Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kerst en oud & nieuw bij de EO

Vier het sámen

Hoe vier je kerst als je land in oorlog is? Of als je geliefden mist? In verschillende EO-programma’s komen deze vragen voorbij. Daarnaast brengen we veel zang en gaan we op zoek naar sporen van het christendom aan de randen van Europa. En dat doen we vooral sámen.

Deel:

Wat is kerst?

Hoe gaan we dit jaar kerst vieren? Met wie spreken we af, wat gaan we doen? Veel mensen zijn er momenteel druk mee. In de driedelige serie Wat is kerst? bereidt EO-presentator Mirjam Bouwman zich samen met haar gasten voor op het komende feest. Een warm, huiselijk EO-programma om rustig toe te leven naar kerst.

Wat is kerst?

Aflevering 1: Kerstkind (10 december 11.50 uur op NPO 2)
De eerste aflevering gaat het over het thema kerstkind. Te gast zijn EO-presentator Marleen Stelling, dominee Mirjam Muis en Zara Goedemans, een TikTok-ster met bijna één miljoen volgers, die net moeder is geworden.
Aflevering 2: Kerstgasten (17 december 11.50 uur op NPO 2)
Samen met predikant Jurjen ten Brinke en comedian Roué Verveer doet presentator Mirjam Bouwman de EO-kersttest. Ze delen wie met de feestdagen hun gasten zijn en Jurjen vertelt wat meer over het kerstverhaal.
Aflevering: Kerstfeest (24 december 11.50 uur op NPO 2)
Mirjam Bouman ontvangt presentator Giovanca Ostiana, gospelzanger Robin Dave van Huizen en musicalster Nyassa Alberta. Ze zingen samen de mooiste kerstliedjes. Zangers Elly Zuiderveld vertelt een kerstverhaal en Heel Holland Bakt winnares Elizabeth Lopez zorgt voor taart.

Wat is kerst?
Wat is kerst?.

Stralend Kerstfeest

Op eerste kerstdag presenteert Bert van Leeuwen een filmische editie van het EO-programma Stralend Kerstfeest. Hij heeft in samenwerking met het Leger des Heils een kersvers koor opgericht in een van de eenzaamste wijken van Nederland: Amsterdam-Zuidoost.
Het koor wordt onder leiding van dirigent Stefano Caruso klaargestoomd voor een groot optreden in DeLaMar in hartje Amsterdam. Gastoptredens zijn er van Karin Bloemen, Dwight Dissels en Marlijn Weerdenburg. In het programma is op een prachtige manier het kerstverhaal te zien, verteld in graffitivorm. 

Stralend Kerstfeest

Eerste Kerstdag, maandag 25 december, 22.15 uur, NPO 1      
                                                           

Ik mis je

Al jarenlang zijn ze collega’s, maar als Ronald op tweede kerstdag voor Esther komt koken, slaat de vonk over. Vanaf dat moment is kerst hún feestje dat ze elk jaar vol enthousiasme vieren, onder meer met het verzamelen van gekke kerstballen. Na Ronalds overlijden weet Esther niet of ze het feest nog wil vieren, totdat ze een bijzondere kerstbal krijgt.

Voor Ysbrandt is het zoeken hoe hij deze tijd van het jaar invult, nu zijn grote liefde Sandra is overleden. Ze werkten jarenlang keihard aan een succesvol restaurant en kerst was voor hen de mooiste tijd van het jaar.

En Lucas genoot van de kerstdagen, maar voor zijn moeder Corina zal dit feest nooit meer hetzelfde zijn zonder hem. Toch probeert zij op haar manier kerst bij het graf van Lucas te brengen, met de hulp van een goede vriendin.

Kerst onder vuur

In Kerst onder vuur gaat EO-presentator Arjan Lock naar Oekraïne. Het land dat bijna twee jaar geleden werd binnengevallen door Rusland. Er heerst veel onzekerheid in het land, maar één ding is zeker: het wordt altijd weer kerst. Wat betekent dit feest van vrede in tijden van oorlog?

Net als vorig jaar bezoekt EO-presentator Arjan Lock mensen die onder extreme omstandigheden toch vast blijven houden aan dat oeroude verhaal van licht en vrede. “Ik wilde weten waar je hoop en moed vandaan haalt als de omstandigheden bar en boos zijn. Ook vind ik het belangrijk om het licht te brengen op plekken die vergeten dreigen te worden. Dat we iets van hoop kunnen brengen.”

Kerst onder vuur

Zaterdag 23 december, 22:25 uur, NPO 2  
                                                           

Kerst onder vuur
Kerst onder vuur.

EO-kinderserie: ‘Ezel Chiel'

De EO komt met een gloednieuw kleuterprogramma rond Bijbelverhalen: Ezel Chiel. Trapezeartiest Anne, een rol van Anne Appelo, vertelt Ezel Chiel elke avond een verhaaltje voor het slapengaan.
Maar elk verhaal heeft eigenlijk te weinig ezel, vindt Chiel en dus maakt hij een nieuwe versie van een verhaal uit de Bijbel met zichzelf in de hoofdrol. Anne en Chiel spelen de verhalen uit in een miniatuurwereld waarin zelfgemaakte poppetjes als personages tot leven komen. Zo leren kijkende kleuters op een creatieve en leuke manier iets meer over een eeuwenoud verhaal. De eerste vijf afleveringen gaan over kerst.

Ezel Chiel

Ezel Chiel is te zien vanaf maandag 18 december om 07.00 uur bij de EO op NPO Zappelin.

Ezel Chiel, gloednieuw kleuterprogramma
Ezel Chiel, gloednieuw kleuterprogramma. Credits: Willem-Jan de Bruin.

Bid, bedank, bewonder: de moeder van Kinga Bán

In deze bijzondere kerst-uitzending van Bid, bedank, bewonder is Giti Bán te gast, de moeder van zangeres Kinga Bán die in 2019 overleed aan borstkanker. 

Kerst in 'Bid, bedank, bewonder'

Zondag 24 december om 09.20 uur op NPO 2

Giti Bán over het verlies van haar dochter Kinga Bán
Giti Bán over het verlies van haar dochter Kinga Bán. Credits: Nathalie van der Straten - Folkersma.

Jezus van Nazareth, naar alle windstreken

Wat begon als een obscure sekte in het Romeinse Rijk werd uiteindelijk de grootste godsdienst van Europa: het christendom. Hoe kwam dit geloof in alle uithoeken van Europa terecht? In de nieuwe EO-serie Jezus van Nazareth naar alle windstreken reist EO-presentator Kefah Allush naar de randen van ons continent om te onderzoeken hoe de boodschap van de man uit Nazareth overal terechtkwam. En hij laat zien hoe de religie de lokale geschiedenis en cultuur diepgaand beïnvloedde.

Zo treedt Kefah in de voetsporen van een aantal bekende én onbekende wegbereiders van het christendom. Hij onderzoekt het roerige leven van Saint Patrick in Ierland, gaat in Tunesië en Italië kerkvader Augustinus achterna, kruipt in de huid van de monniken Cyrillus en Methodius in Bulgarije, en stuit in Finland op de nalatenschap van de geheimzinnige bisschop Hendrik van Uppsala. Stuk voor stuk ijveraars die hun land een eigen vorm van christendom schonken en zonder wie de Europese geschiedenis anders zou zijn gelopen.

Kefah in Jezus van Nazareth
Kefah in Jezus van Nazareth.

Nederland Zingt met kerst

Luister naar en zing mee met sfeervolle kerstliederen, gebracht vanuit de Sint-Catharijnekerk in Brielle. In samenwerking met het televisieprogramma Muzikale Klanken en onder begeleiding van Arjan Huizer op piano, Jan Peter Teeuw op orgel, Lise de Munck op fluit, Chloë Elsenaar op viool en het vocaal ensemble Cantus Lux Aeterna. Ds. René de Reuver heeft een overdenking bij de Bijbeltekst uit Filippenzen 2:6-8 en de presentatie is in handen van Jurjen ten Brinke.

Nederland Zingt op kerstmorgen

Eerste kerstdag, 10:00 uur, NPO 2

Nederland Zingt

Weihnachtsoratorium

Kerst, daar hoort het Weihnachtsoratorium bij van Johannes Sebastian Bach. Het kerstconcert der kerstconcerten, waarin het draait om de strijd tussen licht en donker. 
In zes delen neemt Bach ons als meester-verteller mee van eerste kerstdag tot driekoningen. De delen horen bij elkaar, maar waren niet bedoeld om na elkaar te beluisteren. Bach componeerde ze om tijdens de diensten in de kerstperiode, zes dagen lang, uit te voeren. Het Nederlands Kamerkoor luidt de kerstperiode in met een uitvoering van Bachs iconische topstuk.
Het Weihnachtsoratorium is een hoopvolle soundtrack die licht in de duisternis van de decemberdagen brengt.

Weihnachtsoratorium

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--