Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus tipt: Art Stations of the Cross, online retraite jezuieten en geloof & relatie

De 40-dagentijd komt eraan. Daarom tippen we alvast twee mooie initiatieven: een contemplatieve kunstroute in Deventer en een online retraite. En een goed artikel op deze Valentijnsdag: hoe geef je je relatie vorm als je partner afscheid neemt van het geloof.

Deel:

Kunstroute Art Stations of the Cross in Deventer

Vorig jaar konden we in Nederland voor het eerst kennismaken met de Art Stations of the Cross: een contemplatieve kunstroute in de 40-dagentijd. Daarin verbeelden  veertien kunstenaars het lijden van Jezus en van mensen in onze tijd.

Dit jaar is de route te lopen in het pittoreske Deventer (waar je onder andere het Etty Hillesum Centrum aandoet) en de kunst is zeer divers: van video-installaties van Arent Weevers en Peter Bogers tot het indrukwekkende mixed mediawerk van Masha Trebukova, van portretfotografie van Geert de Jong tot  Arabische kalligrafie van Naya Moussally. Allemaal rond het thema: de bezielende weg van vrede, gerechtigheid en naastenliefde.

De route is samengesteld door Anikó Ouweneel en Arent Weevers. Het is ook mogelijk om met hen de route te lopen.

Art Stations of the Cross 2020 is geopend van woensdag tot en met zaterdag tussen 11 en 16 uur tijdens de 40-dagentijd (26 februari tot 11 april). De route kun je gratis lopen. Alle info vind je op de site.

Online 40 dagen in retraite

Je kunt ook online op retraite tijdens de 40-dagentijd. Dan ontvang je dagelijks bijbelteksten, meditatieve vragen, gebedstips en inspirerende citaten in je mailbox. Dit keer is de retraite geschreven door een protestantse dominee, Judith van der Werf en heeft als titel De morgen komt. 'In de retraite gaat het om wachten, wachten op de morgen die komt. Niet afwachtend, maar waakzaam en open uitzien naar licht. Wat er ook gebeurt. En ook al is het duister voelbaar aanwezig, toch in alles je geest openhouden. In het vertrouwen dat er iets onverwachts kan gebeuren waardoor alles anders wordt.'

De retraite wordt door 15.000 Nederlanders en Belgen gevolgd. Deelname is gratis. Je kunt je hier opgeven: www.ignatiaansbidden.org.

Zij gelooft, hij niet meer – lessen van een ervaringsdeskundige

Wat doe je als het geloof van je partner verandert of verdwijnt? Kimberly Penrod Pelletier maakte het mee en schreef er dit artikel over waarin ze de lessen deelt die zij leerde toen haar man afscheid nam van het christelijk geloof. Zo was het voor haar belangrijk dat ze voor zichzelf besloot wat zij nodig had om geestelijk te blijven groeien, en daarin door te zetten. Daarnaast zegt ze dat het belangrijk is om uit de verdedigingsmodus te stappen als je met elkaar over geloof spreekt en om de gezamenlijke interesses in je relatie te koesteren.

Meer lezen? Op ons blog vertellen Sara en Mattheo hoe ze verdergingen toen Mattheo besloot te stoppen met geloven.  

De laatste 24 uur van Roos Schlikker

Roos Schlikker ken je wellicht van haar columns, van Wie is de Mol? of van De Wereld Draait Door. Vanavond is ze te zien in het programma De laatste 24 uur van… Daarin worden gasten en kijkers bepaald bij de vraag: wat zou je doen als je laatste etmaal aangebroken zou zijn? Wat is dan nog echt van waarde?

Je kunt de aflevering met Roos zien om 21.30 uur op NPO1. En je kunt ‘m natuurlijk later nakijken via NPO Start.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Marieta van Driel

--:--