Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kinga Bán en haar kinderen maken cd: 'Wij. Samen!'

Album met ontroerende én stoere liedjes

Deel:

Veel mensen genieten al jaren van de prachtige stem van Kinga Bán. Maar ook haar drie kinderen zijn muzikaal. Daarom heeft Kinga samen met Ike (11), Liva (9) en Kene (7) een kinder-cd gemaakt. Wij. Samen!  is een mooi album met ontroerende, maar ook stoere zelfgeschreven liedjes. Daarnaast bevat het album bestaande liederen die belangrijk zijn in het leven van Kinga’s gezin.

Hoe kwam je op het idee om met je kinderen een cd te maken?
“Een aantal jaren geleden heb ik met de kinderen een Moederdag-cd gemaakt voor mijn moeder en schoonmoeder. We hebben toen thuis – heel eenvoudig bij de piano – een aantal leuke liedjes gezongen en opgenomen. Bij de moeders viel dat cd’tje enorm in de smaak; ze vonden het ontzettend leuk! Toen zeiden mijn man Reinder en ik tegen elkaar: ‘Dit moeten we zeker nog een keer doen als de kinderen wat ouder zijn.’ En eigenlijk kwam dat moment vanzelf. We zijn met Roeland Smith (tekstschrijver) en de kinderen gaan schrijven over verschillende thema’s. Dat was gaaf om te doen. En toen we in de herfstvakantie van 2018 gingen opnemen was het eigenlijk zo mooi, dat we besloten het niet voor onszelf te houden, maar het ook met anderen te delen.”

tekst gaat verder onder video

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Vonden de kinderen het leuk om samen liedjes te schrijven?
“Ze waren heel enthousiast. De kinderen horen en zien natuurlijk dat ik veel bezig ben met muziek, en ik merk dat ze het zelf ook leuk vinden om muziek te luisteren en te maken. Voor de jongste twee kinderen was het best lastig om zich lang te concentreren. Dus het ging allemaal een beetje spelenderwijs. Eerst babbelden we over thema’s: wat houdt je bezig, wat is je passie, waar wil je graag over zingen? Bij het liedje van de jongste, Kene, pakte ik mijn gitaar en speelde ik een blues-achtig nummer. Dat vond hij helemaal geweldig. En zo begonnen we met schrijven. Daarna legden we het liedje even weg en later pakten we het weer op. Stap voor stap. Het inzingen vonden ze het allerleukst. En ik moet zeggen dat het eindresultaat echt goed klinkt!”

Is er een liedje dat je extra bijzonder vindt?
“Ike, onze oudste, schreef af en toe zelf al stukjes tekst. Dan maakte ze bijvoorbeeld een coupletje en verzon ze zelf een melodie. Heel knap. Zo ging het nu eigenlijk ook. Ike vertelde ons dat ze graag een lied wilde schrijven ‘over als mama er straks niet meer is.’ Dat is heftig, maar zij kan dat wel goed benoemen. Aan het eind zing ik er nog iets doorheen als: ‘Mama is er nog steeds bij, ik hou van je, dat moet je niet vergeten.’ Het liedje heet Nog Steeds; het is een mooi en emotioneel nummer geworden.

Lees ook: Kinga Bán en Elbert Smelt maken afscheidslied
Lees ook: Kinga Bán en Elbert Smelt maken afscheidslied

Vieren jullie Moederdag?
“Hoe ouder de kinderen worden, hoe meer Moederdag bij ons wegzakt, haha! Mijn man Reinder is daarin wel heel trouw. Hij weet altijd precies wanneer het Moederdag is, en dan haalt hij iets voor moeder en schoonmoeder. We gaan ook even op de koffie. Maar veel aandacht voor Moederdag? Laat ik zeggen: een beetje aandacht.”

De cd 'Wij. Samen!' bestellen? Dat kan via deze link, dan ontvang je de cd nog vóór Moederdag!

Kinder-cd_Kinga_clip

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--