Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kleren maken de vrouw: stylecoach Maria geeft 9 tips waardoor jij gaat stralen in je kleding!

Op naar een overzichtelijke kledngkast

Een uitpuilende kast, kleding met de kaartjes er nog aan, maar toch niks om aan te trekken. Herkenbaar? Volgens stylecoach Maria van Dijk is jouw kleding hét begin van een stuk zelfverzekerdheid! Maria geeft tips over hoe jij je ‘mwoah’ kledingkast kunt aanpakken en gaat stralen.

Deel:

Tip 1: Ontdek je eigen kledingstijl

Voor een nieuwe bank, keuken of badkamer zoeken we heel Pinterest af en denken we heel lang na. We zijn goed voorbereid en weten precies wat er in ons huis past en wat onze stijl is. Maar voor kleding doen veel vrouwen dit niet. Dan vind je nooit die outfit eruit waarin jij je helemaal blij voelt. Je eigen stijl heeft niks met mode te maken: koop alleen items die je écht mooi vindt. Weet je niet zo goed wat je mooi vindt? Maak eens een fashionboard (een moodboard vol kleding) met allemaal kleding die jij mooi vindt. Als je je eigen stijl duidelijk hebt, verloopt de zoektocht naar kleding een stuk gemakkelijker.

Tip 2: Voorkom een negatieve spiraal

Soms kun je niets vinden dat bij jou past en daar flink van balen. Ontevreden over je buik, je benen zijn te kort, en die flubberarmen… Je zoekt de oorzaak bij jezelf, terwijl dat helemaal niet hoeft. Het kan zijn dat de mode gewoon even niet aansluit bij wie jij bent. Voel je de bui al hangen tijdens het shoppen? Stap uit die negatieve spiraal en weet: jij bent wél goed genoeg! Verwen jezelf lekker met iets waar je wel blij van wordt of van kunt ontspannen; een lekkere bodylotion of geurkaars. Zodat je thuiskomt met een tevreden gevoel.

Tip 3: Ga op zoek naar winkels en merken die bij jou passen

Kleding tips

Zoek winkels en merken die bij jou passen. Het voelt veilig om naar die vertrouwde winkel te gaan, maar kijk eens of die winkel nog wel bij jou past. Je wordt ouder, misschien ben of was je zwanger, kom je in de overgang of moet je je anders kleden voor een nieuwe baan. Als je naar winkels gaat waarvan de kleding niet meer bij jou of bij jouw lichaam past, kun je weer in die negatieve spiraal komen: ‘ik ben niet goed genoeg, niets past bij mij’. Dat is niet waar! Je bent veranderd. Of je hebt gewoon je dag niet. Blijf merken ontdekken en zorg dat de winkels meegroeien met jouw levensfase én stijl.

Tip 4: Help! Mijn lichaam is veranderd.

Soms moet je je lichaam opnieuw ontdekken. Bijvoorbeeld als je bent afgevallen of aangekomen, als je zwanger bent of was, of als je in de overgang komt. Kijk in zo’n geval naar het totaalplaatje van jezelf. Ik zie vaak dat vrouwen geen lange spiegel hebben, waar ze zichzelf helemaal in kunnen zien. Dan kijk je eigenlijk alleen naar beneden. En als je zo naar je outfit kijk, zie je vooral je buik waar een half jaar geleden je kindje uit is gekomen of dat andere lichaamsdeel wat je minder mooi vindt. En dan ga je je daarop focussen. Ga dus voor die volledige spiegel staan en kijk naar wat je wél mooi vindt aan jezelf. Als je dat dat accentueert, camoufleer je automatisch de punten waar je minder blij van wordt. Het is vaak een kwestie van proberen. Neem gewoon een out-of-the-box-item mee in je pashokje en probeer het gewoon! Dat kan soms heel verrassend zijn.

Tip 5: Ontdek wat je mooi vindt aan jezelf

Vraag eens aan mensen in je omgeving wat ze mooi vinden aan jou. Soms kun je moeilijk de positieve kanten van jezelf zien, maar iemand anders kijkt heel anders naar jou. Vraag bijvoorbeeld eens aan je man, vriendin, moeder of buurvrouw hoe zij jou zien. Wat vinden zij mooi en krachtig aan jou? Wat is jouw goede eigenschap? Zo leer je anders naar jezelf kijken.

Tip 6: Kies kleuren die je mooi staan

Als je kleuren draagt die bij jou passen, straal je meer. We hebben allemaal koele of warme ondertonen in onze huid. Kijk eens of je huidskleur mooier bij zilver of bij goud past. Bij zilver heb je een koele ondertoon, bij goud een warme. Zo is het ook met kleuren: matcht het beter met zilver, dan is het een koele kleur. Heb jij een koele ondertoon? Dan staan die kleuren jou het best. Kijk eens naar de kleuren in je ogen: vaak stralen je ogen meer als je die kleuren draagt. Natuurlijk spelen er meer factoren mee. Kom je er niet uit? Dan is een kleur-analyse misschien iets voor jou.

Tip 7: Kleding die past bij je lichaam

Er zijn natuurlijk richtlijnen voor kleding die bij je figuur past, maar waar de ene vrouw bijvoorbeeld haar grote boezem wil camoufleren is een ander er juist trots op. Het is heel persoonlijk wat je wilt accentueren of niet. Leg het accent op wat je mooi vindt aan jezelf. Accenten leg je bijvoorbeeld met een print; die zien mensen als eerste. Dat geldt ook voor een heldere kleur. Of leg een accent door bijvoorbeeld die kekke schoenen te dragen. Houd je van grote oorbellen? Draag ze! Focus ook hierbij op wat je echt mooi vindt. Ken je lichaam en ken je sterke punten!

En zorg dat kleding goed past. Kleding die te groot of te lang is komt snel slordig en onverzorgd over. Kleding die te strak is komt een beetje ordinair of nonchalant over.

Tip 8: Een duurzame tip

Kleding Tips

Duurzaamheid kan heel simpel beginnen. Allereerst door je eigen stijl te ontdekken en alleen te kopen wat echt bij jou past. Je hoeft ook niet altijd een (hele) nieuwe outfit te kopen als je een feestje hebt. Kijk eerst eens wat je nog in je kast hebt hangen. Koop bijvoorbeeld een nieuwe blouse op die leuke broek die je al hebt, in plaats van een compleet nieuwe outfit. Dan ben je al duurzaam bezig.

Je hebt al best veel duurzame merken. En ja, die zijn vaak duurder door het duurzame maakproces. Maar het is een investering en als je een item koopt dat goed bij je past zal je dat ook veel dragen. Koop bewuster, waardoor je uiteindelijk minder items nodig hebt.

Tip 9: Weg met de chaos! Zo krijg je overzicht in je kast.

Overzicht in je kast betekent dat er alleen items in hangen waar je echt blij van wordt. Zo ga je uiteindelijk veel meer combinaties maken met minder kleding.

Begin met een item dat je graag draagt, bijvoorbeeld met je favoriete broek. Houd deze broek eens bij al je tops en kijk: matcht de kleur? Kies een top die mooi staat en leg deze met de broek op de grond. Vervolgens kijk je of je bijvoorbeeld nog een leuk jasje of vestje hebt voor bij het setje. Zo kom je in de combinatie-flow. Kijk ook eens naar je prints: welke kleuren zitten erin? Zoek bijvoorbeeld kledingstukken met die kleuren bij elkaar. Maak van alle outfits foto’s en herontdek je eigen kledingkast.

Tot slot: Besteed tijd en energie aan je kledingkast, zodat je garderobe past bij wie jij bent, en hoe jij jezelf wilt laten zien. Dan sta je blij voor je kledingkast. Je bent het waard!

Over Maria van Dijk

Stylecoach maria van dijk kleding tips
Foto: Robin Joshua.

Maria is stylecoach. Zij helpt vrouwen aan een garderobe waar ze blij van worden en die klopt met wie ze zijn. Op Insta (@daykleurenstylingadvies) deelt ze nog veel meer tips & tricks. www.daystylecoach.nl

Geschreven door

Hedi Kruithof

--:--