Lazarus tipt: Dominee in Myanmar, Julien Baker naar Nederland, podcast Maria Magdalena en de Bijbel op TikTok
Vrijdag = Lazarus-tipt-dag. Met een indrukwekkend verhaal van een dominee uit Myanmar, interessante podcasts, een concertaankondiging (!), een avond over racisme en meer. Lees het hieronder.
Christen zijn in Myanmar
Zung Bawm studeerde in 2018 nog theologie in Groningen. Inmiddels is hij voorganger in zijn vaderland Myanmar, waar de bevolking op dit moment bloedig onderdrukt wordt door het leger. Wat doe je als je land wordt geteisterd door corona en je écht wordt onderdrukt door het leger? Als er geen internet meer is? Zung gaat de straat op om te protesteren, ook al is de kans groot dat hij dat met zijn leven moet bekopen. Zijn indrukwekkende verhaal kun je nu lezen op de site van De Nieuwe Koers.
Julien Baker naar Nederland
Zo langzamerhand komt er weer mondjesmaat wat concertnieuws. We moeten nog even wachten, maar op vrijdag 15 april 2022 komt singer-songwriter Julien Baker naar de Pandora-zaal van TivoliVredenburg. Onlangs kwam haar derde album uit, Little Oblivions, en de zangeres zegt zelf dat het centrale thema van het album ‘het verlies van overtuigingen’ is. De zangeres worstelde na haar coming-out met haar geloof en besloot al haar dogmatische zekerheden los te laten, zoals ze vertelt in de Washington Post. Die verandering is te horen op haar nieuwe album dat donkerder is dan de voorgaande.
Wil je meer weten over haar Nederlandse concert of een ticket bestellen (a € 24,35)? Ga dan naar de site van TivoliVredenburg.
Podcast over Hans Küng
Deze week overleed Hans Küng, een vooraanstaand katholiek theoloog van Zwitserse afkomst, volgens Trouw ook wel de oppositieleider binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Küng stelde namelijk vragen over de pauselijke onfeilbaarheid, vroeg zich af waarom vrouwen geen priester mochten worden en waarom priesters niet mochten trouwen. Toch werd hij nooit uit het priesterambt gezet. In Trouw lees je een stuk over de man en journalist Stijn Fens besteedt aandacht aan het gedachtegoed van Küng in podcast De Roomse Loper:
Maria Magdalena in podcast Scheppingsdrift
Over Maria Magdalena zijn in de loop van de geschiedenis heel wat verhalen ontstaan. In podcast Scheppingsdrift maak je kennis met kunst en literatuur die deze verhalen verbeelden. Leuk om te weten: podcastgast Lieke Wynia is als curator van museum Catharijneconvent in Utrecht bezig met het samenstellen van een grote tentoonstelling over Maria Magdalena die komende zomer gaat plaatsvinden. Van haar hoor je dus de echte ins- en outs over deze beroemde vrouw uit de Bijbel die ook wel de apostel der apostelen wordt genoemd.
Je vindt podcast Scheppingsdrift op je favoriete podcastplatform, zoals Spotify:
Docu over homoseksualiteit & bijbel
Het Amerikaanse platform Upworthy bericht van een opvallende documentaire die in de maak is met de titel 1946: The Mistranslation That Shifted a Culture. De documentaire zoomt in op het feit dat het woord ‘homoseksueel’ pas sinds 1946 in de Engelse bijbel (Revised Standard Version) staat. Toch is er veel af te dingen op die vertaling. Voor regisseur Sharon Roggio is het een persoonlijk project: ‘Als lesbisch christen bevind ik me al te lange tijd in een omgeving die me als ‘anders’, ‘minder’ en ‘niet gelijkwaardig’ betiteld.’
Benieuwd naar de docu? Je leest meer op de site en dit is de trailer:
En verder:
- Filmrecensent Jaap-Harm de Jong werd enorm geïnspireerd door de film Corpus Christi. Hij schreef er op dit blog al een stuk over, maar op tv vertelde hij er laatst over in De Nachtzoen. Benieuwd? Je vindt de aflevering hier.
- Op zondag 18 april vindt er weer een Pulse Event plaats, dit keer over racisme. Die avond spreken Minella van Bergeijk (directeur Tearfund), Bettelies Westerbeek (dominee in de Haagse Moerwijk) en CU-kamerlid Don Ceder. De avond begint om 19.30 uur en is te volgen via hun Youtube-kanaal.
- De Bijbel op TikTok? Natuurlijk! De Jamaicaanse TikTokker Julie Mango maakt met een simpel green screen en korte hervertellingen van Bijbelverhalen waarin ze alle rollen speelt. Benieuwd? Kijk het hier:
Foto boven : Julien Baker door Sachyn via Wikimedia Commons
Geschreven door
Marieta van Driel