Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus tipt: Yvonne Zonderop, lezing Anikó Ouweneel, podcast met N.T. Wright en ophef over prekende vrouwen

Lazarus tipt deze week weer opmerkelijk reli-nieuws uit binnen- en buitenland. Met ophef over vrouwen op de preekstoel, een bekroond boek, een lezing van blogger Anikó en een kijktip.

Deel:

Spaanprijs voor Yvonne Zonderop

Schrijfster Yvonne Zonderop heeft met haar boek Ongelofelijk – de verrassende comeback van religie de Spaanprijs 2019 gewonnen. In het juryrapport staat te lezen: ‘Nu zingeving weer volop in de belangstelling staat, rijst de vraag: Voelde zij de tijdgeest zo goed aan, of heeft haar boek al meteen een uitwerking?’

Yvonne ontvangt de prijs op donderdag 21 november in de Remonstrantse kerk in Bussum. Daar spreekt ze die avond ook de ‘Koningslezing’ uit.

Meer info vind je hier.

Lezing Anikó Ouweneel

Anikó Ouweneel ken je wellicht van de vele verhalen over kunst op Lazarus. Ook was zij een van de initiatiefnemers en curator van het event Stations of the Cross in de veertigdagentijd in Amsterdam. Op woensdag 30 oktober geeft ze een lezing bij de Radboud Universiteit in Nijmegen over ‘het geheim van een geslaagde tentoonstelling’. Wat is dat en hoe bereiken de makers in een fysieke ruimte een werkelijkheid die de bezoekers uitdaagt, verrijkt, op een ander spoor zet of in gedachten naar ergens anders voert? Wanneer zit een tentoonstelling goed in elkaar? Hoe componeren de makers dwarsverbanden tussen kunst en ruimte, titel of gedachtegang?

De lezing is op woensdag 30 oktober van 15.45 uur tot 17.15 uur en kost € 12,50. Meer informatie vind je hier.

Podcast over de kerk met N.T. Wright

Wat kan de hedendaagse moderne kerk leren van de vroege kerk? De makers van de podcast Called, van Relevant Magazine vroegen het dit keer aan de toonaangevende theoloog N.T. Wright. En dat resulteerde in deze podcast.

Je vindt 'm in Apple podcasts of op de site van Relevant Magazine.

Vrouwen op de preekstoel

In Amerika was er afgelopen week ophef over uitspraken van John MacArthur, een conservatieve dominee en schrijver. Op een conferentie heeft hij Beth Moore, een vrouwelijke spreker en schrijver belachelijk gemaakt. ‘Go home’, zei hij. ‘De kerk stort in voor vrouwelijke sprekers. Hij vergeleek haar met een tv-verkoper van sieraden en ging toen door met het bekritiseren van de #MeToo-beweging, waar Beth ook een van de pleitbezorgers voor is.

Theoloog Nadia Bolz-Weber begon vervolgens een actie op Twitter waarin ze vrouwelijke voorgangers vroeg om foto’s van zichzelf op de preekstoel te twitteren.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

En Ann Voskamp schreef een blog waarin ze zegt: ‘Degene die zegt dat de ‘kerkmoeders’ naar huis moeten gaan, is een verwoester in de kerk van onze Vader. Het is een diepe leugen die vertelt dat jouw talenten niet goed genoeg zijn om weg te geven. (..) Er zijn portiers die vrouwen proberen weg te sturen, maar God maakt een poort voor vrouwen voor velen die op weg zijn om de Weg te vinden.’ Je leest haar blog hier.

Kijktip:

Thank you for the rain is een prachtige maar ook aangrijpende docu over de schokkende gevolgen van klimaatverandering voor kleine boeren op het Afrikaanse platteland. Je kijkt ‘m na via NPO Start.

Geschreven door

Marieta van Driel

--:--