Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mama’s in de maak: lotgenotencontact bij een onvervulde kinderwens

‘Ik was niet langer gefocust op mijn onvervulde kinderwens’

Marloes Altelaar startte ‘Mama’s in De Maak’, een lotgenotengroep voor vrouwen met een onvervulde kinderwens. Zelf heeft zij veel steun ervaren bij de buitenlandse groep van ‘Moms in the making’, toen bij haar een zwangerschap uitbleef en dit steeds meer een obsessie dreigde te worden. Ze hoopt met deze Nederlandse ondersteuningsgroep veel andere vrouwen te bemoedigen.

Deel:

Met de podcast 'Willen jullie geen kinderen?' wil presentatrice Anne-Mar het taboe op praten over een niet vervulde kinderwens doorbreken. Ze spreekt met (ervarings)deskundigen en is openhartig over haar eigen vruchtbaarheidstraject. Beluister de podcast hier.

Dat moment dat zij, na jarenlang tevergeefs op een zwangerschap te hebben gewacht, een positieve zwangerschapstest in handen hield, zal Marloes nooit meer vergeten. “Ik heb mijn man gevraagd nog eens goed te kijken, want ik kon mijn ogen niet geloven. Twee streepjes! Eindelijk was ik zwanger!” Hoewel haar grootste verlangen werd vervuld, vond zij het tegelijkertijd doodeng om zwanger te zijn. “Ik had tweeënhalf jaar eerder een miskraam gehad en dat heeft enorme impact op mij gehad. Ik was bang dat het opnieuw fout zou gaan.”

Ze vertelt dat God haar op de been hield in al die maanden dat een zwangerschap uitbleef. “Ook het vertrouwen dat mijn man had was erg bemoedigend, hoewel ik er zelf steeds minder gerust op werd dat ik opnieuw spontaan zwanger zou raken. Toen we op een gegeven moment in aanmerking kwamen voor kunstmatige inseminatie hadden we sterk het gevoel dat God wilde dat we nog zouden wachten.”

Mama`s in de Maak

“We vertelden onze naasten dat we heel graag een kindje wilden, maar dat het bij ons helaas niet zo makkelijk ging. In het begin waren mensen meelevend, maar na verloop van tijd werd er nog maar weinig over gesproken, herinnert Marloes zich. “Als ik probeerde uit te leggen hoe moeilijk het was om elke maand opnieuw ongesteld te worden en de teleurstelling van een uitblijvende zwangerschap te moeten verwerken, kreeg ik opmerkingen als: ‘het komt vanzelf wel goed, joh!’ of ‘je moet het loslaten, dan zul je zien dat je zo zwanger bent!’ Ik kreeg zelfs te horen dat ik niet moest zeuren en me er niet zo op moest focussen. Al die verhalen over stellen waarbij het uiteindelijk wél was ‘gelukt’, kwamen op den duur mijn neus uit; wat had ik eraan te weten dat het anderen wél was gelukt, terwijl wij maand na maand een teleurstelling moesten verwerken?”

Mijn kinderwens bepaalde mijn leven

Het enige wat Marloes nodig had was een luisterend oor en iemand die haar begreep. “Mijn kinderwens bepaalde mijn leven en het lukt mij niet meer om dit los te laten. Elke maand opnieuw die enorme teleurstelling en het verdriet.” Vooral de weken voordat zij ongesteld moest worden vond zij zwaar. “Ik lette in die weken heel scherp op signalen die erop zouden kunnen wijzen dat ik zwanger was, maar het nare is dat menstruatiesymptomen erg veel lijken op de eerste zwangerschapssymptomen.” 

Geïnspireerd

De mensen om haar heen gingen verder met hun leven, terwijl haar wereld door haar onvervulde kinderwens stil bleef staan. “Ik bleef maar hopen op een zwangerschap en zocht op internet naar informatie, ik had geen idee waar ik precies naar op zoek was. Per ‘toeval’ stuitte ik op de groep Moms in the Making, een christelijke ondersteuningsgroep voor vrouwen met een onvervulde kinderwens. De Amerikaanse Caroline Harries, richtte deze groep op om andere vrouwen met een onvervulde kinderwens te bemoedigen en ondersteunde hen met een luisterend oor, door elkaars zorgen te delen, samen te bidden en Bijbelstudies.”

Ik moest mijn focus niet langer op een kindje richten

Marloes raakte geïntrigeerd door de manier waarop Caroline omging met haar kinderloosheid. “Zij wachtte al zes jaar tevergeefs op een kindje, maar was zó vol van hoop en levensvreugde, dat ik mij afvroeg hoe dat haar lukte. Ze legde uit dat ik mijn focus niet langer op een kindje moest richten, maar op Jezus. Zij wees erop dat het ons doel op aarde is om Jezus te volgen en Zijn discipel te zijn. Ik las al haar Instagramberichten en raakte er steeds meer van overtuigd dat zij gelijk had. Ik ging dagelijks in mijn Bijbel te lezen, iets wat ik nog nooit had gedaan en begon langzaam maar zeker te veranderen. Al gauw begon het de mensen op mij heen op te vallen dat ik anders in het leven stond dan voorheen. Als zij mij vroegen hoe dat kwam, getuigde ik ervan dat God weer op nummer 1 stond in mijn leven.”

Bijbel

Marloes startte haar zoektocht in de Bijbel bij het bijbelboek Handelingen en raakte geboeid door wat ze las. “Ik schreef de teksten die mij raakten in mijn bullet journal en onderzocht grondig wat Jezus tegen mij wilde zeggen door Zijn woord. Ik was niet langer gefocust op mijn onvervulde kinderwens, maar werd vervuld door de liefde van Jezus. De gesprekken aan tafel gingen niet meer over zwanger worden, maar over wat ik die dag in de Bijbel had gelezen. Omdat onze kinderwens niet langer tussen mijn man en mij in stond, kregen wij weer een diepe connectie met elkaar, iets wat langzaam minder was geworden doordat onze focus op een zwangerschap was komen te liggen.”

Onze kinderwens stond niet langer tussen ons in

Marloes sloot zich aan bij een online Moms in de Making groep uit het Verenigd Koninkrijk en volgde trouw de bijeenkomsten. “De avonden waren zo vol van hoop dat ik daar automatisch ook vervuld door raakte. Na een paar sessies kreeg ik heel sterk het gevoel dat God tegen mij zei dat vrouwen in Nederland ook zo`n ondersteuningsgroep nodig hebben. Deze gedachte bleef maar terugkomen en toen er op sociale media een oproep van Moms in de Making verscheen om deze groepen in meer landen op te richten, heb ik mij aangemeld om de Nederlandse groep Mama`s in de Maak op te richten.”

Positieve test

“Ik was druk bezig met het oprichten van de Nederlandse ondersteuningsgroep toen God mij duidelijk maakte dat ik 29 december een zwangerschapstest moest doen. De gedachte was zo sterk en kwam dagelijks terug, dat ik zeker wist dat Hij mij iets duidelijk wilde maken. Ik dacht bij mezelf: ik doe al twee en half jaar testen als ik over tijd ben, waarom zou de uitslag nu anders zijn? Toch besloot ik gehoor te geven aan de opdracht die God mij gaf de 29e te testen.

In de eerste instantie kon ik niet geloven dat ik een tweede streepje zag. Toen mijn man het ook zag, barstte ik in huilen uit en viel ik op mijn knieën op de grond. Ik heb God gedankt voor deze zwangerschap en heb de eerste dagen net als Sara uit de Bijbel, gewoon een beetje gelachen van ongeloof. God gaf ons op 3 september 2021 onze dochter Olivia Sara Elora, Sara omdat ik net als Sara niet kon geloven dat ik een kindje kreeg.”

‘We zijn er voor elkaar’

Iedereen met een onvervulde kinderwens is welkom in de groep van Mama`s in de maak. “Misschien wil je graag ondersteuning tijdens het medische traject waar je doorheen moet gaan of na het verlies van een baby of een miskraam, bij secundaire onvruchtbaarheid, pleegzorg of adoptie of een meer natuurlijke route? We weten waar je doorheen gaat; onze verlangens en gevoelens zijn hetzelfde.”

Tot slot zegt Marloes: “In deze groep kun je zeggen hoe zwaar je het vindt dat je vriendin opnieuw zwanger is, terwijl jij maar niet zwanger kan raken of dat je ertegenop ziet om naar de babyshower van je zus te gaan. We zijn er voor elkaar. Elke online bijeenkomst is er een Bijbelstudie en behandelen we een thema, we bidden met en voor elkaar en luisteren naar elkaar, zodat je niet langer eenzaam je weg hoeft te gaan. Weet dat God je ziet en bij je is, ook al voel je dit niet en is het donker om je heen. Wees van harte welkom bij Mama`s in de Maak en maak samen met ons jouw ‘vruchtbaarheidsreis’!”

In de podcast ‘Willen jullie geen kinderen?’ doorbreekt presentator Anne-Mar Zwart het taboe op praten over een kinderwens. Ze deelt welke emotionele en intensieve periode er voorafging aan haar eigen zwangerschap en gaat in gesprek met (ervarings)deskundigen.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Lees ook: Presentatrice Anne-Mar raakte zwanger na een vruchtbaarheidstraject

Geschreven door

Rita Maris

--:--