Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kees van der Spek achterhaalt dader 'sextortion' in Ivoorkust

Dinsdag, 20.30 uur, RTL 5

Deel:

In Kees van der spek: Oplichters aangepakt (RTL 5) confronteert Kees van der Spek oplichters, fraudeurs, afpersers en andere criminelen met de gevolgen van hun daden. Deze aflevering gaat over 'sextortion', waarbij de dader zijn slachtoffer afperst met beelden die gemaakt zijn met de webcam.

"Thomas is een wat verlegen jongen uit Spijkenisse, die een stommiteit beging," vertelt Kees. "Maar ook een jongen die heel veel lef heeft, want hij durft dit nare verhaal op televisie te vertellen." Thomas werd slachtoffer van sextortion. Een knappe dame op internet die hem voor de webcam vroeg uit de kleren te gaan, bleek een afperser.

Wat is sextortion?

Helaas is Thomas niet de enige jongere die te maken krijgt met dit misdrijf. Bij sextortion (samentrekking van sexual extortion: seksuele afpersing) overtuigt de dader zijn slachtoffer met een list om intieme beelden van zichzelf te delen. Vervolgens chanteert de dader het slachtoffer met de beelden. 

In Kees van der Spek: Oplichters aangepakt vertelt Thomas dat al snel duidelijk werd dat deze crimineel het op zijn geld voorzien had. Alles was opgenomen en zou op social media worden gepost als Thomas niet snel zou betalen. 

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Sextortion Kees van der spek Oplichters aangepakt
Thomas vertelt in 'Kees van der Spek: oplichters aangepakt' hoe hij slachtoffer werd van 'sextortion'. Credits: Joep Venmans .

Kees ontdekt tijdens zijn zoektocht dat de vrouw met wie Thomas in contact kwam via internet, in werkelijkheid een man is. Deze oplichter blijkt in Ivoorkust te wonen. Thomas gaat met Kees van der Spek en zijn team mee naar het West-Afrikaanse land om deze man op te sporen.

Kees van der Spek: Oplichters aangepakt: 'Sextortion'

Dinsdag 20 oktober, 20.30 uur, RTL 5

Beeld: Joep Venmans 

--:--