Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Joliene runt in haar vrije tijd een Bed & Breakfast

Joliene en haar man besloten hun ruime huis in hartje Rotterdam te delen met anderen: ze startten een bed en breakfast met uitzicht op de Maas. De meest uiteenlopende gasten komen in hun kamers logeren, en dat zorgt voor een instant vakantiegevoel. Maar overdag werken de B&B-eigenaren allebei. "Als de gasten aan het ontbijten zijn, spring ik achter de computer."

Deel:

Tijdens de bouw van het huis ontstond het idee om een B&B te starten. “We wilden voor onze logees graag een slaapplek op de begane grond creëren. Later bedachten we dat we daar wel een B&B van konden maken. Ik vind het heel leuk om mensen te ontmoeten. Met al die gasten over de vloer, heb ik ook een beetje het gevoel dat ik op vakantie ben.

Het leukste om te doen? Dat is het gastenboek bekijken. Mensen zijn de pier nog niet af, of we kijken al wat ze geschreven hebben.”

Cruiseschepen

Beide kamers hebben een geweldig uitzicht op de Maas. “De watertaxi vaart hier langs, containerschepen en zelfs enorme cruiseschepen. Als gasten hier binnenkomen is het eerste dat we horen: wauw, het úitzicht! Sommige mensen zitten de hele dag op het bankje voor het huis.

Van gasten krijgen we leuke tips over hotspots in de buurt

Als gasten een dag op stap zijn geweest, zijn ze vaak heel enthousiast over alle leuke plekken die ze hebben ontdekt. Ik voel me echt een ambassadeur van de stad; ik vind het leuk om steeds nieuwe hotspots te ontdekken en daarover te vertellen. Van gasten krijgen wij dan ook weer leuke tips retour, bijvoorbeeld voor een restaurantje of koffiezaakje.”

Schoonmaken

Joliene’s week is goedgevuld; zij en haar man runnen de B&B naast hun fulltimebaan. ‘Ik sta ’s ochtends om kwart voor zeven op om het ontbijt klaar te maken. Daar ben ik een uur mee bezig. Als gasten om half negen aan het ontbijten zijn, spring ik achter de computer en ga ik aan het werk.

Ik boen op m'n knieën de badkamer tot alle haren weg zijn

Verder bak ik altijd wat lekkers voor nieuwe gasten, we doen de was en natuurlijk moet er schoongemaakt worden. Dat doen we allemaal tussendoor. Nu we thuiswerken, is dat prima te doen, het vraagt alleen wat afstemming tussen Wilco en mij.”

Schoonmaken doet Joliene het liefst zelf. “Omdat we niet elke dag een wissel hebben, doe ik dat regelmatig ’s avonds met het licht aan. Dan boen ik op m’n knieën de badkamer tot alle haren weg zijn. Ik zie dat ook als moment van bezinning: wie zijn er geweest, hoe was het contact. Zo wordt het huis weer van mij.”

“Ik ben net een paar zaterdagen met de website bezig geweest, dat hoort er ook bij. We deden mee aan een tv-programma en de website moest voor die tijd klaar zijn. Het hebben van een B&B kost echt enorm veel tijd. Het is een hobby voor me, maar wel een intensieve hobby, waar ik veel voor over heb. Ik doe het met veel plezier en vanuit heel veel liefde voor de gasten.”

Gastvrij

“Wij hebben bewust geen tv, dat is onderdeel van ons concept. Als mensen dat niet van tevoren hebben gelezen en dan achteraf kritiek geven, vind ik dat best lastig. De meeste mensen zijn juist heel positief. Een online review met drie tienen is voor ons een enorme opsteker.

Met oud en nieuw kwamen hier twee vriendinnen van een jaar of 30. Zij gingen hier naar een feest en konden geen hotel vinden. Bij een B&B dachten ze aan iets voor vijftigplussers, maar na afloop schreven ze dat wij voor hen het grijze imago van een B&B hadden weggenomen. De gastvrijheid en aandacht vonden ze superleuk. Dat was voor mij een enorm compliment.”

Flapjacks

“Als je een B&B hebt moet je niet vies zijn van je gasten,” vertelt Joliene. “Laatst kwam hier een koppel dat ruim 100 kilometer had gefietst. Ze vroegen of ik hun vieze fietsbroekje en beha wilde wassen. Ik vond dat helemaal prima, maar dat is niet voor iedereen weggelegd.”

Ze vroegen of ik hun vieze fietsbroekje en beha wilde wassen.

Joliene en Wilco proberen het verblijf zo persoonlijk mogelijk te maken. “Ik weet de namen van de mensen die hier komen, en vaak ook wat de reden van hun bezoek is. Als er mensen komen wandelen of fietsen, bak ik stevige flapjacks voor ze en geef ik ze een extra appel mee.

Kortgeleden was hier een dame die kwam uitrusten na een intensieve periode. Na afloop kregen we de ontbijtmand terug met een uitgebreide brief erin, waarin ze precies vertelde hoe ze alles had ervaren. Ze was zo dankbaar dat we het huis met haar wilden delen. De waardering die zij uitsprak, vond ik heel bijzonder. Zij verwoordde precies waar wij het voor doen.”

Leuke tips in Rotterdam en mooie foto’s van het uitzicht vind je op Instagram: @Maasview.

Annemiek koos heel bewust voor wonen in een tiny house. Lees haar verhaal hier.

Beeld: Jeannine Rijsdijk
Styling en visagie: Suzanne de Lima

Geschreven door

Hannah Zandbergen

--:--