Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus staat op | In schaapskleren

Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.

Deel:

Goedemorgen en van harte welkom bij de PopUpGedachte, ofwel Lazarus Staat Op. Ik ben Rikko en ik schrijf overwegingen om de dag mee te beginnen. Vandaag met de titel

In schaapskleren – PopUpGedachte woensdag 23 juni 2021

Ken je dat keurmerk op vis? MSC? Ik check het altijd voor ik het koop. We zijn jaren geleden begonnen met het minderen en uiteindelijk bijna volkomen ophouden met het eten van vlees. Niet als prestatie, want zo moeilijk bleek het niet te zijn. Het is net als met roken, er schijnt zo’n cursus te zijn die vertelt over wat roken met je doet en dat zo grondig doet, dat je sigaret er echt goor van gaat smaken. In dit geval leerden we hier thuis iets van bio-industrie, impact van vee op klimaat, impact van veevoer op klimaat en wereld en wilden er eigenlijk niks meer mee te maken hebben. Dus ga je automatisch meer vis eten. Wel even letten op het keurmerk.

Maar nu weet ik dus niet meer of dat MSC keurmerk eigenlijk ook niet een grondig probleem is. Bedrijven betalen voor het keurmerk, net als dat Dolphin Safe gebeuren terwijl dat niet kan garanderen dat er geen dolfijnen afgeslacht worden om de vis die je wel wil verkopen binnen te halen. En duurzaamheid van vis met zo’n keurmerk? Seaspiracy is de film op Netflix en je tuimelt van de ene totaalschok in de andere. Natuurlijk komen de visserijbedrijven in het geweer tegen deze docu en zal er vast een en ander op af te dingen zijn. Maar er is iets aan de hand in onze oceanen en wij eten er de vruchten van. Ik kom erop – vanwege de lezing van de dag vanochtend:

“In die tijd zei Jezus tot zijn leerlingen: Wacht u voor de valse profeten, mensen die tot u komen in schaapskle­ren, maar van binnen roof­zuchtige wolven zijn. Aan hun vruchten zult ge ze kennen. Plukt men soms druiven van dorens of vijgen van distels? Zo brengt iedere goede boom goede vruchten voort, maar de zieke boom brengt slechte vruch­ten voort.”

De roofzuchtige wolven van deze wereld hullen zich in schaapskleren. Ze komen met vruchten en het is steeds moeilijker te onderscheiden of het goede of slechte vruchten zijn. We kunnen iedereen wegzetten als wolf in schaapskleren of valse profeet. Toch, waar het gaat om groot geld zoals in de wereldwijde visserij, een mega industrie, is het opletten geblazen. Wat zijn de vruchten? Over de afgelopen decennia zijn de vruchten niet zozeer de vis die het opbrengt, maar kapotte oceaanvloeren door ellendige vormen van vissen, armoede bij armere landen die afhankelijk zijn van vis terwijl hun gronden illegaal worden bevist, klimaatverandering die minder goed in de hand kan worden gehouden, omdat we zo verschrikkelijk veel uit de oceaan trekken om te eten.

Gevaarlijke vruchten, slechte vruchten. Ja, maar de vis is lekker en gezond. Dan zegt Jezus: plukt men druiven van dorens of vijgen van distels? Wat is de impact van een industrie? Wat zijn de gevolgen van de handelingen van een bedrijfstak of een mens? Als dat lelijk, afbrekend of slecht is – dan kunnen de vruchten niet goed zijn. En ik gooi weer een tankje vol met benzine en besef dat er iets niet klopt. Misschien dat ik dat vandaag niet oplos – maar dat betekent niet dat ik het mezelf niet moet voorhouden. Het ene is makkelijker van los te komen dan het andere, maar laten we vooral wat wolven en wolfjes ontdoen van hun schaapskleren. Dat scheelt al een enorme hoop, kapitein Iglo.

Vispraatjes vandaag, maar ter illustratie van de lezing van de dag. Check de vruchten die iemand of iets voortbrengt – en dat zijn niet enkel de glimmende producten uit de etalage maar ook een eventueel spoor van vernieling of een klimaatimpact die daarbij hoort. De eeuwige, die de wereld zo lief heeft gehad dat hij zijn eigen zoon heeft gegeven, volgens de teksten – hoopt op mensen die de wereld weer zo liefhebben dat ze ook een beetje kijken waar hun vruchten vandaan komen. Tenminste, dat denk ik zo.

Tot zover vanochtend. Een hele goede woensdag gewenst, en vrede, echte vrede – eventueel een beetje ten koste van de lieve vrede – en alle goeds.

Hier vind je drie tekstgedeelten die Rikko vanochtend las.

Geschreven door

Rikko Voorberg

--:--