Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Is het coronavirus een teken van de eindtijd?’

Het Bijbelboek Openbaring beschrijft angstige taferelen, ziekte en ellende die het einde van de wereld zouden inleiden. Wat zegt dat ons nu en is er een relatie met corona? Theoloog Hinke van Abbema denkt van niet.

Deel:

‘Is het coronavirus een teken van de eindtijd, waar het Bijbelboek Openbaring het over heeft? Leven we nu in de eindtijd?’ Dit vroeg een meisje mij en ze is niet de enige. Als je het woord Openbaring samen met corona googelt, dan krijg je een keur aan artikelen die corona aan de profetieën en visioenen in Openbaring koppelen. ‘Openbaring heeft het al voorspeld. Dit is een teken.’

De eindtijd is een overigens een term die niet in het boek Openbaring terug te vinden is. Toch is het niet zo vreemd dat mensen dit bijzondere boek met de vreemdste visioenen over dood, beesten, draken en oordeel zo interpreteren. Het is ook best wel angstig. Maar klopt het wel dat wij de huidige angstige tijd moeten interpreteren aan de hand van Openbaring? Moeten we nu bang zijn voor het einde der tijden op basis van dit Bijbelboek? 

Openbaring is een brief 

Het eerste wat over Openbaring gezegd moet worden is dat het een brief is. Een brief, geschreven door een man, genaamd Johannes, gericht aan 7 gemeenten in het westen van Turkije rond het jaar 100 na Christus. Over het algemeen kun je over een brief zeggen dat deze als doel heeft om de ontvanger te informeren over iets wat die ontvanger direct aangaat. De brief zal dus niet per se tot doel hebben iets te vertellen over wat zich af gaat spelen 2000 jaar later. Johannes wil de 7 gemeenten, die een kleine christelijke minderheid vormden in Turkije, bemoedigen en waarschuwen. 

Een profetie is niet per se iets in de toekomst 

Maar Openbaring is meer dan alleen een brief. Het boek is compleet anders dan de andere brieven die in het Nieuwe Testament staan. Openbaring is naast brief ook profetie. Het is overigens een misvatting dat het woord profetie een voorspelling van iets uit de toekomst is. Veel vaker gaat een profetie over iets in het heden wat veranderd moet worden. In het geval van Openbaring is het een waarschuwing voor de 7 kerken: ga terug naar God. Vergeet je eerste liefde niet. Doe geen onrecht, want onrecht wordt door God veroordeeld. 

Het doel van een profetie is niet om ons een blauwdruk van een onzekere toekomst te geven. En al helemaal niet om ons 2000 jaar later bang te maken voor een virus, alsof dit de straf van God zou zijn. Er staan woorden van veroordeling in de Bijbel, zo ook in Openbaring. Maar die veroordeling is voor onrechtvaardigheid: voor verschrikkelijke en verwerpelijke daden, het gaat niet om een virus dat wereldwijd iedereen treft en geen onderscheid maakt.

Hoop voor iedereen 

Bovendien is Openbaring niet geschreven om ons bang te maken. De kern van de brief is niet angst en oordeel, de kern van de brief is de glorie van God. Niet de grote machten van de aarde, de druk van economie en politiek, zullen uiteindelijk de doorslag geven, maar God zal de doorslag geven. Nu lijkt het erop dat grote machten het lot van de wereld bepalen. Maar God bepaalt.

Uiteindelijk gaan alle verhalen - over oordeel en plagen en het vertrappen van het beest - over 1 ding: Gods gerechtigheid en Gods macht. Degenen die te lijden hebben onder onrechtvaardigheid zullen door God hersteld worden. Hun tranen worden gedroogd. Openbaring eindigt vol hoop voor iedereen: ‘De poorten zullen overdag nooit gesloten worden, en nacht zal het er niet meer zijn. De volken zullen in haar hun lof en eer komen betuigen.’ (Openbaring 21 vers 25, 26) 

Openbaring is goed nieuws. Openbaring geeft geen reden tot angst, maar tot hoop en troost. God is er, en zijn macht is groter dan de macht van een virus. Het virus laat zien dat de macht van politiek en economie zomaar omvergeblazen kan worden, en dat is beangstigend. Maar daarboven staat een God die nergens door wankelt.

Geschreven door

Gastauteur

--:--