Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jan Willem Wesselink voert diepgaande gesprekken in 'De Nacht van EO'

Iedere dinsdag- op woensdagnacht, 2.00 uur, NPO Radio 1

Deel:

Op NPO Radio 1 horen we steeds vaker de stem van Jan Willem Wesselink. Naast de ochtendprogramma’s Dit is de zaterdag en Dit is de zondag presenteert hij nu ook De Nacht van EO, een programma met volop ruimte voor diepgang. “Denk maar aan zo’n gesprek dat je soms met een goede bekende hebt, tot diep in de nacht.”

“Het zijn persoonlijke verhalen, liefst met een link naar een maatschappelijk probleem, zodat ze ook onze 60.000 luisteraars aanspreken," vertelt Jan Willem Wesseling over de onderwerpen die in De Nacht van EO met zijn gasten en luisteraars bespreekt. "Zo sprak ik laatst met een jonge man die heel bewust in een huis met demente ouderen is gaan wonen. Met deze levenskeuze reageert hij op een probleem dat we allemaal kennen. Bovendien heb ik direct contact met onze luisteraars, wat voor een bijzondere sfeer zorgt. ”

Wie is Jan Willem Wesselink?

• 23 jaar
• Presentator, redacteur en student
• Studeerde politicologie en internationale betrekkingen in Leiden en Konstanz
• Redacteur EO-programma’s Dit is de dag, Langs de lijn en omstreken en Geld of je leven op NPO Radio 1
• Maakt samen met Jeroen Smit de podcast Geld of je leven
• Presentator EO-programma’s Dit is de zaterdag, Dit is de zondag en (sinds januari) De Nacht van EO

Wat wilde je als kind worden?
“Als kind gaf ik commentaar bij voetbalspelletjes op de computer, waarbij een Prittstift of bureaulamp als microfoon dienstdeed," blikt Jan Willem Wesselink terug. "Mijn luidruchtige wedstrijdverslag leidde wel tot ergernis bij mijn ouders of de oppas. In mijn gedachten was ik een soort verslaggever op de radio, een medium waarvoor ik nog lang hoop te werken. Door de ruimte voor verdieping is het misschien wel journalistieker dan televisie.”

Met welke eigenschap heeft God je royaal bedeeld?
“Met ongeduld. Ik wil snel tot mijn doel komen, maar dat is niet altijd een handige eigenschap. Iets meer geduld zou me meer gelegenheid tot reflectie bieden. Daarnaast ben ik enthousiast. Ik voel me gezegend dat ik bijna altijd vrolijk opsta, met veel zin om aan de dag te beginnen.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Jan Willem Wesselink De Nacht van EO
Iedere dinsdag- op woensdagnacht presenteert Jan Willem Wesselink 'De Nacht van EO' op NPO Radio 1. Credits: Annemieke van der Togt.

Wat is het beste boek ooit geschreven?
“Pas deze zomer – veel te laat eigenlijk – heb ik het mooie boek In Europa van Geert Mak gelezen. Wat me trof, was de plek die ons land en mijn generatie innemen in de Europese geschiedenis. We zijn sterk verbonden met mensen in de landen om ons heen. Een mooie gewaarwording. Dat mag ons tot meer openheid tegenover anderen inspireren.”

Waar staat de mooiste kerk?
“In het Zwitserse Sankt-Gallen. Daar bezocht ik vaak de kloosterkerk, toen ik vlakbij in het Duitse Konstanz studeerde," vertelt de presentator van De Nacht van EO. "Ik kon helemaal tot rust komen in deze koepelkerk, met in het gewelf een afbeelding van de hemel. Een prachtige, grote kerk in een relatief kleine plaats. Mooi om hier alleen te zijn, of met een handjevol anderen.”

Geven journalisten iemand die fouten heeft gemaakt, wel een tweede kans?

Wie bewonder je?
“In mijn vak bewonder ik Jeroen Pauw, die verschillende stijlen weet te combineren in één mooi programma. Hij kan een politicus scherp interviewen, maar ook begripvol zijn als zijn gast niet gewend is aan mediaoptredens. Misschien jammer dat zijn begrip wat minder aanwezig is als het over geloof gaat.”

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“De gelijkenis van de verloren zoon vind ik als journalist een heel inspirerend verhaal. Zijn we in ons vak echt bereid om iemand die fouten heeft gemaakt, een nieuwe kans te geven? Ook in ons oordeel over politici die het lelijk hebben laten afweten, zouden we ons dit vaker moeten afvragen.”

'De Nacht van EO' met Jan Willem Wesselink

Van alle mensen die in de nacht naar de radio luisteren, luisteren de meeste mensen naar NPO Radio 1. De Nacht van is een coproductie van meerdere omroepen, waarin de luisteraar in de nacht in gezelschap wordt gehouden. In de rust van deze stille uurtjes is er ruimte voor verdiepende interviews, interactie met de luisteraars en een selectie van de beste items, reportages en podcasts van de zender. Jan Willem Wesselink presenteert sinds 1 januari 2022 De Nacht van EO in de nacht van dinsdag op woensdag. 

Iedere dinsdag- op woendagnacht, 2.00-5.00 uur, NPO Radio 1

Beeld: Annemieke van der Togt

Geschreven door

Bart van Delen

--:--