Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kerst en oud & nieuw bij de EO

Muziek, meditaties en medemenselijkheid

Met Kerst vieren we de geboorte van Jezus. Dit staat ook centraal in onze programma’s rond Kerst en oud & nieuw, misschien juist in een tijd waarin velen bezorgd naar de toekomst kijken. Maar het is ook een feest waarbij we tijd nemen voor gezelligheid met elkaar.

Deel:

Zingen met het Leger des Heils: Stralend Kerstfeest

Samen zingen verbindt mensen. Dat blijft een krachtige boodschap op eerste kerstdag, als de EO opnieuw Stralend Kerstfeest uitzendt. Berget Lewis, OG3NE en Ferdi Bolland treden op, samen met muzikale talenten van het Leger des Heils. 
Bert van Leeuwen en Anne-Mar Zwart presenteren deze feestelijke avond, waarbij ook het publiek een belangrijke rol krijgt. Zij zullen meerstemmig zingen onder leiding van het Popup Choir.

Stralend Kerstfeest

Zondag 25 december, 21.26 uur, NPO 1
                                                           

Ik mis je
Ik mis je - Kerstuitzending.

Ik mis je

Tijdens de kerstdagen overlijdt Luna, het dochtertje van Jurgen van Riel, nadat ze lange tijd ziek is geweest. Kerst zal nooit meer hetzelfde zijn, vertelt hij in Ik mis je. Maar door Luna’s wensen te vervullen, vindt hij nu troost en een bijzondere invulling van de feestdagen. Jurgen en zijn gezin gaan iedere Kerst op reis en nemen Luna op een unieke manier met zich mee.

Veilige plek om te rouwen
Hope, het dochtertje van Antje Robbe, overlijdt amper twee dagen na haar geboorte. Door die ervaring ziet Antje in dat een veilige plek vinden om te rouwen voor veel mensen niet vanzelfsprekend is. Dat leidt tot een warm initiatief met Kerst: een plek waar mensen die een dierbare verloren zijn, terechtkunnen. Op die troostrijke plek vertelt Antje over Hope, hoop en nieuw leven.

Kerstboompje bij foto 
Samantha is een nakomertje en stapelgek op haar oudere broer Patrick. Hij vindt het heerlijk om met haar braderieën, markten en winkels af te struinen en vooral de kerstdagen zijn zijn favoriet. Nu is Patricks stoel leeg en zet Samantha een kerstboompje bij de foto van haar geliefde broer. Ook al is hij fysiek niet meer aanwezig, ze kijkt vol dankbaarheid terug naar de mooie tijden die ze samen hadden.

Ik mis je

Zaterdag 24 december, 18.37 uur, NPO 2
                                                           

Viva l’Umanità!
Viva l’Umanità!.

Viva l’Umanità! 

Niet alle vluchtelingen kunnen rekenen op zo’n gastvrij onthaal als vluchtende Oekraïners in het Westen kregen. Velen krijgen aan de randen van Europa te maken met pushbacks of worden het slachtoffer van uitbuiting, mensenhandel en mishandeling. In de nieuwe EO-serie Viva l’Umanità! (Leve de menselijkheid) wil schrijfster Rosita Steenbeek een andere kant van de crisis laten zien. Mensen uit kerken, ngo’s, politiek en journalistiek vragen aandacht voor het leed van vluchtelingen en stellen het onrecht aan de kaak.
De vierdelige reeks begint aan de kust van Calabrië, in het zuiden van Italië. De vluchtelingen die hier aan land komen, hebben een moeilijke tocht overleefd, maar ook nu krijgen ze te maken met uitbuiting en agressie. Francesco van Mediterranean Hope (opgericht door de waldenzen, een protestants kerkgenootschap) doet er alles aan om de wantoestanden te veranderen en hun een thuis te bieden. Ook de burgemeester van Camini ontvangt Afghanen, Afrikanen en Syriërs met open armen. Niet in de laatste plaats omdat zijn vergrijsde dorp door de nieuwkomers weer springlevend wordt.

Viva l’Umanità!

Zondag 25 december, 1, 15 en 22 januari, 22.37 uur, NPO 2
                                       

Kerst onder Vuur
Kerst onder vuur.

Kerst onder Vuur

Bakkerij
Arenda woont al jaren in Kiev, waar haar man Andrey directeur is van een Nederlands bedrijf dat grondstoffen levert aan bakkerijen. Daarnaast runnen zij en haar man een bakkerij met een café waar mensen met een verstandelijke beperking werken. Zelf hebben ze ook een zoon met het downsyndroom, Petro.

Hulpactie ‘Bake 4 Ukraine’ 
Toen de oorlog begon, bleven zij met hun kinderen in Kiev. Een keuze die nog steeds enorme moed vergt en soms zwaar drukt op het gezin. Toch kunnen ze niet anders dan blijven en zich nuttig maken. Zo startten ze aan het begin van de oorlog de actie ‘Bake 4 Ukraine’. Dagelijks worden er duizenden broden gebakken en honderden liters soep gekookt en uitgedeeld. Geholpen door vrijwilligers uit de kerk is de bakkerij 24 uur per dag en zeven dagen per week in bedrijf. Dit alles tussen het luchtalarm en elektriciteitsstoringen door.

Kerst onder vuur

Zaterdag 24 december, 19.09 uur, NPO 2
                                                           

Nederland Zingt

Nederland Zingt met Kerst

In veel uitzendingen van Nederland Zingt staat de komst van Jezus centraal. De vrede die dit Kind komt brengen, is meer dan ooit nodig in deze wereld. Je kunt meezingen tijdens de uitzendingen op de bekende tijdstippen, maar we willen je ook graag wijzen op een extra uitzending van Nederland Zingt op tweede kerstdag. Daarin gaat het over Immanuël (God met ons), een van de namen van Jezus die juist in deze wereld mag klinken.

Nederland Zingt met Kerst

Eerste kerstdag, 09:20 uur, NPO 2
Tweede kerstdag, 09.06 uur, NPO 2

Bijbelpodcast Eerst Dit
Eerst Dit met extra Kerst-meditaties.

Eerst Dit

De podcasts van Eerst Dit staan twee weken lang in het teken van Kerst. Van 19 t/m 23 december hoor je elke ochtend ds. Wim Vermeulen en van 26 t/m 30 december is ds. Johan Visser te beluisteren met speciale overdenkingen.

Eerst Dit

Speciale overdenkingen rondom de feestdagen. Beluister via je podcast-app.

Geschreven door

Bart van Delen

--:--