Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kun je het als christen maken om op Baudet te stemmen?

Blog van Tijs van den Brink

“Hij is een racist, daar zou je als christen niet op moeten willen stemmen.” De theoloog des vaderlands, Stefan Paas, windt er geen doekjes om in de NieuwLicht-uitzending die afgelopen maandag werd uitgezonden.

Deel:

Het debat over de vraag of je het als christen kunt maken om op Thierry Baudet te stemmen, woedt eigenlijk al sinds de start van Baudets politieke activiteiten. De meningen zijn hevig verdeeld. Sommige christenen zien in Baudet een groot gevaar, een soort rattenvanger van Hamelen. Hij flirt met de christelijke traditie, noemde zijn Forum voor Democratie ooit zelfs ‘de meest christendomvriendelijke partij van Nederland’, maar is zelf geen gelovig christen. En dus, zeggen zijn tegenstanders, moet je niet op hem stemmen: hij gebruikt het christendom vooral om zich af te zetten tegen de islam. En daar komt zijn flirt met extreemrechts gedachtegoed (boreaal, ontmoetingen met hardcore racisten, etc.) nog eens bij

De christenen die wel op hem stemmen, laten een heel ander geluid horen. Natuurlijk, SGP en ChristenUnie doen hun best, maar dat zijn kleine partijen. Baudet heeft bij de Staten- verkiezingen laten zien dat hij een veel grotere groep kiezers aantrekt. En dus kun je, bijvoorbeeld als je bezorgd bent over christelijke verworvenheden in onze samenleving, maar beter op Baudet stemmen. Die kan een vuist maken.
Bovendien: op wie moet je stemmen als je er minder van overtuigd bent dat de mens de opwarming van de aarde kan stoppen? Of als je voor minder immigratie bent, maar niet de godsdienstvrijheid van moslims wilt inperken (zoals Wilders)?

Ik ben zelf geneigd iedere politicus gelijk te behandelen en niet, zoals Stefan Paas, Forum voor Democratie als een groter gevaar te zien dan andere partijen. Zeker, Baudets flirt met extreemrechts is lelijk en roept vragen op. Dat hij weigert zich daarover echt te laten interviewen en verantwoording af te leggen, helpt ook al niet.

Maar eerlijk gezegd heb ik geen scherper moreel oordeel over mensen die op Baudet stemmen, dan over mensen die bijvoorbeeld op D66, PVV, Partij voor de Dieren of GroenLinks stemmen. Hoe weeg je een zweem van racisme af tegen inperking van de godsdienstvrijheid (PvdD, PVV) of een zeer liberaal abortusbeleid (D66, GroenLinks)?
De tijd dat de dominee vanaf de kansel stemadviezen gaf, is wat mij betreft echt voorbij. Zelf nadenken, alstublieft, en stemmen wat uw hart u ingeeft!

Geschreven door

Tijs van den Brink

--:--