Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus tipt: 70-plussers met levenslessen, podcasts met en over Desmond Tutu & lezing met Cees Zweistra

Lazarus tipt kijk-, lees-, luister- en bezoektips. Van de serie 'Stories of a Generation' met paus Franciscus tot een avond met filosoof Cees Zweistra.

Deel:

Kijken

Levenslessen van 70-plussers

Bijzondere mensen, indrukwekkende levensverhalen en levenslessen: dat kun je zien in Stories of a Generation, een 4-delige serie op Netflix. In de serie vertellen 70-plussers wat de lessen zijn die zij in het leven hebben geleerd op het gebied van liefde, dromen, strijd en werk.

De serie is gebaseerd op een boek van paus Franciscus: Sharing the wisdom of Time. Dat boek baseerde hij op een Bijbeltekst uit Joël 3: ‘Oude mensen zullen dromen dromen en jongeren zullen visioenen zien.’

In de Netflix-serie komen de paus zelf, maar ook regisseur Martin Scorsese en antropoloog en bioloog Jane Goodall voorbij, maar ook minder bekende mensen (zie foto boven) met inspirerende, ontroerende verhalen.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Luisteren

De erfenis van Desmond Tutu

Over oude mensen die dromen dromen gesproken: vorige maand overleed de Zuid-Afrikaanse bisschop Desmond Tutu. De geestelijk en mensenrechtenactivist laat een rijke erfenis na. Iets daarvan kun je horen in twee podcasts:

  • Een geweldig gesprek met hem kun je horen in de Amerikaanse podcast Onbeing. Je vindt dat gesprek hier.
  • Zijn leven en zijn missie worden prachtig verwoord door Kees van Ekris in de podcast Moderne Profeten en in het gelijknamige boek. De podcast vind je onder andere hier:

Lezen

Vrede met je vijand

Vorige maand overleed ook Jim Forest, vredesactivist en schrijver (o.a. van een boeiend boek over Dorothy Day). In de Groene Amsterdammer vind je dit prachtige interview met hem waarin hij vertelt hoe je werkt aan vrede met je vijand.

De val van Falwell

Billy Graham kennen we allemaal wel, maar zijn tijdgenoot en mede-evangelist Jerry Falwell is hier wat minder bekend. Hij is inmiddels niet meer onder ons, maar zijn zoon Jerry Falwell jr. was het afgelopen jaar groot nieuws in Amerika. Hij was de president van de orthodox-christelijke Liberty University, maar kwam in het nieuws door zijn seksuele escapades die zijn vrouw en hij zouden hebben gehad. In Vanity Fair doet hij nu zijn hele verhaal en vertelt hij tussen de regels door ook over zijn vader. Een herinnering om niemand op een voetstuk te plaatsen. Je leest het (uitputtende) stuk hier.

Bezoeken

Er zijn de komende weken weer wat events:

  • Ben je geïnteresseerd in alles wat met kerkvernieuwing te maken heeft, dan is dit wellicht interessant. Aanstaande maandagavond 31 januari is er een webinar met hoogleraar Stefan Paas die spreekt over ‘leven uit liefde, gericht op gemeenschap’. De webinar duurt van 19.30 uur tot 20.45 uur en is gratis. Je kunt je hier aanmelden.
  • Op maandagavond 7 februari is filosoof Cees Zweistra bij De Zinnen in de Christus Triomfatorkerk in Den Haag. Hij spreekt er over zijn laatste boek Waarheidszoekers. De avond begint om 19.30 uur en kost 8 euro. Je kunt je tot 4 februari aanmelden. Dat kan hier.  

Geschreven door

Marieta van Driel

--:--