Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Koningin van buurthuis’ is zelf nog steeds dakloos

Heb jij de gouden tip voor Claudia?

Bezoekers dragen haar op handen; Als vrijwilliger is ze de spil van het buurthuis in Amsterdam-Noord. Maar zelf raakte Claudia jaren geleden dakloos op een manier die aan de toeslagenaffaire doet denken. Overdag dient zij de vereenzaamde medemens, maar ’s avonds klopt ze met haar rolkoffer noodgedwongen aan bij een ‘logeeroma’. Hoe is het mogelijk dat deze bijzondere vrouw geen dak boven haar hoofd heeft?

Deel:

Harde fraude-aanpak UWV

De reden dat Claudia van Rotterdam naar Amsterdam trok is allesbehalve positief. Claudia ontvangt van het UWV een uitkering omdat ze is afgekeurd. Een paar jaar geleden begint alle narigheid met een anoniem telefoontje. Claudia zou zwart werken. Terwijl het onderzoek loopt zet het UWV haar uitkering stop. Maar daardoor kan Claudia de huur van haar woning niet betalen. De rechter bevestigt haar onschuld, en hij dwingt het UWV de zaak recht te zetten, maar te laat: De woningcorporatie heeft haar inmiddels mét haar kinderen op straat gezet.

Wanhopig vertrekt Claudia naar vrienden in de hoofdstad, waar ze via de kerk bij de Amsterdamse buurthuiskamer terecht komt. “Toen ik hier binnenkwam was ik een gefrustreerd persoon. Ze zeiden: ga eens praten met de buurthuiscoördinator Yvonne. Ik vertelde haar dat ik problemen had en een plek zocht waar ik overdag naartoe kan gaan, zodat ik niet steeds op straat hoefde te zwerven. En toen zei ze: ‘Meid, je bent hier welkom. We hebben koffie; je mag hier iedere dag zijn.’ En zo begon het. Het is echt een huiskamer; of het nou zes uur ’s ochtends of acht uur ’s avonds is: het voelt als thuiskomen. Er lopen heel veel mensen rond die roepen: is er iemand die me hoort? En hier word je gehoord.”

'By Claudia'

Claudia’s toewijding aan het buurthuis maakt dat bezoekers het niet meer ‘Bij Bosshardt’ noemen, maar eerder ‘Bij Claudia’. Een tekst aan de muur verandert haar leven: ‘God dienen is mensen dienen en mensen dienen is God dienen’. “Het is de beste tekst die ik ooit heb gelezen. Ze geeft mij een doel; wil je God tevreden stellen, ga iets doen voor de mensen die ook een rugzakje hebben. Het was net of iets me aanraakte: Hier moet ik zijn, dit is wat mijn roeping is”, vertelt ze. En dat is bijzonder, want zelf kent ze een verleden van misbruik en mishandeling waar ze liever niet te veel meer aan herinnerd wil worden. Claudia heeft daardoor moeite met het vertrouwen van mensen. “De drempel is soms hoog voor mij, maar hier spreek ik iedereen aan en merk ik: er is niks mis met diegene. Dat heb ik hier geleerd: om mijn muurtjes af te bouwen.” En zo is Claudia één van de weinige mensen waardoor de vaak psychotische Peter zich laat helpen. Peter is vaste klant van het buurthuis en leeft in de waan dat hij koning is. Claudia is wat hem betreft de koningin. Een koningin zonder dak boven haar hoofd, dat wel.

Eindeloze wachtlijst

Na inmiddels zo’n vier jaar in Amsterdam te leven, is Claudia nog steeds op zoek naar een eigen plek. “Ik woon nu bij mensen van de kerk in huis, daar heb ik een kamer. Er zijn verschillende mensen bij wie ik terecht kan, maar een eigen plek heb ik niet. Ik sta al lang ingeschreven, maar het lijkt wel onmogelijk om een woning te vinden. De buurthuiskamer is voor mij mijn huis, overdag is het mijn woonkamer. In mijn hart voel ik dat.”

Claudia zie je in de aflevering van Soep, Sores en Soelaas op maandag 6 december 2021.

Gouden tip

Heb jij de gouden tip om Claudia aan een eigen woonplek in Amsterdam te helpen, mail dan naar soep@eo.nl.

Wil je meer zien van Soep, Sores en Soelaas?
Wil je meer zien van Soep, Sores en Soelaas?
--:--