Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wonen in een tiny house: ‘Ja, het is snel vies, maar ook snel schoon’

Deel:

Tuurlijk, een tiny house heeft nadelen, maar ook veel voordelen. Voor Jeannette betekent klein wonen niet dat ze zichzelf alles moet ontzeggen. Het is vooral genieten van de kleine dingen én grote voordelen.

Laatst ging een ouder stel uit de buurt verhuizen. Ze hadden 50 jaar lang in hetzelfde huis gewoond. Tot mijn grote verbazing bestond de picknickset die ze jarenlang gebruikt hadden vrijwel geheel uit plastic wegwerpbestek en wegwerpbekers waarvan de opdruk helemaal vervaagd was.

Hoe meer spullen, hoe meer zorgen.

Een dag later stond ik na een winkelronde buiten bij de drogist met het zoveelste gratis plastic schaaltje dat je bij een actieproduct kreeg. Ik vond het lelijk. Maar ja, het was gratis. En dan neem ik zoiets mee, dat gaat vanzelf. Waar ik voorheen een maximalist was, ben ik meer gaan inzien dat er echt zoiets als consumptiemaatschappij bestaat en dat de overdaad aan spullen kan leiden tot grote milieuproblemen. Ook kan het je leven gaan beheersen. Want hoe meer spullen, hoe meer zorgen. En wat heb je nu echt nodig om fijn, comfortabel en overzichtelijk te kunnen leven? Een stuk minder dan dat ik voorheen dacht.   

Meer woongenot

Inmiddels ben ik zover dat ik twee keer nadenk en regelmatig een foto maak van iets voordat ik het koop. Of ik bewaar er een plaatje van. Tegenwoordig kan ik blij vertellen over de spullen die ik allemaal níet gekocht heb. Mocht ik het toch alsnog echt willen hebben, dan kan ik het kopen – want zo klein is het ook weer niet in ons tiny house.

Verder ben ik dol op tweedehands interieur-spullen. Je bespaart geld, draagt niet direct bij aan de behoefte om meer spullen te produceren dan die er al zijn. En je krijgt een unieke inrichting. Het geld dat je er mee uitspaart kan je gebruiken om bij het kopen van noodzakelijke nieuwe dingen, die niet in de kringloop verkrijgbaar zijn, goed op de herkomst te letten. Je kunt kiezen voor een duurder, maar duurzamer product. Zelf merk ik dat de dingen die ik wel koop tot veel meer woongenot leiden. Zo tikte ik een mooie Engelse schaal bij de kringloop op de kop. Die bij nader onderzoek 120 jaar oud bleek te zijn. Voor 80 cent aangeschaft. Waar heeft zo’n object 120 jaar rondgezworven? Mateloos intrigerend.  

Een klein huis is snel vies, maar ook snel schoon.

Voordelen

Tijdens een netwerkavond kort geleden, kwam ik in gesprek met een meneer die zich echt op geen enkele manier kon voorstellen dat je vrijwillig kleiner zou willen gaan wonen. Totdat we wat aan de praat raakten. Want waar je ook voor kiest, je moet compromissen sluiten. In de ene baan spreek je bepaalde kwaliteiten meer aan dan in een andere baan. Een klein huis heeft nadelen, maar ook veel voordelen. Ons doel was een knus en comfortabel appartement, midden in de rust en natuur.

Andere voordelen die je erbij cadeau krijgt zijn de betaalbaarheid; als je zelf alles doet, kan je een hypotheekvrij huis bouwen dat je net zo duur kunt maken als je zelf wilt. Je leeft veel meer buiten en weet hoe je praktische problemen kunt oplossen. Een klein huis is snel vies, maar ook snel schoon. Je gaat vanzelf wat soberder leven omdat je opbergmogelijkheden beperkt zijn. Je bespaart er enorm veel geld mee.

afbeelding
afbeelding.

Op het verlanglijstje komen geen elektriciteit slurpende huishoudelijke apparaten meer, waar je dan ook prima zonder kunt. Wie heeft nou echt een multifunctioneel tosti-ijzer, ijsklontjesdispenser, of een kraan waar bruisend, kokend, en doorsnee plat water uitkomt nodig?  

Nog een voordeel: deze levensstijl helpt me bij het houden van overzicht. Wat uiteindelijk bij mijzelf tot minder verspilling leidt. Eén derde van het voedsel in de wereld wordt weggegooid. Terwijl mensen nog steeds sterven van de honger. In een grote koelkast raak ik altijd wel wat producten kwijt. Tijdens het bouwproces hebben we zoveel mogelijk hergebruikt. Je krijgt een uniek huis, prefab zijn er al genoeg.  

Vooral genieten

Klein wonen hoeft niet te betekenen dat je jezelf alles moet ontzeggen. Er zijn zo veel keuzes en je bepaalt zelf wat je belangrijk vindt. Ik wilde graag een bad, en ondanks dat het bad 120 centimeter lang is, heeft mijn zus de badkamer zo ontworpen dat het er precies in past.

Koken en bakken zijn belangrijke hobby’s, dus een groot gedeelte van het huisje bestaat uit een imposante keuken in u-vorm. Ook is een beetje comfort best geslaagd; vintage houten stoelen zijn leuk op Pinterest, maar in een ruimte van 20 m2 heb ik liever iets op wieltjes en met kussens er in. En er zijn nog genoeg projecten die gerealiseerd kunnen worden.

Stiekem begin ik te dromen over een houtgestookte jacuzzi, pizzaoven, een homecinema door te Netflixen met een beamer – als we tenminste genoeg stroom hebben. Mogelijkheden genoeg. En hoe meer krasjes en vervaagde opdrukken, hoe leuker. Je noemt het vintage en het wordt weer waardevol. Dus; keuzes, keuzes, keuzes. Maar vooral ook genieten van de kleine dingen. Tiny dingen. Of plaatjes van grote dingen.  

Lees hier hoe het allemaal begon met Jeannettes tiny house.

Vind je het leuk om Jeannette te volgen in haar tiny house? Dat kan op Instagram: @tinythingsmattermost

Geschreven door

Jeannette Helms

--:--