Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jan Brons van Voedselbank Nijkerk in EO-podcast 'ZOUT'!'

'Niemand gaat hier de deur uit zonder geestelijk voedsel'

Deel:

Marieke Meijer gaat in de EO-podcast ZOUT! op bezoek bij Jan Brons van de Voedselbank in Nijkerk. Jan en zijn vrouw Ineke runnen deze Voedselbank op een terrein achter de korfbalvereniging. Voor Jan is dit werk een middel om over Jezus te kunnen vertellen. 

Jezus heeft Jan gered uit een leven van verslaving en wil nu zelf anderen redden. Het is de boodschap die hem motiveert om aardappelen, taart en knakworsten uit te delen. Ook voorziet Jan mensen in nood gratis van kleding of een fiets. Maar als ze die spullen vervolgens weer doorverkopen, moeten ze betalen. Net genoeg om een drempel voor zwarthandel op te werpen.

Bezoek uit Den Helder

Als Marieke Meijer in deze aflevering van ZOUT! bij Jan op bezoek is, krijgen ze bezoek van de Voedselbank uit Den Helder. Vrijwilligers – met name gepensioneerden – blijken met busjes door heel Nederland te rijden, om eten dat over is te verdelen over de rest van het land. Is dat niet veel gedoe? "Nee hoor," zegt een vrijwilligster. "Je maakt mensen blij en gaat voedselverspilling tegen." 

'Evangeliseren is mijn hoofdoel'

"We zijn bewust niet bij Voedselbanken Nederland aangesloten," vertelt Jan Brons. "Want dan mag je niet getuigen, terwijl dat juist mijn hoofdoel is. Maar we houden ons verder wel aan hun regels en richtlijnen."

(Tekst loopt door onder de foto.) 

ZOUT! Jan Brons Nijkerk Voedselbank
Voor Jan Brons is de Voedselbank een middel om mensen over Jezus te kunnen vertellen.

Armoede komt niet alleen in het verre buitenland voor, maar ook hier in Nederland. In Nijkerk worden voedsel en kleding ter beschikking gesteld aan degenen die dit het hardst nodig hebben. Ongeveer twintig vrijwilligers staan elke woensdag klaar om honderd pakketten samen te stellen en uit te delen aan mensen in Nijkerk. Ook vijftig aan mensen in Voorthuizen krijgen een pakket. Alleenstaanden mogen twee keer in de week voor een klein bedrag komen eten in Nijkerk.

Lessen uit Leviticus

"We kunnen je helpen met een tasje eten iedere week, maar als je echt wilt veranderen, heb je Jezus nodig," zegt Jan. "Zo is mijn leven met God ook begonnen." Ook in zijn nieuwe leven gaat niet alles van een leien dakje. "Maar of je met of zonder God alle moeilijkheden het hoofd moet bieden – dat maakt veel verschil."

Als je echt wilt veranderen, heb je Jezus nodig

"Ik doe wat ik kan en voor de rest vertrouw ik op God," legt Jan in ZOUT! uit aan Marieke. Samen verdiepen ze zich in het Bijbelboek Leviticus. Wat staat daar over het delen van voedsel? Jan legt uit wat dit Bijbelboek ons leert over het uitdelen van slagroom aan mensen met overgewicht en over pizza's voor een kinderfeestje.

Luister naar 'ZOUT!' met Jan Brons

In de EO-podcast ZOUT! ontmoeten presentatoren Marieke Meijer en Chris Segers bekende en minder bekende mensen die zich als gelovige inzetten voor de samenleving. Marieke en Chris willen weten hoe gelovigen in het land actief zijn op maatschappelijke terreinen als duurzaamheid, armoede en het bestrijden van onrecht. Luister hier naar de aflevering met Jan Brons.

--:--