Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus tipt: Podcast met Marianne Thieme, Q&A met Stefan Paas en een trappisten-docu

Marianne Thieme vertelt over haar werk, haar drive en haar geloof, Theoloog des Vaderlands Stefan Paas beantwoordt vragen van luisteraars en een mooie documentaire op komst over het enige trappistenklooster van Engeland: dit is je wekelijkse portie reli-tips.

Deel:

Podcast met Marianne Thieme

Marianne Thieme, fractievoorzitter van Partij voor de Dieren, vertelt over haar jeugd, dierenrechten en haar geloof in het programma Onderweg. De podcast van dit gesprek is nu al beschikbaar. Marianne vertelt dat ze haar hele leven al dierenbeschermer is en zich druk maakt over de manier waarop we met de aarde omgaan. De eerste jaren van de Partij van de Dieren waren tropenjaren. ‘Je bent jong en je gaat er volledig voor’, zegt Thieme. Maar al snel was er behoefte aan ritme. ‘Dat ritme diende zich in 2003/2004 aan toen ik kennismaakte met de Zevende-dags Adventisten. Zij vieren de sabbat; als een vluchtheuvel in de tijd. Dat ben ik ook gaan vieren. Ik zou het iedereen aanraden dat je een moment in de week hebt waar hekken omheen staan. Geen ruimte voor computers, mails, werk of commerciële activiteiten. Het gaat om recreatie. Je batterij opladen. Ruimte laten voor reflectie en voor elkaar.’

Q&A met Stefan Paas

Nog een podcast: deze keer met onze eigen Theoloog des Vaderlands Stefan Paas die antwoord geeft op vragen als: hoe kun je in God geloven met zoveel lijden in de wereld? En kun je als modern mens eigenlijk nog wel in wonderen geloven? 

Je luistert de podcast hier

Onstuitbaar religieus

Er zitten op zondag minder mensen in de kerk; we worden met z’n allen minder religieus, is de strekking van veel onderzoeken naar religie die zijn verschenen. Onzin, zeggen journalist Jasper van den Bovenkamp en godsdienstfilosoof en theoloog Taede Smedes: ‘We blijven hartstikke religieus.' Hun essay hierover stond afgelopen zaterdag in Trouw en hier vind je ‘m online: https://www.trouw.nl/religie-filosofie/we-blijven-onstuitbaar-religieus~b5e7e56e/

Interessant? Filosoof en Lazarus-blogger Gerko Tempelman schreef vorig jaar zijn boek Ongeneeslijk religieus. Hier vind je er meer over.

Monniken-documentaire

Binnenkort verschijnt de documentaire Outside the City over de monniken van St. Bernard Abbey, het enige trappistenklooster in Engeland, bekend van Tynt Meadow bier. Het klooster werd ooit bevolkt door  85 mannen, nu zijn er 25 over en de helft is boven de 80 jaar.

In Engeland zijn niet veel kloosters. Die zijn in de 16e eeuw ontbonden door koning Hendrik de VIII, die zich meteen ook even de eigendommen van de kloosters toe-eigende. Hendrik lag overhoop met de Paus omdat hij wilde scheiden. Toen de paus daar geen toestemming voor gaf, besloot de koning zelf hoofd te worden van de kerk: zo ontstond de Anglicaanse kerk. In de 19e eeuw was het de katholieke bekeerling Ambrose Lisle March Phillipps De Lisle die het trappistenklooster stichtte.

De regisseur heeft drie jaar gefilmd in het klooster.  

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Marieta van Driel

--:--