Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Joy werd jarenlang misbruikt voor live seksshows

‘Ik wil laten zien dat er hoop is’

Van haar negende tot haar zeventiende werd Joy misbruikt voor live seksshows, tot een reddingsactie van IJM en de politie een einde maakte aan deze verschrikkelijke tijd. Joy doorliep een traject van intensieve nazorg en vond nieuwe hoop.

Deel:

“Ik was een vrolijk kind,” vertelt Joy. “We woonden in een klein huisje, maar we waren er heel gelukkig: mijn moeder, vader, broertjes en zusjes en ik. We lachten veel. Totdat mijn moeder besloot naar het buitenland te gaan. Ze had geld nodig. Als broertjes en zusjes werden we uit elkaar gehaald. Ik werd vanaf dat moment verzorgd door mijn oma.  Mijn oma gaf mij het gevoel dat ik haar veel verschuldigd was. Dat ik zwak was. Daarom besloot ik uit het huis van mijn oma te vluchten. Ik werd naar een ander huis gebracht, maar belandde in eenzelfde situatie. Ook mijn pleegouders gaven mij een schuldgevoel. Voordat ik ’s nachts in slaap viel, bad ik in tranen: ‘God, laat ons gezin weer bij elkaar komen en geef mij de kans om mijn school af te maken.’ Ik voelde mij in die jaren net een straathond. Ik leefde waar ik maar terecht kon.”

Bang en verward

Toen Joy tien jaar was, werd ze met een paar vriendinnen bij een vrouw thuis uitgenodigd. Ze dacht dat deze vrouw te vertrouwen was en haar wilde helpen, maar al snel voelde ze dat er iets niet klopte.

Tot mijn verbazing vroegen ze mij om mijn kleren uit te trekken

“Er waren meerdere volwassenen in het huis. Ze dwongen ons een slaapkamer in te gaan. Toen zagen we de camera. Ik dacht bij mezelf: Waarom is er een camera? Tot mijn verbazing vroegen ze mij om mijn kleren uit te trekken. Ze zeiden dat er foto’s van ons samen gemaakt zouden worden. Ik was zo bang, nerveus en verward. Ik wist niet wat ik moest doen. De vrouw zei dat ze ons geld zou geven en dat we moesten doen wat zij zeiden. Wij waren nog kinderen. We begrepen niet wat er gebeurde en hadden de kracht niet om te schreeuwen.”

Het misbruik ging jarenlang door. “Ik bleef maar hopen dat dingen zouden veranderen”, verzucht Joy. “Dat het misbruik zou stoppen.”

Onbegrip

Joy
Credits: IJM.

Na jaren van seksuele uitbuiting, kwam IJM het misbruik op het spoor. IJM heeft samen met de politie een reddingsactie uitgevoerd om Joy te redden en de vrouw te arresteren die Joy haar ‘bazin’ noemde. Joy was 17 jaar oud toen ze bevrijd werd en naar een nazorghuis werd gebracht.

Joy: “Het kostte veel kracht om te beslissen dat ik in de rechtbank zou getuigen tegen mijn baas. IJM had een advocaat die mij hielp. En Jenette, mijn therapeut, was er voor mij. Ik zoek gerechtigheid. Niet alleen voor mijzelf, maar ook voor anderen. We hebben het recht ons verhaal te vertellen, om de waarheid te delen.”

Moderne slavernij is onvoorstelbaar duister

Op dit moment volgt Joy een opleiding en bemoedigt ze andere meisjes die bevrijd zijn van misbruik om hun dromen weer na te jagen. In de zomer van 2018 liep Joy stage bij een opvanghuis van de Filipijnse overheid, waar ze een mentor is voor jonge kinderen en jongvolwassen die hetzelfde als zij hebben doorgemaakt. Haar passie en bewogenheid brengt Joy nu op plekken waar ze nooit dacht te zullen komen. Ze sprak zelfs op een groot evenement in het Verenigd Koninkrijk en sloot daar af met deze woorden: “Ik wil laten zien dat er hoop is. De realiteit van moderne slavernij is onvoorstelbaar duister en werkelijk verschrikkelijk. We hebben meer mensen nodig in het gevecht tegen slavernij. We hebben u nodig. Het moet stoppen. Ik geloof dat het kán stoppen. Samen kunnen we een eind maken aan slavernij.”

We hebben meer mensen nodig in het gevecht tegen slavernij

Bekijk IJM's mini-docu over Joy

In de laatste maanden van 2020 steunt Eva IJM in hun strijd tegen online seksuele uitbuiting van kinderen. Tijdens de corona lockdown is het online kindermisbruik enorm toegenomen. Help jij mee om dit vreselijke misbruik te stoppen?Je kunt het werk van IJM steunen door Freedom Partner te worden, of eenmalig te doneren.

Beeld: IJM

--:--