Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus staat op | De vodden

Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.

Deel:

Goedemorgen en van harte welkom bij de de PopUpGedachte ofwel Lazarus Staat Op. Ik ben Rikko Voorberg en ik schrijf op de vroege ochtend overwegingen om de dag mee te beginnen. Vandaag met de titel

De vodden

Het is vrijdag, het einde van een week. Misschien zijn er al veel te veel woorden gewijd aan de grote van vragen van de dag. Misschien is het tijd om niet maar door te schrijven. Schrijven is soms cirkelen om een geheim dat met elk woord zich opnieuw weer op afstand plaatst. Een spel van aantrekken en afstoten, verslavend, eindeloos. Het zijn de dichters die het spel hebben verdiept, die spaarzamer zijn met hun woorden en dichter zich wagen naar de kern van de geheimen.

Vandaag lees ik in de oude Bijbelse teksten over Paulus die de lezers maant om toch vooral te strijden om de rust in te gaan. De rust waar de mens voor is bestemd, maar die ze zo makkelijk lijkt te verliezen in het geraas van de dag. Strijden voor de rust is een paradox in zichzelf. Tenzij we de rust eigenlijk niet willen of niet aandurven, zoals dat gaat met de liefde. Is de rust binnengaan eigenlijk het durven ontvangen van de liefde, in welke vorm dan ook? Ik lees één van mijn favoriete dichters, de Ierse Pádraig Ó Tuama en vertaalde ze vanochtend om dichter op het geheim te kruipen waar hij, de dichter, de vinger op legt. Bij deze, voor de vrijdag.

DE VODDEN

Als liefde binnenstormt

Door de ventilatiegaten

Druk je vochtige vodden in het rooster

Om niet uitgerookt te worden, uit je eenzaamheid

Je plakt eierdozen tegen je oren om het sissen niet te horen

Je zwachtelt je zelf in schaamte als met doeken gedrenkt in azijn

Tegen zonsondergang

Verzamel je de vodden

En drukt ze in je gezicht,

als was het de jurk van een geliefde

In de hoop op een lichte indruk, resten van een roes

- niet genoeg om je van gedachten te doen veranderen -

net genoeg om de nacht te verzachten.

Padraig O tuama – originele titel: THE RAGS

Tot zover vanochtend. Een hele goede vrijdag gewenst en een goed weekend. Maandag weer een nieuwe PopUpGedachte en voor nu. vrede, en alle goeds.

Hier vind je drie tekstgedeelten die Rikko vanochtend las.

Geschreven door

Rikko Voorberg

--:--