Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Is Vladimir Poetin echt een volgeling van Jezus Christus?

Blog van Tijs van den Brink

Poeh... Waren we net een beetje af van Trump als ‘christenlokker’, zitten we nu opgescheept met Poetin. Ik had weleens wat gehoord en gelezen over zijn banden met de Russisch-Orthodoxe Kerk, maar dat dat bondgenootschap zo sterk is als nu blijkt, wist ik niet.

Deel:

Ongemakkelijke waarheid. De grootste agressor van deze tijd noemt zich christen en onderhoudt zeer nauwe banden met de grootste kerk van z’n land. Is de man, oud-officier bij de gevreesde Russische geheime dienst KGB, echt een volgeling van Jezus Christus? Een korte zoektocht op internet levert een aantal anekdotes op. Zo noteerde het Reformatorisch Dagblad al in 2002 dat Poetin als baby van vijf maanden in 1953 gedoopt zou zijn.

Over zijn ‘bekering’ lees ik verschillende verhalen. Bijvoorbeeld, in datzelfde RD: op 12 augustus 1996 brandde de datsja van de familie Poetin af. Vladimir redde op die dag zijn beide dochters uit het brandende buitenhuis. Het orthodoxe kruisje dat hij later vond in de overblijfselen van de datsja, had hij ooit van zijn moeder gekregen en in Jeruzalem laten zegenen. Een andere versie: Poetin is gelovig sinds zijn eerste vrouw een zwaar auto-ongeluk overleefde.

Maakt het eigenlijk wat uit of Poetin gelovig is? Voor zijn persoonlijk zielenheil vast wel, maar voor onze beoordeling van zijn daden uiteraard niet. De president is verantwoordelijk voor meerdere oorlogen – met de oorlog in Oekraïne nu als dramatisch dieptepunt. Ik kan me er niets bij voorstellen dat iemand die echt z’n best doet naar Gods wil te leven zo’n oorlog start. Tegelijkertijd lopen er op de nieuwe aarde vast meer moordenaars rond.

Het is gek: aan de ene kant vind ik het vaak leuk, bemoedigend, opmerkelijk of grappig als bekende mensen christen blijken te zijn. Memphis Depay, Donald Trump, Justin Bieber, Joe Biden, Cody Gakpo, Kanye West, Mark Rutte, Vladimir Poetin. Rijtje klinkende namen toch. Totdat blijkt dat de daden van ‘bekende christenen’ botsen met het evangelie; dan geneer ik me een beetje extra.

Goede reden om niet achter ‘christelijke helden’ aan te lopen. Mooi moment om weer eens een (berijmde) Psalm te citeren:
Vest op prinsen geen betrouwen,
Waar men nimmer heil bij vindt;
Zoudt g’ uw hoop op mensen bouwen?
Als Gods hand hun geest ontbindt,
Keren zij tot d’ aarde weer,
Storten met hun aanslag neer.

(Psalm 146:2)

Geschreven door

Tijs van den Brink

--:--