Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Maak je geen zorgen

Psycholoog/relatietherapeut Carianne Ros blogt over 'rust'

Eén van de dingen waardoor mensen snel gestrest raken, is omdat ze zich zorgen maken. Je kunt je over van alles en nog wat zorgen maken. Zorgen maken of je wel werk hebt en houdt, zorgen maken of je een partner vindt en of je kinderen zult krijgen. Je kunt je zorgen maken om je geliefden. Of zorgen maken over geld. Zorgen maken of je niet te dik wordt. Of het volgende week wel lekker weer wordt als je de BBQ hebt gepland...

Deel:

Ik heb in de afgelopen jaren geleerd dat ik veel minder gestrest ben, wanneer ik de woorden van Jezus uit Matteüs 6:32-34 serieus neem: ‘Jullie hemelse Vader weet wel dat jullie dat alles nodig hebben. Zoek liever eerst het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid, dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden. Maak je dus geen zorgen voor de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf. Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen last.’

3 tips: Zó hoef je je geen zorgen meer te maken:

1. Zoek eerst het koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid

Het is voor veel mensen de moeilijkste, maar ook de meest bevrijdende beslissing van je leven: jezelf volledig overgeven aan God. Maar wanneer we dan ons hele leven, oftewel onze talenten, persoonlijkheid, geliefden, geld, carrières, bezittingen, gezondheid, ons verleden en onze toekomst en al het andere wat we kunnen bedenken aan hem hebben gegeven, is het ook zaak om God te zoeken in alles wat we denken, zeggen en doen. Eerst God zoeken, betekent simpelweg dat we in alles eerst naar God toegaan voordat we beslissingen nemen of prioriteiten stellen. Als we eerst Zijn koninkrijk zoeken, dan betekent het dat we Zijn koninkrijk voorop stellen. ‘Wat ik nu doe of denk of zeg, komt dat ten goede aan Gods koninkrijk? Of breekt het juist een stukje van Zijn koninkrijk af?’ En als ik me verongelijkt of afgewezen voel, zin ik dan op wraak of zoek ik Gods gerechtigheid? 

2. Leef per dag

God vraagt niet van je om je leven compleet op orde te hebben, zodat je de komende tien jaar vooruit kunt. Nee, Hij wil dat je vandaag leeft. Je hoeft je geen zorgen te maken over morgen, want je weet niet hoe het morgen loopt. Vaak maken we ons zorgen over allerlei dingen die helemaal nooit zullen plaatsvinden! Of we maken ons zorgen over dingen uit het verleden, wat God allang vergeven heeft en waar Hij ons genezing voor wil geven. Leef vandaag. Als je je ergens zorgen om maakt, geef dat dan in gebed aan God en laat het los.

3. God voorziet

God weet wat je nodig hebt. En Hij wil ons zo graag zegenen. Maar heel vaak lopen we voor Zijn zegeningen weg. Ofwel we bidden niet. Of we hebben niet door dat Hij het is Die ons zegent. Open je oren, je ogen, je hart en je handen en ontvang. Schrijf je gebeden op en zie uit naar de (vaak wonderlijke) manieren waarop God antwoordt. Nee, Hij geeft je niet altijd wat je wenst, maar vaak zullen we achteraf zien dat dat maar beter is ook. Schrijf ook Zijn cadeau's op en laat je hart vullen met dankbaarheid. Dankbaarheid en zorgen maken gaan niet samen! Via Total Balance kun je een dankbaarheidskalender uitprinten.

Auteur: Carianne Ros

Geschreven door

Carianne Ros

--:--