Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Knalvuurwerk

Blog TimZingt

Het filmpje ging viraal. De paus wordt toegejuicht op oudejaarsavond en loopt als een soort Willem-Alexander en Máxima ineen (hij draagt een mooie jurk) langs de mensen.

Deel:

De paus heeft altijd Koningsdag. Elke dag hysterische mensen om zich heen: handen geven, lachen, aaien, selfies maken. Een vrouw pakt haar momentje en laat de hand van Franciscus niet meer los. De paus schiet uit zijn slof en geeft de vrouw een paar klappen en loopt boos weg. Verontwaardiging alom: is dit nu het gedrag van een heilige vader? Dat hoort toch niet? 

Eerlijk gezegd vond ik het een fantastisch filmpje. Ik kan het niet vaak genoeg kijken. Heerlijk, zo’n paus die een knal uitdeelt en terloops ook het bijna onaardse beeld dat mensen van hem hebben aan gruzelementen slaat. Als de paus iets doet, vraagt dat om navolging, maar in dit geval zou ik roomser dan de paus willen zijn. 

Ik stel zelfs voor om er een dag van te maken: oudejaarsdag als ‘dag van de knal’. De dag dat geestelijken, predikanten en andere vertegenwoordigers van het bovenmaanse er eens flink op mogen losbeuken. En weet je wat: EO-coryfeeën en christen-politici mogen ook meedoen. Een dag even geen mantel der liefde of de extra mijl, maar gewoon oog om oog, tand om tand. Andries Knevel beukt Brigitte Kaandorp tegen de vlakte vanwege dat gemene liedje, Gert-Jan Segers vliegt Thierry Baudet in de haren (dat is makkelijk, want andersom gaat lastig) en de hoofdredacteur van Visie bezoekt persoonlijk een aantal onredelijk boze brievenschrijvers om ze eens flink de mantel uit te vegen. 

Maar ook uw eigen predikant of voorganger gaat los. Na de oudejaarsdienst klautert hij van de preekstoel om knallen uit te delen aan dwarsliggende ouderlingen, claimende pastorale gevallen en aan de organist die weigert Opwekkingsliederen te spelen. Sommigen zullen hele rijen kerkgangers een knal verkopen en zo het nieuwe jaar inluiden. 

Bevrijdend, zo’n ‘dag van de knal’. Zowel voor de voorgangers die even hun frustratie mogen botvieren, als voor de kerkgangers die met blauwe ogen beseffen dat hun predikanten en priesters gewone mensen zijn die soms bezwijken onder de irreële verwachtingen van gemeenteleden. Verlossend knalvuurwerk dat wat mij betreft niet verboden hoeft te worden. 

Geschreven door

TimZingt

--:--