Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Luistertip: de nieuwe podcast Eik & Ik

Yes, er komt een nieuwe podcast over bomen! Speciaal voor Nederland Plant Bomen gaat Wim Eikelboom in de podcast Eik & Ik op zoek naar verhalen over, hoe kan het ook anders, de eik. En niet zomaar verhalen, nee, hij verrast de luisteraar met de meest interessante weetjes, anekdotes en onderzoekt of een eeuwenoud verhaal fabel of feit is.

Deel:

Hierdoor ga je als luisteraar anders kijken naar de eiken. De eik heeft namelijk een imagoprobleem, omdat deze gebukt gaat onder jeukrupsen die het leven van veel mensen zuur maken. Maar dat verdient deze boom niet, want de eik is onder de bomen wat de leeuw is in het dierenrijk.

De fascinatie voor de eik heeft Wim al van jongs af aan. “Ik heb bomen altijd leuk gevonden. Ik ben altijd al wel een natuurliefhebber geweest, maar mijn achternaam speelt daar ook zeker een rol in.” Toch was zijn achternaam vroeger ook een makkelijk haakje voor anderen om te klieren. “Er werden weleens flauwe grapjes gemaakt zoals ‘je hoeft geen eikel te zijn om aan een boom te hangen’. En wanneer mensen schelden met ‘eikel’ heb ik nog altijd de neiging om dat persoonlijk op te vatten.” Inmiddels is Wim alleen maar hartstikke trots op zijn naam en ziet hij het juist als een kans dat hij zo op een leuke manier aan anderen kan laten zien dat de eik meer is dan alleen een boom.

De Schepping

In de podcast praat Wim met verschillende gasten over thema’s rondom de eik. Zo heeft hij onder meer een interessant gesprek met bomenkenner Eef Arnolds, eigenaar van het stukje ‘schepping’ in Drenthe. “Eef Arnolds is een bijzondere man; een echte eikenfan. Hij kocht in Drenthe 8,5 hectare aan grond om daarop zijn eigen stuk natuur te maken, wat hij ‘De Schepping’ noemt. Zijn missie is om te zorgen dat de bomen op deze plek groot kunnen worden zonder menselijke ingrepen. Daar mag een boom gewoon heerlijk eik zijn,” aldus Wim.

IMG_1508
Eef Arnolds.

Onderdeel van een groter geheel

Eef Arnolds en Wim Eikelboom delen dezelfde visie: ‘we zijn onderdeel van een groter geheel.’ Wim ziet dat er in de christelijke traditie vanouds nadruk ligt op het feit dat de mens heerser is over de schepping. “Daar zie ik vaak wat hoogmoedigs in terug: de mens bepaalt wat goed is voor de natuur. Weinig respect voor oude bomen in Nederland is daarvan het gevolg.”

Ooit was de eik vrijwel verdwenen uit Nederland. “Toen de VOC werd opgericht, was er zoveel hout nodig voor de schepen, dat grote eiken werden gebruikt voor de scheepsbouw. Dat zegt ook dat als wij als mensheid vooruit willen, de natuur dienstbaar moet zijn aan ons. Naarmate ik ouder word denk ik: zo is het niet, die boom heeft ook het recht om te zijn wie hij is.”

Nederland Plant Bomen

Een belangrijke reden voor Wim om de podcast Eik & Ik voor Nederland Plant Bomen te maken is omdat hij het planten van bomen heel waardevol vindt, maar daarnaast ook wil uitdragen dat het zorgen voor de bomen ook van belang is. “Laatst heb ik nog jonge eikjes geplant in mijn woonplaats Zwolle. Maar ik onderstreep graag dat oude bomen van grotere betekenis zijn voor onze biodiversiteit en gezondheid. Eén oude boom van 150 jaar neemt meer kooldioxide op, heeft een groter koelend vermogen en draagt sterker bij aan CO2-opslag dan 500 jonge boompjes bij elkaar.’

Vanaf 7 maart kun je luisteren naar de eerste aflevering van Eik & Ik.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
--:--