en opvattingen, dan iets gebeurt wat polariserend wij-zij-denken mijlenver overstijgt. In de film komt dit soms indringend naar voren. Het is voor mij een voorrecht om samen met de kijker die mooie dynamiek van dichtbij te zien.”

Missie

John Lapré hoorde zelf bij deze refo-wereld, maar is erbuiten komen te staan na zijn coming-out. Hij is opgegroeid in een reformatorisch milieu, het Gekrookte Riet, een conservatieve stroming binnen de voormalige Nederlandse Hervormde Kerk - in Genemuiden. Daarna is hij bij een evangelische gemeente terechtgekomen. Daar was hij uiteindelijk niet meer welkom. Hij volgde onderwijs op een reformatorische scholengemeenschap in Kampen en onderging als twintiger conversietherapie. John wil jonge lhbti’ers behoeden voor de eenzaamheid, onmacht en geloofstwijfel die hij zelf heeft ervaren. Daarom probeert hij van binnenuit deze kerken, scholen en gemeenschappen te emanciperen. Hij is een veel gevraagd spreker, tot zelfs over de landsgrenzen. Zo was hij te gast op de Nederlandse ambassade van Singapore om voor de lhbti-gemeenschap te spreken over conversietherapie. Daarnaast schrijft hij boeken over homoseksualiteit en kerk.  

Noud Holtman

Noud Holtman maakte eerder voor de EO de documentaire ‘De kast, de kerk & het koninkrijk’ (2019) en de achtdelige reisserie ’Nederland Waterland’ (2014). Naast regisseur is hij ook filmeditor, zo monteerde hij de documentaire ‘Dood in de Bijlmer’. Deze won op het IDFA 2020 de Award voor beste Nederlandse documentaire en is eveneens uitgezonden door de EO.

Kijk 'De kast, de kerk & het Koninkrijk'
Kijk 'De kast, de kerk & het Koninkrijk'

Nog meer kijktips

Ken je mij
Ken je mij

Homoseksuele mannen en vrouwen delen hun ervaringen over sociale acceptatie in christelijke kring. Ze hebben allemaal te maken met het hetzelfde hete hangijzer in de kerk. Uit de kast komen als homoseksueel. Hoe reageren hun mede-gelovigen hierop? Welke ervaringen hebben ze? Welke worstelingen maken ze door?

Wist je dit al?

De EO komt in oktober 2022 met een tweede serie van 'Ken je mij'. De tweede serie gaat over transgenders en non-binairen.

Of kijk 'Ik ken er geen, ik ben er geen'
Of kijk 'Ik ken er geen, ik ben er geen'

Hoe is het voor LHBT'ers om op te groeien in een kerk waar men denkt dat niemand 'er een is' en waar 'homo' niet meer is dan een grap of scheldwoord? Wat is de rol van christelijke hetero's in het creëren van een veilige kerk voor iedereen?

Kijk ook 'Alles van Waarde'
Kijk ook 'Alles van Waarde'

In de schaduw van een kerk worden ’s nachts twee mannen, Marc en Rick, in elkaar geslagen. Zinloos geweld? Antihomogeweld? Zowel een filmmaker als een rechercheur proberen te achterhalen wat er is gebeurd.

Geschreven door

José Broekhuizen

--:--