Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jamie Trenité presenteert tweede seizoen 'Wie de boer niet kent'

Iedere zaterdag, 17.00 uur, RTL 4

Boeren zijn de laatste tijd veel in het nieuws, maar wie weet er echt hoe het leven van een boer eruitziet? In het tweede seizoen van 'Wie de boer niet kent' (RTL 4) laat Jamie Trenité ons kennismaken met het boerenbedrijf. “Als stedeling had ik vroeger geen idee wat zich daar afspeelde.”

Deel:

“Veel Nederlanders, zeker uit stedelijke gebieden in de Randstad, vragen zich zelden af waar hun voedsel of melk vandaan komt", vertelt Jamie Trenité . Maar die producten komen van boerenbedrijven waar mensen hard werken en goed nadenken over hun keuzes. Ik laat niet alleen zien hoe ze werken, maar ben ook bij de gesprekken aan hun keukentafel, waarbij ik merk onder welke spanningen ze gebukt gaan.”

Wat laat je zien over het boerenleven? 
“Veel Nederlanders, zeker uit stedelijke gebieden in de Randstad, vragen zich zelden af waar hun voedsel of melk vandaan komt. Maar die producten komen van boerenbedrijven waar mensen hard werken en goed nadenken over hun keuzes. Ik laat niet alleen zien hoe ze werken, maar ben ook bij de gesprekken aan hun keukentafel, waarbij ik merk onder welke spanningen ze gebukt gaan.” 

Wat wilde je als kind worden?
“In mijn jeugdjaren wilde ik heel lang proftennisser worden. Pas na mijn internationale tenniscarrière – ik was wel goed, maar niet goed genoeg om het beroepsmatig te blijven doen – dacht ik aan studeren. Nu geniet ik van mijn werk als presentator, in de media en op het tennistoernooi ABN AMRO Open in Rotterdam.

Wie is Jamie Trenité?

• 32 jaar
• Presentator, spreker, dagvoorzitter
• Was in zijn jonge jaren tennistalent
• Studeerde politicologie en godsdienstsociologie in Amsterdam
• Bekend van tv-programma’s als Jules Unlimited, RTL Boulevard en Pech op de Piste
• Presentator ABN AMRO Open (tennistoernooi)
• Nu te zien in het tweede seizoen van Wie de boer niet kent

Wie bewonder je?
“Ik kijk enorm op tegen Barack Obama. Ik geniet van zijn eloquente speeches. Bijzonder hoe juist hij het in zo’n moeilijk land tot president heeft gebracht! Het is bewonderenswaardig hoe veel hij ondanks veel tegenwind heeft bereikt. Zijn strijd om deze wereld beter te mak
en, bewonder ik.”

Wat ben je kwijtgeraakt in het leven?
“Ik heb juist veel gevónden in mijn leven, al ben ik door de scheiding van mijn ouders de vanzelfsprekende rust van een warme, vanzelfsprekende thuissituatie kwijtgeraakt. Toch geniet ik van een mooie, bijzondere relatie, de vele goede vrienden en mijn werk. Als ik rond mijn twintigste had gefantaseerd over mijn toekomst, had ik niet kunnen bedenken wat ik nu daadwerkelijk heb.”

‘Ik heb meer gevonden dan ik ben kwijtgeraakt’

Wat was jouw laatste schietgebedje?
“Mijn moeder heeft gezondheidsproblemen door een herseninfarct. Toen de thuiszorg me een tijdje geleden belde dat ze niet opendeed, heb ik wel een ‘schietgebedje’ gedaan. Ik verbind me op zo’n moment niet met een transcendente instantie, maar ook zonder geloof mag een mens hoop hebben. Ik hoop op zo’n moment heel intens dat het goed gaat met mijn moeder.”

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Het verhaal van Abraham, die op weg gaat om zijn zoon Izak te offeren, vind ik heel bijzonder. In ons dagelijks leven kan het ook moeilijk zijn om iets uit handen te geven dat ons lief is, in het vertrouwen dat we daar later iets voor terugkrijgen. Het verhaal kan ons inspireren om na te denken over ethische vragen. Hoever mag je gaan in het hanteren van je eigen normen en waarden als dat ten koste gaat van de ander?”

Welk vraag zou elk mens zichzelf moeten stellen?
“Wie wil ik zijn op deze aarde? Een vraag die we onszelf moeten blijven stellen, omdat het antwoord in de loop van ons leven kan veranderen. Anders loop je het gevaar dat je verwijderd raakt van jezelf.”

Wie de boer niet kent

Iedere zaterdag, 17.00 uur, RTL 4

Geschreven door

Bart van Delen

--:--