Ga naar submenu Ga naar zoekveld

En Jorn leefde nog lang en gelukkig? Nee, hij zoekt door!

Jorn blikt terug op zijn geloofsavontuur en weet één ding zeker: ‘Geloven blijft een grote zoektocht’. Eentje die hij inmiddels vol vertrouwen durft aan te gaan.’ Bekijk hier zijn vijf meest waardevolle ontdekkingen:

Deel:

Lang en gelukkig

En… hij leefde nog lang en gelukkig. Eindigt deze serie blogs over het avontuur van geloven met deze woorden? Zeker niet. Mijn proces van liefhebben, verwonderen, hopen en geloven stopt nooit. In deze laatste blog wil ik terugkijken op de laatste jaren en de waardevolle ontdekkingen delen. Ze helpen mij in ieder geval om elke dag zoekend te geloven in een God die niet loslaat.

1. Kapotgaan hoort erbij

Niet echt m’n favoriete onderdeel van dit verhaal,  maar er is geen andere weg dan ‘er dwars doorheen’. Het instorten van mijn zekere geloof was pijnlijk. Uiteindelijk ontstond er vruchtbare grond om opnieuw te kunnen beginnen. Middenin het verlies bleek God dichtbij en Jezus weet hoe het voelt om kapot te gaan. Ik heb ontdekt dat er altijd weer een nieuwe morgen komt. Dat God steeds weer een manier vindt om te laten merken dat Hij er is. Er waren steeds twee woorden voor mij van kracht: houd vol.

De mooiste kunstwerken ontstaan uit gebrokenheid. De mooiste liedjes hoeven niet te rijmen.

God raakt niet in de stress van mijn vragen.

2. Het is oké om geen antwoorden te hebben

De toestemming om te mogen twijfelen, om een time-out te nemen van geloven, gaf mij zoveel vrijheid, ruimte en erkenning. Ik heb geleerd dat God niet in de stress raakt van mijn vragen. Soms zijn er geen antwoorden. De woorden Ik ben erbij zijn dan genoeg. Ik vond de rust om geduldig door te zoeken naar datgene wat wél waarde heeft. 

In deze tijd van opnieuw beginnen vond ik het een verademing om mensen te ontmoeten met een soortgelijk verhaal. Ze kwamen niet met antwoorden, stappenplannen en goedbedoelde adviezen. Er was simpelweg ruimte voor alle onrust en onzekerheid. Ik denk dat God zich thuis voelt onder mensen die samen zoeken naar geloven.

3. Cynisme brengt je niet verder

Cynisme is gemakkelijk, maar het berooft je ook van de mogelijkheid om je te verwonderen. Deze valkuil zag ik al de tijd helder voor me. Voor mij was het de oplossing om mijn hart niet te sluiten, maar om me steeds weer te laten raken.

Cynisme brengt je niet verder, al heb je soms goede reden om gekwetst en cynisch te zijn. Ik heb ervaren dat dankbaarheid het beste tegengif is. Daarom wil ik leven vanuit dankbaarheid en weten dat elke ademtocht een cadeau is. Ik wil openstaan voor de verrassingen die God geeft. Zo lukt het mij om cynisme los te laten.

4. Het is het waard om kwetsbaar te zijn

In de woorden zoeken en liefhebben zit kwetsbaarheid. Het zijn niet de grote antwoorden op levensvragen, wat ik te bieden heb,  is mijn verhaal, mijn tijd en mijn liefde.

Het heeft even geduurd voordat ik kon toegeven dat ook ik een Redder nodig heb. Diep van binnen weet ik dat ik het leven niet alleen aankan. Deze Redder is er niet persé om mij te verlossen van mijn zonden. Hij is er vooral om door mij heen lief te hebben. Hij leert mij om te leven vanuit een opofferende liefde. Alles wat ik zelf te bieden heb, raakt een keer op.

De goddelijke liefde die te vinden is de dans met God, waar Richard Rohr over spreekt, raakt nooit op.  Het prijskaartje om deze allesomvattende liefde te ontvangen, is kwetsbaar zijn. Ik vind het de prijs meer dan waard!

In de ontmoeting met elkaar, ontmoeten we God.

Er ontstaat een prachtige ruimte wanneer een groep mensen het lef heeft om kwetsbaar te zijn. Ik heb gemerkt dat ik niet alleen ben en samen met de mensen om mij heen mag zoeken. We delen het leven met elkaar, geen enkele vraag is te groot. In de ontmoeting met elkaar, ontmoeten we God. Ik vind het heel fijn om deze zoektocht te delen met anderen.

5. Geniet van het avontuur en vertrouw

Geloven is een oneindig avontuur. Blijf lopen! Onderweg is veel moois te zien. Er is genoeg plek om onderweg te stoppen, rond te kijken en te relativeren. Proost op het proces waar je doorheen gaat. Ik heb verschillende avonden smakelijk gelachen met vrienden. Hoe bizar de reis van geloven en volwassen worden eigenlijk is.

Op dit moment wil blijven zoeken naar een relevante manier van geloven en wil ik versteld blijven staan van Liefde. In het midden van alles ontmoet ik God en leer ik mezelf kennen.

If we’re never gonna land, maybe we can learn to enjoy the flight.

Ik heb geen idee hoe de komende jaren eruit gaan zien – wat ik mag gaan doen, hoe het leven zich ontvouwt. Controle is ook niet nodig wanneer er vertrouwen is. Ik vertrouw erop dat God nog steeds de touwtjes in handen heeft. Hij is er én doet alles vanuit liefde.

*

Bij deze blog zingt Jorn het nummer More heart, less attack van Needtobreathe:

More heart, less attack – Needtobreathe

Dit is Jorns laatste blog in deze serie van zeven blogs over zijn proces van teleurstelling, afscheid, hoop, ontmoeting en verwondering dat ‘geloven’ heet.

Jorn den Hertog: Creatieveling die zingt, schrijft, speelt en af en toe voor de klas staat. Houdt van mensen en meer, zoals Utrecht, hamburgers, poëzie, boeken. Eerder deed Jorn voor Lazarus verslag van diverse 7keer7-avonden in het land en is hij betrokken bij de cursus Mensen van de weg.

Geschreven door

Jorn den Hertog

--:--