Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jurjen ten Brinke in nieuw seizoen 'BEAM Kerkdienst'

'Je plaatselijke kerk blijft onmisbaar'; zondag 11.00 uur, NPO 2

Deel:

Vanuit het EO-gebouw in Hilversum presenteert Joram Kaat de BEAM Kerkdienst. In de eerste dienst van het nieuwe seizoen zal evangelist Jurjen ten Brinke spreken. "Hier gebeurt iedere zondagmorgen iets heel moois, maar het mag niet ten koste gaan van je eigen kerk." 

"Eigenlijk ontstond de BEAM Kerkdienst als een noodgreep, toen aan het begin van de coronapandemie opeens alle kerken dicht moesten," blikt Jurjen ten Brinke terug. De voorganger van 'Hoop voor Noord' in Amsterdam was al vaak te gast in deze EO-uitzending op zondagmorgen. "Ook in het nieuwe seizoen doe ik dat met veel plezier. Het is een live-uitzending met een jong team, waardoor er heel veel dynamiek zit in de dienst waarin het onversneden evangelie klinkt."  

Zijn jullie geen concurrent van de plaatselijke kerkdiensten geworden?
"Eerlijk gezegd voeren we intern wel het gesprek over de vraag hoe we verder gaan. Want we willen niet dat jongeren alleen maar onze uitzending volgen in plaats van hun eigen dienst. Als voorganger kom ik ook tieners – en volwassenen – tegen die graag naar de BEAM Kerkdienst kijken. Maar ik merk ook hoe belangrijk de persoonlijke ontmoeting tussen mensen is. Daarom hebben we in mijn gemeente in Amsterdam besloten om niet al onze energie in mooie livestreams te steken. We houden liever drie keer per zondag dezelfde dienst, zodat zoveel mogelijk gemeenteleden naar de kerk kunnen." 

(Tekst loopt door onder de foto.) 

BEAM Kerkdienst Jurjen ten Brinke
Tijdens de BEAM Kerkdienst zorgt de 'BEAM Worship Band' voor de muzikale begeleiding.

Door al die live kerkdiensten realiseerden veel kerkgangers in het land zich wel dat hun diensten al heel lang op dezelfde manier werden gehouden. Jurjen ten Brinke: "Ik heb tientallen, zo niet honderden mensen gesproken die zich schaamden toen ze naar de stream van hun kerk keken: 'Hoe kan het dat ik daar nog zat?' Dus het kan een goed moment zijn om als kerk te zeggen: 'Laten we niet doorgaan met wat we altijd al deden.' Waarom kerkgangers het al die tijd volhielden? Omdat je in een kerk alles samen met andere mensen beleeft. Daar kom je samen als familie van Jezus, waarin je elkaar nodig hebt." 

Wat ging er mis in sommige kerken?
"Als er in de kerk weinig aandacht is voor kwaliteit van de preek of muziek, is de online uitzending van BEAM al snel een concurrent," beseft Jurjen ten Brinke. "Terwijl het team van BEAM juist wil dat de EO-uitzending een aanvulling is op wat de kerk biedt. In mijn ogen zou het mooi zijn als we naar de zondagavond konden verhuizen. Misschien hoeft onze uitzending niet per se een 'kerkdienst' te heten. BEAM is immers geen kerk, maar een netwerk dat jongeren veel te bieden heeft. Online stellen zij nu eenmaal makkelijker vragen." 

In de kerk kom je samen als familie van Jezus

Wat missen jongeren bij BEAM?
"Om het heel plat te zeggen: BEAM gaat jou niet trouwen of begraven. Daar heb je je eigen kerk en dominee voor nodig. Wanneer je als jongere werkelijk Jezus wilt volgen, heb je mensen nodig met wie het soms 'schuurt'. Op wie je soms boos bent, en die je moet leren vergeven, zoals Hij dat deed. Alleen in een community van mensen leer je je naaste liefde te hebben en de ander uitnemender te achten dan jezelf. Dat zal ik de jongeren komende zondag tijdens de BEAM Kerkdienst voorhouden." 

'BEAM kan kerken versterken'

"De komende tijd willen we bij BEAM kijken hoe we kerken juist kunnen versterken. Ons team doet veel onderzoek – bijvoorbeeld via online polls – naar wat er bij jongeren leeft. Dat zouden we meer met kerken kunnen delen," legt Jurjen uit. "Maar we zouden ook materiaal beschikbaar kunnen stellen, zoals filmpjes over geloofsvragen. Of hulp bij het verbeteren van de muzikale begeleiding, natuurlijk afgestemd op de plaatselijke context. Het zou mooi zijn als BEAM de kerk meer kan gaan dienen." 

Kan BEAM ook iets leren van de kerken?
"Op dit moment doet de VU onderzoek naar de BEAM Kerkdienst, waarbij de vraag centraal staat wat we van elkaar kunnen leren. Er bleken al jongeren te zijn die onze diensten beter zouden vinden als de muziek wat diverser zou zijn, met ook af en toe een psalm. We zijn benieuwd naar de onderzoeksgegevens en hopen dat we daarmee aan de slag kunnen."

Joram Kaat presenteert 'EO BEAM Kerkdienst'

Vanuit studio 61 in het EO-gebouw organiseert BEAM, de jongerenafdeling van de EO, een live kerkdienst. Presentator Joram Kaat ontvangt de BEAM Worshipband en een spreker. Vandaag is evangelist Jurjen ten Brinke bij hem te gast. Aansluitend aan de BEAM Kerkdienst praten we door op YouTube

Zondag, 11.00 uur, NPO 2 

Kijk de 'EO BEAM Kerkdienst' hier terug

Geschreven door

Bart van Delen

--:--