Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Laurien is christen en geeft yogales: 'Yoga is ideaal om als stille tijd te gebruiken'

'Ik ontdekte dat God ook buiten de kaders van mijn eigen westerse cultuur te vinden is'

Laurien Blom-Walraven (27) is christen én heeft een eigen yogastudio. Van huis uit kreeg ze mee dat deze oosterse rage occult was. Deze weerstand is bij haar nu helemaal weg: “Yoga helpt mij om te ontspannen en daardoor dichter bij mezelf en God te komen. Dat wil ik doorgeven in mijn lessen.”

Deel:

Laurien is bekend met de weerstand die gelovigen tegen yoga kunnen hebben. Af en toe krijgt ze berichtjes van mensen die haar vertellen dat yoga niet christelijk kán zijn, omdat de bron onzuiver is. Dat yoga van de duivel is en dat ze ermee moet stoppen. Dat je andere goden aanbidt met de bewegingen van yoga. Laurien begrijpt heel goed dat mensen yoga spannend vinden: “Ik ben zelf ook door een proces gegaan."

No go

Laurien groeide op in Soest, in een liefdevol gezin en kerkelijke gemeenschap waar yoga een no go was. Daarom was yoga lang geen issue voor haar. “Yoga was oosters en occult, dus daar moet je je niet mee bezig houden, glashelder.” Haar grote passie voor God en mensen bracht haar ertoe om een Discipelschap Training School (DTS) te gaan volgen. “Ik wilde mensen graag over God vertellen. Na het jaar aan de DTS ben ik theologie gaan studeren in Leuven.”

Ze krijgt de smaak te pakken en vult haar studie Theologie aan met de studie Antropologie, menskunde. In die periode hebben zij en haar nieuwe vriendinnen ongedwongen gesprekken met elkaar over yoga. De meiden zijn er enthousiast over, Laurien is vooral terughoudend. Al doet ze in die tijd veel kennis op over de achtergronden van yoga.

Zou God terug te vinden zijn in andere culturen, of werkt hij alleen in het Westen?

“In die fase van studeren zat ik sowieso in een geloofsproces,” vertelt Laurien. “Bij alles wat ik geleerd had, stelde ik vragen. Wat geloofde ik zelf eigenlijk? Wat zie ik wanneer ik buiten ‘the box’ van mijn eigen achtergrond kijk? Zou God terug te vinden zijn in andere culturen, of werkt hij alleen in het Westen?”

Met deze vragen in haar achterhoofd vertrekt Laurien voor een studiereis naar Lesbos. Ze werkt daar met gestrande vluchtelingen en beleeft iets bijzonders. “Er werd een yogales aangeboden aan de getraumatiseerde vrouwen in het kamp op Lesbos. Ik vond het heel spannend, maar ik wilde de les meemaken. Ik deed dat in het vertrouwen dat God mij zou waarschuwen als het niet ok was. Ik zag deze vrouwen helemaal ontspannen en rustig worden. En ikzelf ook! Dit was zo ontroerend en mooi om mee te maken.”

Door deze ervaring wordt Laurien verder aan het denken gezet. “Vanuit mijn theologiekaders en mijn eigen ervaring heb ik de conclusie getrokken dat je als christen prima yoga kunt beoefenen.”

Cultureel verschijnsel

Laurien begrijpt dus heel goed dat mensen yoga spannend vinden. “Eerst dacht ik dat yoga honderd procent religieus is, maar dat is het niet. De oorsprong ligt in India en is allereerst een cultureel verschijnsel. Ja, mensen zijn er ook religieuze betekenis aan gaan geven, zoals in het Hindoeïsme. Dit wil niet zeggen dat de bewegingen in zichzelf dan verkeerd zijn. Zelf geloof ik niet dat je door de yogahouding goden aanbidt. Dit is een invulling die je eraan kunt geven. Het gaat voor mij om de hartgesteldheid, de intentie waarmee je de bewegingen, de ademhalingen en de meditaties doet."

Ik zie yoga als ideaal middel voor stille tijd

“Voor mij zijn de bewegingen een manier om fysiek tot rust te komen en om (opnieuw) in contact met God te komen. Omdat ik christen ben en geloof dat God mensen rust wil geven, zie ik yoga juist als hulpmiddel. Eigenlijk het ideale middel voor stille tijd.”  

Minstens zo belangrijk is het besef voor Laurien dat geloven niet zwart-wit is. “Ik ontdekte dat God ook buiten de kaders van mijn eigen westerse cultuur te vinden is. Dat ik ook meer van God kan leren kennen door andere culturen heen.” Dit is hetgeen Laurien ook graag overbrengt aan mensen, dat je als gelovige ‘buiten de box’ van je eigen culturele en religieuze achtergrond mag kijken. “God is ook te vinden in andere culturen en gebruiken.”

Onder theologen en gelovigen in Nederland wordt er verschillend gekeken naar de beoefening van yoga. Laurien heeft hier begrip en respect voor. “Het is mooi als je elkaar de ruimte kan geven om er verschillend over te denken. Laten we vooral in gesprek blijven.”

Christelijke yoga

De laatste jaren zie je meer christelijke ontspaninitiatieven oppoppen. Soms wordt het woordje yoga vermeden. Christelijke ontspanningsoefeningen, of christelijke mindfullness heet het dan. Laurien kiest er bewust voor om het woord yoga wél te gebruiken. “Ik geef geen ‘christelijke yoga’. Ik geef yoga en ben christen. Ik geloof met heel mijn hart in God, Jezus en de heilige Geest en vanuit die identiteit geef ik yoga.  

Laurien wil nog een nuance aanbrengen: “Zoals met veel dingen, kun je yoga zowel goed als verkeerd gebruiken. Er zijn mensen die de ademhalingstechnieken gebruiken om in een trance te komen. Dat zal ik nooit doen. Voor mij voelen die technieken tegennatuurlijk. Het is manipulatie van je lichaam: het ergens voor gebruiken waar het niet voor bedoeld is.”

Yoga helpt me om te focussen op de binnenkant

Wat ziet Laurien als meerwaarde van yoga? Een stevige wandeling kan tenslotte ook voor ontspanning zorgen. Lachend: “Jazeker, ik ben dol op wandelen en doe dat ook graag en vaak. Het grote verschil tussen buiten bezig zijn of yoga is de focus. Tijdens wandelen of fietsen ervaar ik de schoonheid en prikkels van buiten; de wind, de zon, de natuur. Yoga helpt me om te focussen op de binnenkant, op wat er in mijn lichaam en gevoel gebeurt. Dit kun je natuurlijk óók buiten doen!“

Laurien_Walraven_buiten

Miskraam

Nog even terug naar de tijd voordat Laurien haar eigen yogastudio had. Samen met haar man is ze een jaar in Thailand geweest om zendingswerk te doen. Dat jaar was heel stressvol, dingen liepen anders en Laurien kreeg een miskraam.

“In deze periode heb ik heel veel gehad aan yoga. De momenten hielpen me om rust te vinden, ook in mijn lichaam. En om God te ervaren.” Terug in Nederland staat Laurien voor de vraag wat ze nu gaat doen in haar leven. The rest is history. Ze volgt een Europese opleiding voor christelijke yoga en begint vlak voor de coronacrisis haar online yogastudio Riverbloom op Instagram. Op dit moment zoekt ze naar fysieke ruimte om retreats te kunnen geven.

Yoga past echt bij mij, ik kan er alles van mezelf in kwijt

Mijmerend over de weg die ze gegaan is, denkt Laurien ineens terug aan haar DTS-tijd. “Ik kreeg een profetie waarin gezegd werd dat ik hart heb voor deze generatie en dat ik de komende jaren tools zou krijgen om dit te gaan uitwerken. Ik zie nu dat dit ook echt zo gebeurd is.

Via theologie en antropologie ben ik bij de yoga-opleiding gekomen en heb nu mijn eigen studio. Het past ook echt bij mij, ik kan er alles van mezelf in kwijt. Ik help mensen om bewust te worden hoe ze in hun vel zitten en om God daarbij toe te laten. Ik heb altijd mensen willen vertellen over God en zijn goedheid. Nu bied ik iets aan waardoor ze dit ook kunnen proeven en ervaren.”

Riverbloom

De yogastduio van Laurien heet niet voor niets Riverbloom. "Riverbloom verwijst naar Psalm 1, een tekst die ik ooit als bemoediging kreeg. Deze tekst is me altijd bijgebleven. Yoga en meditatie zijn voor mij een manier waarmee ik die connectie met God dieper ervaar. Bloeien en groeien bij de Rivier!"

Meer

Beeld: Laurien Blom-Walraven

Geschreven door

Rianne Meijer

--:--