Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Last van jaloezie? Test je reactie!

Allemaal voelen we het gif van de jaloezie weleens door onze aderen spuiten. Het verhaal van Hanna en Peninna illustreert hoeveel verdriet dat kan geven. Test hier hoe jaloers jij bent!

Deel:

Jaloezie: de meesten van ons hebben er wel eens last van. Maar de een is er vatbaarder voor dan de ander. Wat doe jij met jaloerse gevoelens? Kruis aan welk antwoord het beste bij je past.

1. Je vriendin heeft een nieuwe outfit en die staat haar – zoals altijd – subliem! Bewonderende blikken alom. Je hebt het gevoel dat jijzelf wegvalt tegen het behang. Wat is je reactie?

a) Hoewel je dat soort blikken ook weleens zou willen krijgen, ben je blij voor haar en je gunt haar de aandacht. Jouw kledingstijl is misschien niet zo kek, maar jij bent weer ultragoed in prachtige taarten bakken.

b) Elk compliment dat ze krijgt voelt als een pistoolschot door je hart. ‘Waarom zegt niemand nou ooit eens tegen mij dat ik er leuk uitzie?’ denk je bij jezelf. ‘Zie je wel, ik ben lelijk, niemand ziet mij staan.’

c) Hoewel je een steekje voelt, brengt het je op het idee wat meer aandacht aan je uiterlijk te gaan besteden. Je vraagt je vriendin om jou te helpen leuke kleding te vinden. Als tegenprestatie leer jij haar creatieve taarten bakken. Dat leidt tot leuke resultaten.

2. Je bent goed in je werk, maar dan wordt er een nieuwe collega aangenomen die alles wat jij doet nét iets beter doet. Je voelt jezelf daar bleekjes bij afsteken. Waar herken je je in?

a) Je bedenkt dat jouw ontwikkeling al te lang stilstaat, en besluit een opleiding te gaan doen. Daar heb je zoveel plezier in, dat je achteraf bedenkt dat de komst van de getalenteerde collega heel goed voor je was.

b) Je beseft dat je jaloezie voortkomt uit onzekerheid over je prestaties. Aangezien je geen klachten krijgt van de baas (onlangs zelfs nog een compliment), en je collega erg aardig is, besluit je het van je af te zetten.

c) Je wacht tot de collega een fout maakt en een stevige reprimande krijgt van de baas. Daar geniet je buitensporig van, en je herhaalt de situatie keer op keer in je gedachten.

3. Met een buurvrouw doe je een boetseercursus. Je hebt er plezier in. Dan komt de docente langs. Ze prijst de vaas die je buurvrouw maakt uitbundig, maar loopt zwijgend aan jouw product voorbij. Wat doe je?

a) Je rukt de vaas van je buurvrouw van de draaischijf, gooit ‘m op de grond en springt er net zo lang op tot-ie plat is.

b) Je knipoogt naar je buurvrouw en bedenkt dat ze een moeilijke tijd achter de rug heeft. Je bent blij dat ze vanavond zo’n positieve ervaring heeft.

c) Je houdt jezelf voor dat je dit doet omdat je het leuk vindt, niet voor een Olympische medaille. Je bedenkt dat je deze ervaring gaat delen met je dochter, die vaak onzeker is. Zo laat je haar zien dat je lol in iets kunt hebben, ook als je er niet zo goed in bent.

De uitslag

Zet volgens onderstaand schema punten bij de uitspraken die je gekozen hebt:

1a. 1 punt
1b. 2 punten
1c. 3 punten
2a. 3 punten
2b. 1 punten
2c. 2 punten
3a. 2 punten
3b. 1 punt
3c. 3 punten

Heb je op twee of drie vragen één punt gescoord:  je hebt doorgaans een relativerende en gunnende houding. Maar bedenk dat deze situaties je ook kunnen helpen op nieuwe creatieve ideeën te komen.

Heb je op twee of drie vragen twee punten gescoord: je bent onzeker over jezelf, de jaloezie doet je pijn en je hanteert manieren om die pijn te verminderen. Veroordeel jezelf niet, maar bedenk waar deze pijn vandaan komt en hoe je een beter zelfbeeld kunt ontwikkelen.

Heb je op twee of drie vragen drie punten gescoord: je bent goed in omdenken. Als je bij jezelf een jaloers gevoel signaleert, kijk je hoe je daar een pluspunt van kunt maken. Je hoeft overigens niet te ontkennen dat je jaloezie voelt, maar het is goed om te begrijpen waarom en om je af te vragen of je er iets goeds mee kunt.

Heb je bij elke vraag een andere score? Doe dan je voordeel met alle tips!

--:--