Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Je naaste liefhebben als jezelf, weet je nog?

Blog van Tijs van den Brink

Deel:

Deze week verscheen een leuk onderzoek over de politieke voorkeuren van kerkgaande christenen (u dus!), gedaan door de collega’s van de onderzoeksredactie van Dit is de dag, samen met het ND. Wat blijkt? Een grote groep kerkgaande christenen, misschien wel de helft, gaat stemmen op een niet-christelijke partij – en onder jongeren is die groep zelfs nog groter.

Onder kerkgaande christenen wordt de ChristenUnie bij de komende verkiezingen met 21 procent de populairste partij, zo is de verwachting. Gevolgd door het CDA met 16 procent. Opmerkelijk: op de derde en vierde plaats staan VVD (10 procent) en D66 (7 procent), nog vóór de SGP dus (6 procent). En er zijn evenveel kerkgaande christenen die op de SGP stemmen als kerkgaande christenen die op de PvdA en de PVV stemmen, zo blijkt.

Opvallend: de vier partijen die nu de coalitie vormen, zijn precies de vier partijen die het populairst zijn onder christenen. En deze groep christenen noemt zichzelf gemiddeld eerder rechts en conservatief, dan links en progressief. De vorige leider van de PvdA, Lodewijk Asscher, doopte dit kabinet ooit ‘Rechts met de Bijbel’. Een groter compliment kon hij u niet maken, kennelijk...

Als gevraagd wordt naar de belangrijkste onderwerpen voor christenen, valt op dat specifiek christelijke thema’s de top 5 niet halen: zorg, onderwijs, veiligheid, wonen en koopkracht/economie zijn het belangrijkst. Klimaat staat op 8, medisch-ethisch beleid op 9 en ontwikkelingshulp zelfs helemaal onderaan...

Mensen die medisch-ethische onderwerpen wel belangrijk vinden (een kwart van de ruim 1000 ondervraagden), vinden een verbod op het kweken van embryo’s voor onderzoek het belangrijkste medisch-ethische thema. Ander belangrijk ethisch punt: het strafbaar maken van het kopen van seks. Meer dan 60 procent van de kerkgaande christenen is daar voor.

Tijs! Dit is een column! En in een column moet je wat vinden!

O ja, dat is waar. Maar ik dacht: een keer wat feiten over uzelf, er even van uitgaand dat u kerkgaand christen bent, kan geen kwaad.

Een toefje mening dan tot slot: ontwikkelingshulp als minst belangrijke onderwerp is wel weinig hoor, lieve mensen. Dertien procent van de kerkgaande christenen zegt gewoon: onbelangrijk. Wow. Dat snap ik niet. Natuurlijk, we kunnen niet alle problemen van de hele wereld oplossen. Maar we zijn, in ieder geval ten opzichte van veel anderen, zo schathemeltjerijk! Je naaste liefhebben als jezelf, weet u nog?

     

Geschreven door

Tijs van den Brink

--:--