Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Joren IJzerman is net begonnen als predikant: ‘God kan en wil mijn gestuntel gebruiken’

In de traditionele kerk waar Joren IJzerman vandaan komt, werden zondag aan zondag Psalmen gezongen. Inmiddels geven juist die Psalmen hem woorden om mee te bidden tot God, zeker nu aan het begin van zijn werk als predikant. “Je loopt het risico om heel hard voor God bezig te zijn zonder met God bezig te zijn.”

Deel:

“Een halfjaar geleden ben ik begonnen als predikant. Dat is een ongelofelijk mooie taak, maar het vraagt ook veel van een mens. Ik ben regelmatig aan het zoeken hoe ik dat aan moet pakken. Daarbij komt Psalm 90 steeds bij me omhoog. Dat is een vrij heftige Psalm als je ‘m helemaal doorleest, maar in het eerste vers staat de zin: 

Psalm 90

Beperkingen

“Dat idee van opgenomen zijn in Gods liefde begint mij steeds meer te dragen. Ik doe als beginnend predikant natuurlijk mijn uiterste best om alles zo goed mogelijk te doen. Tegelijkertijd loop ik tegen mijn eigen beperkingen aan: dingen die ik niet kan, waar ik mezelf in teleurstel, waar ik nog leer. Dan helpt mij het idee dat ik in mijn tekort opgevangen wordt door God. En dat ik mag weten: wat ik niet kan, dat kan God verder brengen. Hij kan herstellen wat niet goed was.”

Halve meter erboven

“Mijn vader zei een keer: ‘Je kunt niet altijd vlammen.’ Dat ervaar ik ook zo. Af en toe leid ik een dienst en voel ik me na afloop een beetje ‘katerig’. Ik heb mijn dingen gezegd, ik heb gebeden en gepreekt, maar voor mijn gevoel ging het volledig over de hoofden heen. Ik weet nog één specifieke dienst toen ik net begonnen was als predikant, waarvan ik dacht: dit verhaal blijft gewoon een halve meter boven de hoofden van de mensen hangen. Maar wonderlijk genoeg zeggen mensen later dan toch dat het ze geraakt heeft en dat ze er wat mee konden.”

Ik leef als mens in afhankelijkheid van God. Ik hoef het niet alleen te doen.

God breidt de boel recht

“Ik zie dan echt: dat was ik zelf niet. God heeft dat verhaal die laatste halve meter naar beneden getrokken, de harten van de mensen in. Op zo’n moment kan ik echt dankbaar en verwonderd zijn dat God dat gestuntel van mij wil en kan gebruiken. Dat is echt genade. Ik leef als mens in afhankelijkheid van God. Ik hoef het niet alleen te doen. Bidden brengt mij dat besef te binnen.”

Met en naast God

“Juist als beginnend predikant heb je de neiging om vol aan de bak te gaan. Er moeten mensen bezocht worden, diensten worden voorbereid, ga zo maar door. Dan loop je dus het risico om heel hard voor God bezig te zijn zonder met God bezig te zijn. Daarom heb ik echt moeten leren om elke dag een moment van rust te pakken en God op te zoeken. Al is het alleen maar voor mezelf, om te weten: ik ben hier niet voor en met mezelf aan het werk, maar met en naast God.”

Voorganger Peter Kruijt: ‘Je hoeft jezelf niet te fiksen’

Lees ook over:

Voorganger Peter Kruijt: ‘Je hoeft jezelf niet te fiksen’

Geschreven door

Christianne Scholtens

--:--