Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Laat hulpverleners hun werk doen’

Documentairemaker lanceert actie ‘Wees ’ns lief’

Onder het motto ‘Wees ’ns lief’ wil schrijver, docent en documentairemaker Floor Koomen hulpverleners in Nederland een hart onder de riem steken. “Laten we op de eerste lentedag, 21 maart, hulpverleners massaal een bosje narcissen geven.”

Deel:

De trompetnarcis vormt namelijk het symbool van deze spontane actie die Floor na de jaarwisseling bedacht. “Samen kunnen we onze waardering voor hulpverleners uittrompetteren en zeggen: ‘Laat deze mensen gewoon hun werk doen, val ze niet lastig en al helemaal niet met geweld!’”

Gebaar maken

Na een paar jaar oud en nieuw in het buitenland te hebben meegemaakt, viel het Floor extra op dat de agressie tegen hulpverleners tijdens de jaarwisseling in Nederland enorm was toegenomen. “Op mijn Facebookpagina sprak ik hierover mijn verbazing uit, en noemde wat droge feitjes. Tegelijk stelde ik voor een gebaar te maken – met een bosje bloemen bijvoorbeeld. Daar kwamen enorm veel reacties op.”

Lees ook: Zij maken het verschil tussen leven en dood
Lees ook: Zij maken het verschil tussen leven en dood

Met Visie en andere partijen dacht Floor zijn actie verder door. Hij sprak ook met een brandweermedewerker, een politieagent en een ambulanceverpleegkundige. “Zij gaven mij het advies de actie positief in te steken en niet de nadruk te leggen op de geweldincidenten. Het grootste deel van alle Nederlanders laat hulpverleners tenslotte gewoon hun werk doen. En je wilt ook geen angst zaaien. Na deze gesprekken hield ik een soortgelijk gevoel over als na een terroristische aanslag: ‘Angst is wat ze willen, maar onze angst krijgen ze niet.’”

Hevig schelden

Tegelijk schrok Floor van wat hij hoorde. “Een handhaver vertelde me: ‘Er gaat bijna geen dag voorbij dat er niet hevig tegen me wordt gescholden.’ En een politieagent stelde dat dreiging van omstanders een vast onderdeel van het politiewerk is geworden. Oké, ik word ook chagrijnig als ik een bekeuring krijg voor vier kilometer te hard rijden, maar dit...”

Hoeveel Nederlanders gaan meedoen aan de actie weet Floor een paar dagen na de lancering nog niet. “Ik krijg positieve reacties, maar voor aantallen is het nog te vroeg. Op de Facebookpagina die ik heb aangemaakt, beginnen de meldingen wel te komen – daar ben ik blij mee.”

Laat deze mensen gewoon hun werk doen, val ze niet lastig en al helemaal niet met geweld

Als antwoord op de vraag hoe hij het vond om deze actie op touw te zetten, benadrukt Floor nog eens dat ‘Wees ’ns lief’ heel spontaan ontstond. “Ik schreef dat stuk op Facebook vanuit een natuurlijke reflex en vanuit mijn talent om dingen om te draaien.” Lachend: “Eerlijk gezegd is het nu bijna een last voor me, want ik had gepland om naar het buitenland te gaan om nieuwe filmprojecten op te starten. Dat stel ik nu uit, om de reactie op ‘Wees ’ns lief’ af te wachten.”

Wees 'ns lief

Om de actie tot een succes te maken, riep Floor Koomen eerder iedereen op een ambulancepost, brandweerkazerne of politiebureau in de buurt op te zoeken en een attentie in de vorm van een narcis langs te brengen. Vanwege de sociale onthouding door het coronavirus raadt hij nu aan om dat digitaal te doen.

De weergave van deze post vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Beeld: Miss Jack

Geschreven door

Reinald Molenaar

--:--