Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Klappen uitdelen bij de kerk?

'We hebben beter nieuws te vertellen'

Zondagmorgen stond Marco van der Straten even stil bij de afbeelding van een lijdende Jezus, die op de ramen van een kerkgebouw in Leidsche Rijn is geschilderd. Toen daarna nieuwsberichten over opstootjes bij twee kerken elders in het land binnendruppelden, voelde hij een pijnlijk contrast:

Deel:

Plaatsvervangende schaamte krijg ik van beelden van kerkgangers die journalisten te lijf gaan. Rond kerken op Urk en in Krimpen aan den IJssel verzamelde de pers zich zondag om verslag te doen bij twee kerken die honderden bezoekers toelieten. Bij een kerk schopt een bezoeker de verslaggever in zijn buik en bij een kerk op Urk is te zien hoe een man in een grote auto een journalist omverrijdt.

Je kunt lang discussiëren over de voors en tegens van een beperkt aantal bezoekers van kerkdiensten in coronatijd. Maar het is goed om te zien dat door het hele land bijna alle kerken een veilige koers volgen. Dat twee kerken die daar nu vanaf stappen op aandacht van de pers konden rekenen was te verwachten.

Onschuldig

Op de zondag voor Pasen, bij de start van de week, hoop ik dat we als christenen een ander beeld kunnen laten zien. Van de Man die toen Hij werd veroordeeld geen klappen uitdeelde, maar ze incasseerde. Jezus liet zich bespotten, slaan en onschuldig veroordelen tot de dood. Daar stopt het verhaal gelukkig niet: op de derde dag stond Hij op uit de dood en daarom vieren we als christenen met Pasen een levende Christus.

Lees ook: Andries Knevel te gast bij Op1 over bedreigingen bij kerken
Lees ook: Andries Knevel te gast bij Op1 over bedreigingen bij kerken

Mooie kans

Als we geloven in die Jezus, is het niet nodig om met vechten je gelijk te halen. Sowieso moet de pers vrij zijn werk kunnen doen. En hoe mooi is het als ze bij je kerk komen filmen! Het geeft je alle gelegenheid om Jezus verhaal van liefde te vertellen. En heb je daar geen woorden voor? Zwijg dan gerust, net als Hij.

Goed nieuws

En alle journalisten die vandaag uitliepen naar deze twee kerken wil ik uitnodigen om komende week ook eens te gaan kijken bij al die honderden kerken waar nauwelijks mensen de dienst bezoeken, maar alles online verloopt. Maar er is wel groot nieuws te halen, want als er ooit iets gebeurde dat de wereld op zijn kop zette, dan was het wel de opstanding van Jezus. Dus kom kijken, vertel dat bijzondere verhaal door. We snakken allemaal naar goed nieuws.

Foto: raamschildering op 'Kerk aan het Lint' in Vleuten/Leidsche Rijn

Geschreven door

Marco van der Straten

--:--