Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Joygill (23) trekt in bij Ton (68) in EO-serie 'Onder 1 dak'

Is dit de oplossing voor woningnood en eenzaamheid?

Deel:

In onze vergrijsde samenleving bivakkeren veel ouderen eenzaam in een groot huis. Ondertussen zoeken jongeren wanhopig naar betaalbare woonruimte. In Onder 1 dak (EO) doen ze mee aan een bijzonder experiment: een jongere trekt bij een oudere in. In de eerste aflevering vindt Joygill uit Amsterdam onderdak bij Ton in het Groningse Warfhuizen.

Voorafgaand aan het vierdaagse experiment worden ouderen en jongeren via speeddates aan elkaar gekoppeld. Ton, die op het Groningse platteland een bed & breakfast runt, heeft meteen een klik met Joygill. Een jonge rapper die nog thuis woont, met zijn grote Surinaamse familie. In Onder 1 dak zien we dat ze daadwerkelijk aan elkaar worden gekoppeld.

Lange carrière als acteur

“Ik zag eerst vooral een zakenman in hem,” zegt Joygill. “Maar hij treedt voor zijn gasten op in een klein theater en ik had geen idee van Tons lange carrière als acteur.” Mensen die meer tv-kijken dan Joygill – en misschien ook wat ouder zijn – kennen Ton uit diverse dramaseries, zoals Medisch Centrum West en Toen was geluk heel gewoon.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Onder 1 dak Ton van der Velden Joygill
Joygill woont vier dagen bij Ton in 'Onder 1 dak': "Als artiesten vormden we een mooie combinatie.".

“Maar het was eigenlijk wel fijn dat ik voor Joygill geen bekende Nederlander was,” vindt Ton. “Het is immers nergens voor nodig dat hij tegen me opkijkt. Maar we bleken nu wel een mooie combinatie, omdat we allebei artiesten zijn. We hebben er allebei van genoten. Het maakte mij jong dat we vier dagen met elkaar mochten optrekken. Door de chemie die er was, vergaten we het leeftijdsverschil. Bovendien was het gewoon heel gezellig.”

'Handafdrukken in verf'

“Toen we samen stonden te schilderen, leverde dat goede gesprekken op,” vervolgt Ton. “Maar waar veeg je je handen aan af? Nu staat van ons allebei een handafdruk in verf op mijn schutting. Iedere dag weer een mooie herinnering.”

Het maakte mij jong dat we vier dagen met elkaar mochten optrekken

De gastheer is jaren geleden het gejaagde, drukke leven ontvlucht. “Ik kom uit Den Haag, waar het leven hectisch was. Ik vond mijn rust in het weidse, Groningse landschap. Als je vanuit mijn tuin de wolkenlucht en de bosschages ziet, en het licht breekt door…”

Rapnummer

De kennismaking met elkaars leven is beide mannen uitstekend bevallen. Joygill kan het andere millennials en babyboomers ook aanraden, maar hij ziet in het experiment in Onder 1 dak geen oplossing voor woningnood onder jongeren. “Ouderen hoeven dat niet voor ons op te lossen. Dat moet de overheid doen, door voor betaalbare woonruimte te zorgen.” Maar hij weet zich welkom bij Ton als hij in de Bijlmer even niet de rust kan vinden om zijn volgende rapnummer te schrijven.

'Samen op het toneel'

“Ik vond het heel bijzonder dat ik zo relaxed kon omgaan met iemand van zijn leeftijd,” vertelt Joygill. “Het was leuk, inspirerend, rustig en gezellig. We hebben zelfs samen muziek gemaakt, hij instrumentaal, terwijl ik mijn teksten rapte. Wie weet staan we in de toekomst een keer samen op het toneel. Ik heb goede hoop dat het ervan gaat komen!”

Onder 1 dak

Vanaf 23 september, iedere woensdag, 21.10 uur, NPO 3

Geschreven door

Bart van Delen

--:--