Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Joey, het is jouw tijd nog niet’

Joey (22) uit Spakenburg is vanaf jonge leeftijd verslaafd aan drugs. Strak van de coke maakt hij als tiener werkweken van zeventig uur achter een viskraam. Als hij last krijgt van schizofrene gedachten, doet hij meerdere zelfmoordpogingen. Tijdens zijn derde poging ziet hij een wit licht en hoort hij een stem. “Joey, het is jouw tijd nog niet”. Nu laat hij zich dopen.

Deel:

Als Joey nog maar elf jaar oud is, maakt zijn vader een einde aan zijn leven. Na deze heftige gebeurtenis komt Joey erachter dat hij met dezelfde gedachten worstelt. “Ik hoorde mijn vader vragen een einde aan mijn leven te maken. Ook hoorde ik een stem die zei dat ik mezelf moest snijden.” Om deze stemmen tot zwijgen te brengen, begint Joey met het gebruik van cocaïne. Eerst met vrienden in de kroeg, maar al snel wordt het een dagelijkse bezigheid. Hij stopt met school en komt zoals veel jongeren in vissersdorp Spakenburg terecht achter de viskraam op de markt. “Ik maakte zeventig uur per week en stond bijna iedere dag strak achter de kraam. Ik werd wel gewaarschuwd door vrienden, maar luisterde niet. In het begin kon ik de coke nog wel betalen, maar dat houd je niet vol. Ik gebruikte twee of drie gram. Dat is voor 120 euro aan coke per dag.” 

Zelfmoordpoging

Zijn drugsgebruik drukt de stemmen in zijn hoofd naar de achtergrond, maar steekt af en toe toch de kop op. Vanaf zijn vijftiende doet Joey drie zelfmoordpogingen. Tijdens zijn derde poging, die hij ternauwernood overleeft, hoort hij een stem die hij tot dan toe niet kent. “Joey, het is jouw tijd nog niet. Je bent gekend. Toen ik bijkwam dacht ik, wat is dit? Mijn vrienden dachten allemaal dat ik gek geworden was. Ik kom zelf niet uit een streng gelovig gezin, maar mijn moeder zei wel dat dit iets bijzonders was. Alleen wist ze niet wat.” 

Deze bijzondere ervaring was niet meteen het startsein van een leven verlost van de drugs. Joey komt op straat terecht en leeft als een dakloze. “In die situatie ben ik in contact gekomen met Rutger Beukers van Stichting Waypoint. Hij bood aan dat ik een tijdje in zijn caravan in de tuin kon slapen. Ook nam hij mijn ervaring serieus en zei dat het een teken van God was. Als ik nu terugkijk was God door hem heen aan het werk.”  

Om van zijn verslaving af te komen komt Joey terecht in kliniek Jellinek in Utrecht. Maar ook deze plek biedt hem geen soelaas. Hij blijft vindingrijk aan drugs komen. “Ik kwam erachter dat er een deur niet op slot zat en kon iedere dag met een vriend ontsnappen om toch drugs te kunnen gebruiken. Volledig onder invloed hebben wij toen iemand die tegen ons schreeuwde in elkaar geslagen en zijn spullen gestolen.”  Lees verder onder de foto.

AfbeeldingJoey5

Gevangenisstraf

Joey wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie maanden, maar juist op deze donkere plek besluit hij God aan te roepen. “Ik ging bidden tot God. Ik zei tegen hem dat ik dankbaar was voor deze dag en of het morgen beter mocht gaan. Het bidden heeft mij echt door de gevangenistijd heen geholpen. Het gaf mij kracht en heeft mij op een goede manier laten nadenken. Daarna heb ik geen drugs meer gebruikt.”  

Verlost van de drugs woont Joey nu in de Wending, een beschermd wonen locatie van het Leger des Heils in Ugchelen. Dit is voor hem een veilige plek voor een stabiel en drugsvrij leven. Regelmatig krijgt hij nog bezoek van Rutger en samen praten zij over het geloof. “Rutger heeft mij heel veel over God geleerd. Vooral hoe groot en machtig hij is. Ik kan mijn struggles bij God neerleggen en hij beschermt mij. Als ik nu bid, word ik rustig en heb ik het gevoel dat God echt fysiek naast mij staat.”  

Doop

Om dit te onderstrepen heeft Joey zich laten dopen in een badkuip in de achtertuin van zijn begeleider Rutger, onder het toeziend oog van vrienden en familie. “Voordat ik kopje onderging had ik heel veel strijd. Ik vond het spannend en had last van hoofdpijn en buikpijn. De duivel probeerde mij te pakken, maar toen ik bovenkwam waren alle klachten weg.”  

Na de doop zingt Joey uit volle borst mee met de klanken van Jezus Overwinnaar en leest hij voor uit Psalm 18. “Iemand had die psalm uitgezocht, maar hij lijkt wel voor mij gemaakt. Het gaat erover dat God er altijd bij is; of het nou goed gaat of slecht. Dat heb ik ook meegemaakt. God was erbij in de moeilijkste momenten van mijn leven.”  

Heb je vragen over zelfdoding of wil je praten over zelfmoordgedachten? Dat kan anoniem via de chat op www.113.nl of bel 113 (gebruikelijke telefoonkosten) of 0800-0113 (gratis).

Bekijk hier het verhaal van Joey

Aflevering 1

Bekijk hier het verhaal van Joey

Soep, Sores en Soelaas

--:--