Navigatie overslaan
Sluit je aan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Sfeerfoto van Alpha Nederland.
© Alpha Nederland

‘Kerken zijn gastvrij, maar het kan beter’

28 november 2022 · 08:15

Update: 23 november 2022 · 16:04

De gastvrijheid in Nederlandse kerken wordt gemiddeld beoordeeld met een 6,7, blijkt uit bezoeken van zogeheten mystery guests. Alpha Nederland heeft hen naar 75 kerken gestuurd, om daar de gastvrijheid te testen.

Alpha Nederland-directeur Arnoud Drop: “Kerken hebben zich opgegeven om hieraan mee te doen. Wij willen niet zomaar een mystery guest sturen en kerken ongevraagd verrassen.” Kerken wisten niet wie de mystery guest was en wanneer die langskwam. Na afloop van het bezoek vulde de gast een vragenlijst in. Die besloeg meerdere categorieën, zoals de ontvangst voorafgaand aan de viering en het afscheid.

Zo blijkt dat de score omhoogschiet naar een 7,5 als de gast zowel bij binnenkomst als bij het afscheid vriendelijk is aangesproken. Bij de 36 procent van de kerken die de gast hebben uitgenodigd nog eens terug te komen, is het gemiddelde een 7,8. Arnoud: “Het had dus een flinke impact als de mystery guest zich gezien voelde. Ik had zo’n grote invloed niet verwacht. In kleinere kerken – met minder dan 250 aanwezigen – vallen mensen meer op, wat dat gevoel versterkt. Grotere kerken scoren met een 6,3 lager, ook al hebben die vaak een welkomstteam. In deze kerken voelt slechts 8 procent zich welkom en gezien, tegenover 47 procent gemiddeld. Dit betekent dat het goed is om als kerk na te denken hoe je ervoor zorgt dat mensen opgemerkt worden, zeker in grote kerken.”

Koekjes

In 55 procent van de kerken wordt iets lekkers bij de koffie geserveerd – daar hebben de mystery guests vaker aanspraak na de dienst, namelijk 61 procent tegenover een gemiddelde van 48 procent. Arnoud: “De gastvrijheid zit hem niet in de koekjes, maar in de gelegenheid die hierdoor ontstaat. In plaats van eens per maand koffiedrinken te organiseren, kan het helpen om dit elke week te doen. Dit stimuleert de gastvrijheid en het onderlinge gesprek.”

Wat kunnen gemeenteleden zelf doen om de gastvrijheid te verhogen?
“Besef dat óók jij in het welkomstteam zit. Op het moment dat je richting de kerk loopt, kun je ervoor kiezen om iemand te begroeten en een praatje te maken. Als je in de kerk zit, kun je degene naast jou aanspreken.”

Audiofragment

Na afloop van de dienst spraken de mystery guests ook een audiofragment in. Sommigen hadden minder fijne ervaringen – ‘Ik vond de groep vooral op zichzelf gericht’. Anderen hadden iets moois meegemaakt – ‘Wauw, als ik me nog een keer zo blij wil voelen, moet ik hier terugkomen.’ Arnoud: “De vrouw die dit zei, kwam nauwelijks uit haar woorden, zo’n indruk had het gemaakt. Volgens mij heeft zij de heilige Geest ervaren. De helft van de deelnemers gaf aan nog weleens terug te willen gaan. Dat maakt ons blij, want de meeste mystery guests waren niet gelovig of hadden de kerk lang niet van binnen gezien.”

Wat willen jullie bereiken met dit project?
“Alpha wordt gewaardeerd vanwege de gastvrijheid die Alpha-deelnemers ervaren op cursussen. Wij willen gemeenten helpen om dit gevoel te ontwikkelen in de breedte van de kerk; om de gastvrijheid van God te representeren. De score van een 6,7 is een goede voldoende. Ik zie volop ruimte voor groei, wat al kan met een paar eenvoudige stappen. Wij hopen daarom dit onderzoek volgend jaar te herhalen, om te zien of er landelijk ontwikkeling is.”

Beeld: Alpha Nederland

    Deel dit artikel:

    Meest gelezen

    Lees ook