Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Je doet ons en de OP1-redactie onrecht, Angela'

Blog van Tijs van den Brink

Deel:

Beste Angela, 

Wij van EO’s OP1 mochten er weer eens aan geloven in je column in het AD. Geeft natuurlijk niks. Het hoort erbij dat we af en toe veeg uit de pan krijgen van jou of een andere recensent. Dat houdt ons scherp.

Tussen jou en mij: ik heb in m’n leven steeds beter leren omgaan met kritische columns, denk ik. Ik mag van mezelf een half uur treuren om een slechte recensie en een uur blij zijn om een goeie. Meestal lukt dat.

In ieder geval een stuk beter dan vroeger. Ik herinner me nog dat jouw voormalige de Volkskrant-collega Jean-Pierre Geelen mijn collega Andries Knevel en mij ooit omschreef als “hardnekkig en giftig onkruid”. Gewoon ontmenselijkt in een keurige krant als de Volkskrant. Heb ik lang last van gehad. (Toen ik hem er vorig jaar eindelijk op aansprak, kon hij het zich niet herinneren en betuigde hij spijt.)

Met jouw column lukte het me niet om m’n gedachten na een half uur weer te verzetten. Je kritiek op de uitzending zelf vond ik prima – en deels terecht. Maar je bewering dat deze uitzending “haarfijn de scoringsdrift laat zien waar alle talkshows last van hebben, maar EO’s OP1 in het bijzonder” wil ik echt met kracht tegenspreken. Het is gewoon niet waar, Angela. Je doet ons en de OP1-redactie onrecht.

Ik zeg het je: “Wij. Zijn. Niet. Uit. Op. Ophef.”

Wij proberen journalistiek te bedrijven. Elke week weer, al bijna vier jaar lang, praten we intensief met elkaar over wat we gaan doen op dinsdagavond in 'EO’s OP1'. Soms al in de week ervoor, in ieder geval op maandag en uiteraard ook weer op dinsdag, meerdere keren. Nooit zeggen we tegen elkaar: ‘Hoe veroorzaken we zo veel mogelijk ophef?’ Nee, altijd is het: ‘Hoe maken we een informatieve, interessante, onderscheidende en ook nog een beetje vrolijke uitzending?’

Ik kan echt niet plaatsen waarom je het beeld van ‘ophefmachines’ in stand houdt. Vergelijk OP1 van nu met de vorige generatie talkshows en het kan niet anders dan je opvallen: meer informatie, meer deskundigen en minder BN’ers die zonder kennis met bijvoorbeeld politici in gesprek gaan. Ander voorbeeld: op de vrijdagavond voeren collega Sven Kockelmann en ik al een aantal maanden lange en inhoudelijke interviews met toonaangevende politici in OP1. Denk je echt dat we dat doen om ophef te veroorzaken, een half uur lang politici doorzagen over hun verkiezingsprogramma?

Alsjeblieft Angela, doe niet langer alsof wij vooral aan scoringsdrift lijden en voortdurend nietsnutten als een kip zonder kop met elkaar in gesprek laten gaan. Het klopt gewoon niet.

Succes met alles!

Hartelijke groet,

Tijs

Geschreven door

Tijs van den Brink - Gastauteur

--:--