Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kennismaken met boswachter Martijn

Martijn uit Drenthe

Martijn Harms is boswachter bij Staatsbosbeheer. Voor Nederland Plant Bomen laat hij de aankomende maanden alle mooie natuurgebieden en bossen zien die de provincie Drenthe te bieden heeft. Maar eerste maken we kennis met Martijn...

Deel:

Wat wilde je vroeger worden?

"Boswachter! Ik begon op mijn 16e al als veldmedewerker bij Staatsbosbeheer. Dan doe je eigenlijk al het uitvoerende werk in de bossen. Zorgen dat de paden er goed bij liggen, zaagwerk, snoeiwerk, dat soort dingen. Inmiddels ben ik al 22 jaar boswachter."

Op welke momenten denk je; hierom ben ik boswachter!

"Ik vind de combinatie publiek, educatie en het beheer erg leuk. Zo geef ik rondleidingen aan kinderen, maar beheer ik ook een natuurkampeerterrein hier in de bossen. En heel af en toe heb je van die bijzondere ontmoetingen! Met een boommarter of een das bijvoorbeeld, dat maakt het beroep zo ontzettend mooi."

Wat is nou typisch voor het bos in Drenthe?

"Het bos in Drenthe is heel gevarieerd en heeft een goede mix tussen bossen voor productie, natuur  en recreatie. Daarnaast zijn de ontginningsbossen echt typisch voor Drenthe. Vroeger stond hier helemaal niks! Het was heide, daar liepen de schapen op te grazen. In 1925 is er als werkverschaffing bos aangeplant, dat kun je nog heel goed terugzien. Soms zie je nog stenen die vakken aanduiden en staan sommige bomen in een rechte lijn. Het bos is dus bijna 100 jaar oud."

Plant een boom
Plant een boom

Nieuw bos in elk van de 12 provincies: draag ook jouw boompje bij aan een groener Nederland. Samen zorgen we voor schone lucht en een gezonde leefomgeving!

Wat is jouw expertise als boswachter?

"Ik weet veel van hout, welke houtsoorten je nodig hebt voor welke producten. Een gemiddeld persoon in Nederland gebruik 1 kubieke meter hout per jaar. Dat hout moet ergens vandaan komen. Wij zorgen ervoor dat dit op een juiste, duurzame manier gebeurt."

Wat doe je graag in je vrije tijd?

"Ik ga dan ook graag het bos in, zelfs in mijn eigen bos kom ik graag in mijn vrije tijd! In het bos in Drenthe is een ‘Sabeltandtijgerspoor’ en daar is van alles te doen voor kinderen. Mijn dochters zijn 3 en 5 dus daar zijn we als gezin wel eens te vinden."

--:--