Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Voorganger Peter Kruijt: ‘Je hoeft jezelf niet te fiksen’

Peter Kruijt is voorganger, maar kan toch veel moeite hebben met bidden – in elk geval in zijn persoonlijk leven. “Ik kan me soms gewoon veel te druk maken.” Een paar jaar geleden stuitte hij op een kort ademgebed dat hem helpt om God te zoeken, zelfs in de drukte van de dag. “Het erkent dat mijn leven niet perfect is en dat mijn omstandigheden niet perfect zijn.”

Deel:

“Ik ben niet zo’n makkelijke bidder. Als het altijd uit mezelf moet komen, gaan mijn gebeden best wel op elkaar lijken allemaal. Van theoloog Tom Wright leerde ik het Jezusgebed. Dat gebed komt oorspronkelijk uit de oosters-orthodoxe kerk en bestaat uit één zin. Dat wordt ook wel een ademgebed genoemd, omdat je het op het ritme van je ademhaling kunt bidden.”

Ademgebed 1

Een zondaar?

“Ergens klinkt het gebed een beetje negatief. Het is niet meer zo heel hip om jezelf een zondaar te noemen. Maar voor mij is die erkenning dat je een zondaar bent juist bevrijdend. Het erkent namelijk dat mijn leven niet perfect is en dat mijn omstandigheden niet perfect zijn. Sterker nog: dat het ook niet perfect hoeft te zijn.”

Onszelf fiksen

“We zijn vaak best wel bezig om onszelf te fiksen. Als we gebrokenheid op wat voor vlak dan ook ervaren, zoeken we een coach op. Dat is uiteraard ook helemaal prima. Maar ik denk dat het ook heel erg kan helpen om te leren aanvaarden wat zo moeilijk te fiksen blijkt. En dat je dan dus kunt toegeven dat je God nodig hebt in je leven. Dat je kunt toegeven: dit is wie ik ben en toch vraag ik om Uw aanwezigheid daarin.”

Jeannette Westerkamp over depressies: 'Alsof er geen liefde meer is'

Lees ook over:

Jeannette Westerkamp over depressies: 'Alsof er geen liefde meer is'

Grenzen

“Ik merk dat zelf bijvoorbeeld in mijn werk als voorganger, waarin ik soms over mijn grenzen heen ga. Ik vind heel veel betekenis in wat ik mag doen en ervaar dat God me hiervoor geroepen heeft, maar tegelijkertijd kan ik me soms gewoon veel te druk maken. Dat doe ik zelf, dat weet ik. Maar terwijl ik dat weet, kies ik er toch voor om die afspraak er nog even achteraan te zetten, om toch nog maar even dit of dat op te leveren – noem maar op.”

Er zit iets van onrust in me waardoor ik toch elke keer dezelfde patronen blijf volgen.

Ontferm U

“Ook al ben ik in de 40, ik vind het niet altijd makkelijk om goed voor mezelf te zorgen. Ik probeer het wel en ik zie ook dat ik stapjes daarin zet, maar toch zit er iets van onrust in me waardoor ik toch elke keer dezelfde patronen blijf volgen. Dat is iets waarmee je hulp kunt zoeken bij een coach, maar soms is het ook goed om jezelf niet te willen fiksen. Dat vind ik ook mooi aan die oude woorden, dat ‘ontferm U’. Ik zie dan eerder een beeld voor me van iemand die naast me komt zitten, dan iemand die me verandert en fikst. Het is meer een vraag naar nabijheid en minder een vraag van: regel het.”

Geschreven door

Christianne Scholtens

--:--